Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JO klar med sin granskning av Pensionsmyndigheten

Alexander Ernstberger som grundade Allra.Foto: EXPRESSEN TV
Allra och Pensionsmyndigheten har blivit en följetong. Allra har tidigare även stämt Pensionsmyndigheten.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
JO har granskat Pensionsmyndigheten efter att Allra anmälde myndigheten i december i fjol.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Allra har hävdat att det brev Pensionsmyndigheten sände ut till spararna i samband med att fonderna kastades ut från PPM var olagligt, och JO-anmälde myndigheten. 

Men myndigheten gjorde inget fel, konstaterar nu Justitieombudsmannen, JO. 

När Pensionsmyndigheten avregistrerade Allras fonder från premiepensionen gick ett informationsbrev ut till 100 000 berörda sparare, där myndigheten upplyste om att de som också tecknat en så kallad livförsäkring med Allra inte skulle få denna uppsagd automatiskt bara för att fondmedlen flyttades.

Det ogillades av Allra Försäkringar, som hävdade att myndighetens formuleringar inte var tillåtna. 

”Pensionsmyndigheten har inget uppdrag att agera utanför premiepensionssystemet”, skrev Allra Försäkrings advokater i en JO-anmälan, där man också menade att myndighetens informationsbrev var okunnigt, osakligt och olagligt. Enligt Allra Försäkring agerade Pensionsmyndigheten i strid med objektivitetsprincipen. 

 

 

JO går på myndighetens linje

Nu har JO:s beslut kommit, där man går helt på Pensionsmyndighetens linje. 

JO framhåller att det ingår i Pensionsmyndighetens ansvar att informera om pensionen och hur exempelvis ett efterlevandeskydd påverkar den. 

”Allra Försäkring  har valt att namnge två av sina försäkringar på ett sätt som gjort det svårt för pensionssparare att utan vidare förstå skillnaden mellan bolagets försäkringsprodukter och det efterlevandeskydd som är kopplat till premiepensionssystemet. Pensionsmyndigheten har inom ramen för sitt särskilda konsumentuppdrag haft anledning att på sätt som skett informera om de privata och de statliga alternativen och vad som kännetecknar dem.”

 

 

"Sakligt motiverat"

JO skriver vidare:

”Utifrån de många frågor som myndigheten tagit emot i sin kundtjänst får åtgärden att lämna den aktuella informationen även anses ha varit sakligt motiverad”.

JO slår därmed fast att Pensionsmyndigheten agerat inom ramen för det ansvar som myndigheten har för premiepensionssystemet. I beslutet konstaterar JO även att informationsbrevet är formulerat på ett sätt som uppfyller regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet, och uttalar därför ingen kritik mot Pensionsmyndigheten. 

Allras fonder köpstoppades i premiepensionen februari 2017 och slängdes sedan ut helt en månad senare.

Annons: