Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart i dag: 600 kronor i höjda pensioner nästa år

Foto: Martina Holmberg / TT
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partierna i Pensionsgruppen kom vid torsdagens möte överens om att höja pensionerna 2021.

Förmånen riktas till dem med en allmän pension mellan 9 000–17 000 kronor och uppgår till maximalt 600 kronor per månad. 

Som Expressen redan i går berättade var regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) beredd att köra över pensionsgruppen för att få till stånd höjningen.

I dag avgjordes striden – med en enig pensionsgrupp.

Moderaterna och Kristdemokraterna har hellre velat ha en generell skattesänkning för pensionärer.

Men vid torsdagens sammanträde enades Pensionsgruppen om en överenskommelse - efter hot om att gruppen skulle spricka.

På kort sikt är Pensionsgruppen överens om att år 2021 höja pensionerna genom en ny förmån, ett pensionstillägg, som ska betalas ut av Pensionsmyndigheten tillsammans med övrig allmän pension.

Pensionsgruppen är överens. Nedre raden från vänster till höger: Teresa Carvalho (S), Katarina Brännström (M), Ardalan Shekarabi (S) och Solveig Zander (C). Övre raden från vänster till höger: Fredrik Lundh Sammeli (S), Hans Eklind (KD), Mats Persson (L) och Janine Alm Ericson (MP). Mats Berglund (MP) har ersatt Janine Alm Ericson.Foto: Roger Dahlberg/Regeringskansliet.

Den nya förmånen innebär ett tillägg till den inkomstgrundande allmänna pensionen. Förmånen riktas till dem med en allmän pension mellan 9 000 – 17 000 kronor och uppgår till maximalt 600 kronor per månad.

”Respektavståndet måste öka”

Partierna i Pensionsgruppen, Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, betonar att pensionssystemets grundskydd i form av garantipension och bostadstillägg syftar till att ge en rimlig levnadsstandard för personer med låg eller ingen inkomstgrundad pension.

Bakgrunden till beslutet är att det så kallade respektavståndet behöver öka. Detta är något bland annat organisationen SPF Seniorerna krävt. Att det ska löna sig att ha arbetat ett helt liv dagen man går i pension.

I vissa fall har det visat sig att pensionen efter ett långt yrkesliv med normal lön inte blir en krona högre än för den som inte jobbat alls och som får fullt bostadstillägg.

”Ett rimligt grundskydd innebär dock att skillnaderna i pensionsinkomster mellan de pensionärer som arbetat och tjänat in pensionsgrundande inkomster och de som helt saknar arbetsinkomster, så kallat respektavstånd, är relativt små för de som haft mer begränsade inkomster, trots ett långt arbetsliv”, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Regeringen vill att pensionstillägget ska vara infört senast september 2021. Men Pensionsmyndigheten flaggar för att man inte hinner med. Tidigast i mars 2022 kan det vara i gång, uppger myndigheten.

Socialförsäkringsministern menar dock att detta inte behöver utgöra ett hinder.

– De har så klart massor av frågor kring hur detta ska göras, men vi kommer att ha en jättenära dialog med myndigheten och hjälpa dem att prioritera, säger Ardalan Shekarabi till Expressen.

Annons: