Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Affärsmannen åtalas för miljardkuppen

Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, åtalas nu igen. Han förnekar brott.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Affärsmannen Max Serwin, 42, utpekad som en av de huvudansvariga bakom Falcon Funds-härvan, åtalas igen.

I dag på förmiddagen åtalades han för miljardkuppen i fondbolaget där 800 miljoner kronor fortfarande är spårlöst borta.

Men han riskerar bara 15 månaders fängelse för de nya brotten.

Dagens åtal för Max Serwin - som tidigare hette Emil Amir Ingmanson - gäller plundringen av PPM-fonderna i fondbolaget Falcon Funds på Malta, där minst 1,1 miljarder kronor försvann och är del två i den misstänkta brottshärvan kring pensionsbolaget.

Kammaråklagare Jerker Asplund åtalar både Max Serwin och en 43-årig man för medverkan i de misstänkta bedrägerierna. 43-åringen åtalas för grovt penningtvättsbrott.

– Åtalet för Max Serwin gäller fem fall av grovt bedrägeri, säger kammaråklagare Jerker Asplund. 

”Vi har följt pengarna”

Utredningen har pågått sedan hösten 2016 och omfattat tusentals sidor med beslag, kontoutdrag, förhör, razzior och internationella samarbeten med andra myndigheter

– Vi har följt pengarna, säger civila utredaren Susanna Olofsson när hon sammanfattar det gigantiska utredningsarbetet.

Max Serwin – som förnekar alla anklagelser – har suttit häktad i 18 månader och under en stor del av tiden varit isolerad med få kontakter med omvärlden. 

– Det har varit väldigt påfrestande för honom, säger advokat Isak Åberg, en av tre försvarare Serwin har i de två processerna.

Den långa häktestiden - 18 månader - har tagit hårt på Max Serwin. Säkerhetsarrangemangen är rigorösa eftersom han betraktas som ”flyktbenägen”Foto: ALEX LJUNGDAHL

Greps vid gränsen

Max Serwin var i praktiken några meter från att klara sig undan åtal när han greps vid den ungersk/ukrainska-gränsen i slutet av februari 2019. Han hade då varit på flykt under tre månader sedan han lyckats ta av sig fotbojan han bar i London i avvaktan på utlämning till Sverige. Vaksamma gränspoliser upptäckte Serwins falska pass när han kontrollerades vid gränspassagen och han kunde gripas efter en kortare flykt på den ungerska sidan om gränslinjen. Polisen misstänker att flyktplanen fick ut på att han skulle ta sig vidare till Dubai som inte har något utlämningsavtal med Sverige.

Krävs på en kvarts miljard

I dagens åtal krävs Max Sewein också på en kvarts miljard kronor.

Antalet åtalspunkter kunde ha blivit fler, men åklagaren har valt att begränsa åtalet eftersom det i slutändan inte skulle betyda något mer för strafflängden vid en fällande dom.

Från åklagarens stämningsansökan till tingsrätten:

”Max Serwin har själv eller tillsammans och i samförstånd med annan på Malta under åren 2015 och 2016 genom vilseledande förmått företrädare för Temple Asset Management Ltd att för Falcon Funds räkning investera i finansiella instrument till ett totalt belopp om 45,9 miljoner euro”. 

Det är andra gången på kort sid som Max Serwin åtalas.

I april dömdes Stockholms tingsrätt Max Serwin till fängelse i 6 år och 9 månader för sin centrala roll i pensionshärvan kring Falcon Funds. Han krävs också på 72 miljoner kronor. Brotten: grovt bedrägeri, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta.

”Besviken över domen”

Det faktum att han redan dömts till till närmare sju års fängelse gör att han slår i taket vid åtta år när det gäller den totala strafflängden. Därför han den rättegången ge honom max 15 månaders fängelse om straffet i den första processen står sig i Svea hovrätt.

Max Serwin förnekade under hela rättegången i tingsrätten att han varit inblandad i något olagligt.

– Vi är besvikna över domen eftersom vi hade hoppats på ett frikännande, sa försvararen, advokat Isak Åberg.

Max Serwin ombord på ett hyrt privatjet mellan Malta och London.

Domen överklagades till hovrätten som inlett den nya förhandlingen där Max Serwin kommer att tillbringa flera rättegångsdagar innan processen avslutas i höst.

Den i våras avkunnade tingsrättsdomen gällde förspelet till hela härvan med flytten av närmare 22 000 pensionssparares miljarder som styrdes över till det maltabaserade och nybildade PPM-bolaget Falcon Funds med adress på Malta. Pengarna flyttades över med spararnas egna pinkoder hos Pensionsmyndigheten som då fortfarande gick att använda. Numera har Pensionsmyndigheten täppt till möjligheten att använda kod.

Den stora pensionsbluffen

Under knappt 18 dygn pågick ”operation pinkod” när två miljarder kronor från fondspararnas fonder fördes vidare till Optimus High Yield med hjälp av koderna. Miljarderna slussades senare vidare i olika led till det skulle bli Falcon Funds och deras tre fonder på Malta.

Fortfarande är 800 miljoner kronor borta och finns sannolikt gömda på konton utomlands. Pensionsmyndigheten försöker nu med hjälp av brittisk domstol spåra pengarna.

Huvudförhandlingen i det nya åtalet inleds den 17 augusti 2020 i Stockholms tingsrätt. 40 förhandlingsdagar är inplanerade. När de båda processerna är slut har Max Serwin suttit i olika rättegångssalar under ett år.

Fakta Falcon Funds/ Max Serwin

I november 2013 bildads det maltesiska fondbolaget Falcon Funds som riktar sig till svenska PPM–sparare. Den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm är med när bolaget bildas. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

• Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

• 22 februari 2016 fattar Pensionsmyndigheten beslutet att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

• 15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon. Fonden hade då sålts till cirka 27 500 sparare som investerat 3,65 miljarder kronor.

• 13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard kronor i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

• Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

• Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

• 20 juni 2017. Patent och registreringsverket, PRV, ger klartecken till att Ingmanson får byta namn till Emil Max Serwin.

• 3 november 2017 anhålls Ingmanson/Serwin i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

• I december 2017 grips Serwin på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder. Namnbytet har inte hjälpt honom.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Serwin fri, men Westminister Magistrates Court i London beslutar att han ska förses med fotboja och husarrest nattetid.

• Natten mellan den 3 och 4 november 2018 flyr Ingmanson/Serwin  från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern. Serwin efterles och sätts upp på Europols lista över de mest efterspanade i Europa.

• Den 5 januari 2019 grips Serwin av ungersk polis vid gränsen mot Ukraina. Han har då två falska pass med sig. Gripandet blir dramatiskt eftersom han lyckas fly från gränspoliserna. Polisen misstänker att han via Ukraina var på väg att fly till Dubai.

• Den 8 februari meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, att kammaråklagare Jerker Asplund tar över utredningen.

• Den 28 februari dömer en lokal domstol i Ungern Max Serwin för de falska passen och beslut tas om att han ska överlämnas till Sverige.

• 7 mars: Max Serwin anländer under poliseskort till Stockholm med ett specialchartrat flygplan som landar på Bromma flygplats. Han förs till Kronobergshäktet.

• Den 11 mars häktas Max Serwin av Stockholms tingsrätt, bland annat för sju fall av grova bedrägerier. Tre personer överlämnas senare från Storbritannien till Sverige. Männen var häktade i sin frånvaro.

• 16 oktober. Max Serwin och flera andra personer i härvan, åtalas.

17 april 2020. Tingsrättens dom i processens första del. Max Serwin döms mot sitt nekande till fängelse i sex år och nio månader.

Annons: