Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Riksdagen höjer lägsta pensionsåldern

Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Riksdagen har klubbat igenom förslaget om höjd pensionsålder: Lägsta pensionsålder höjs från 61 till 62 år och rätten att jobba kvar höjs från 67 till 68 år.

Därefter kommer lägsta pensionsåldern tryckas upp till 64 och las-åldern till 69.

Här är allt du du behöver veta om de nya reglerna som börjar gälla redan vid årsskiftet.

Svenskar lever allt längre samtidigt som kostnaderna inom pensionssystemet skenar. Det har fått en bred majoritet av riksdagspartierna att ta ställning för höjda pensionsåldrar och beslut tas på onsdagen.

– Det ser ut som att det kommer att gå igenom enkelt, säger Maria Malmer Stenergard (M), ordförande för Socialförsäkringsutskottet, i en TT-intervju.

Riksdagen säger alltså ja till regeringens förslag att höja åldersgränsen för när inkomstgrundad ålderspension kan tas ut från 61 till 62 års ålder, och att göra vissa anpassningar till höjningen av åldersgränsen för rätten att kvarstå i anställning till 68 år (den så kallade LAS-åldern) från och med 2020.

Åldern justeras upp ytterligare

Enligt riksdagens beslut, som bygger på blocköverskridande pensionsgruppens arbete, kommer åldrarna att successivt öka de närmsta åren för att 2026 nå det nya åldersspannet på 64 år (som lägsta pensionsålder) till 69 (den nya LAS-åldern).

– Den kommer automatiskt justeras upp i takt med att medellivslängden ökar, säger Maria Malmer Stenergard.

Övriga trygghetssystem som sjukpenning, arbetslöshetsförsäkring, äldreförsörjningsstöd, efterlevandepension och bostadstillägg kommer att justeras upp till nya riktåldern.

På onsdagen röstades även fler pensionsnyheter igenom i riksdagen.

Grundskydd förstärks för att förbättra situationen för de pensionärer som har det sämst ställt ekonomiskt, vanligtvis ensamstående kvinnor. 

Personer som är bosatta inom EES (EU plus Island, Liechtenstein och Norge) och Schweiz fortsatt kan lyfta svensk garantipension.

Beslutet kommer endast bära kraft över nästa år – sedan tidigare har EU sagt nej till utbetalningar till svenska garantipensionärer inom unionen.

En pågående utredning om hur framtida garantipensioner ska fungera presenterar sitt förslag för regeringen i slutet av 2019. 

LÄS MER: Så påverkas pensionärers ekonomi av höstbudgeten
LÄS MER: Här finns tre miljarder att hämta för pensionärerna

Het debatt om ”friåret” – se hela samtalet här:

Debatt mellan Elisabeth Svantesson (M) och Per Bolund (MP om friåret.
Annons: