Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hur orolig ska man vara för hur pensionerna påverkas?

Maja Englund, spar- och pensionsekonom, SPPFoto: Dan Coleman
Matias Munter, pensionsekonom SkandiaFoto: Emil Fagander
Pensionerna kan drabbas av en långvarig lågkonjunktur.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Börsraset fortsätter och många oroar sig hur det går med pensionerna nu.

Kommer nedgången att bli kännbar i plånboken även om det är några år kvar tills man ska sluta jobba?

Expressen har kollat med experter på sparande och pension hur man kan rädda pengarna.

– Om vi får en djup lågkonjunktur så kommer pensionerna oundvikligen att bli sämre för alla, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Nedgången på världens börser fortsatte på torsdagen. Beskedet från USA att alla inresor från Schengenländerna i Europa (däribland Sverige) stoppas gav investerarna ny skrämselhicka.

Stockholmsbörsen rasade över elva procent och börserna i London och Frankfurt backade till ungefär samma nivåer. När Wall Street öppnade på eftermiddagen svensk tid var det snabbt ner på minus sju för Dow Jones index.

Börsen har alltid kommit tillbaka

Just nu är det deppigt på finansmarknaden och många småsparare undrar oroligt hur detta kommer att slå mot pensionerna. Framför allt om man bara har några år kvar att jobba. Börsen har tappat uppåt 25 procent sedan toppen, och var ska det sluta?

Svaret är att ingen vet när botten är nådd. Det kan vara om en vecka eller en månad. Eller mer.

Men pensionsekonomerna tycker inte man ska ”måla fan på väggen”. Drabbas inte av panik är fortfarande grundrådet.

– Historiskt har vi i samband med pandemier, senast svininfluensan -09, sett nedgångar i aktiemarknaden. De har däremot visat sig vara relativt kortlivade, och börserna har återhämtat sig i takt med att infektionsnivån har normaliserats, säger Maja Englund, pensions- och sparekonom på SPP Pension och försäkring. Hon fortsätter:

– Enligt experter skiljer sig covid-19 inte mycket från andra pandemier när det gäller infektion och antal döda. Det som förstås kan kännas osäkert är spridningen i Europa och hur det eskalerar i USA, samt hur alla preventiva åtgärder påverkar den ekonomiska aktiviteten. 

”Kan bli sämre för alla”

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, tror att om vi får en långvarig lågkonjunktur så kommer det att drabba alla pensioner. Samtidigt tycker han att vi inte ska glömma de rent mänskliga konsekvenserna.

– Det är värt att påminna sig om att coronaviruset i första hand orsakar stort mänskligt lidande och att vi alla måste göra vad vi kan för att begränsa eller åtminstone förhala smittspridningen, säger Skandiaekonomen.

 

FRÅGA OCH SVAR PENSION OCH BÖRSRAS

1. Hur orolig behöver man vara för sina pensionspengar om man är i 60-åldern och har tänkt sluta jobba vid 65?

Maja Englund, pensions- och sparekonom, SPP:

Jag tycker inte man ska vara orolig. Inkomstpensionen, som är den största delen i den allmänna pensionen, påverkas inte av börsutvecklingen. Detsamma gäller förmånsbestämda tjänstepensioner. Många som närmar sig pensionen har en stor del av sin pension här. Premiebestämda tjänstepensioner och privata pensioner kan påverkas i större grad, men så länge du inte tagit ut pengarna har du inte förlorat något på riktigt

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia:

Man ska i första hand engagera sig i det man kan påverka. De flesta som är i 60-årsåldern i dag och har omkring fem år kvar till pensionen kan inte påverka den stora delen av sin pension. Tjänstepensionen är för de flesta en viss procent av lönen och därmed inte direkt kopplat till börsen. Den allmänna pensionen kommer visserligen att drabbas negativt när tillväxten i Sverige tar stryk men det kan heller inte undvikas.

2. Hur ska man göra med sparandet den tid som är kvar till pensionen?

Maja Englund, pensions- och sparekonom, SPP:

Risknivån i ett sparande bör alltid anpassas efter när du planerar att använda pengarna. Pension är långsiktigt sparande, och då gäller det gamla uttrycket ”sitt still i båten”, eftersom börsen efter en nedgång normalt går upp igen. Pensionen betalas inte ut som en klumpsumma utan under en längre tid, och därmed behöver ett börsfall inte ha så stor betydelse.

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia:

För en 60-åring är det sannolikt en mindre del av pensionssparandet som går att påverka med egna val men där gäller det att ha en bra riskspridning mellan aktier, räntor och gärna alternativa investeringar. Vad som är rätt risknivå avgörs av den ekonomiska situationen, när och hur länge just de pensionspengarna ska betalas ut och hur riskbenägen man är.  

3. Hur stor är risken att det här pågående börsfallet kommer att kännas i plånboken för den som tar ut pension om 6-7 år?

Maja Englund, pensions- och sparekonom, SPP:

Så länge du inte tagit ut pengarna har du inte förlorat något på riktigt. Värdet kommer så småningom gå upp igen. Eftersom pengarna betalas ut med mindre summor varje månad och inte som en klumpsumma så behöver inte ett börsfall ha så stor betydelse. Dessutom finns en stor del av blivande pensionärers pengar i inkomstpensioner och förmånsbestämda tjänstepensioner, som inte påverkas av börsutvecklingen.

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia:

Det är mycket svårt att säga. Vad gäller den allmänna pensionen så träffar börsfallet i första hand premiepensionssystemet och buffertfonderna, AP-fonderna. Om vi får en djup lågkonjunktur så kommer pensionerna oundvikligen att bli sämre för alla. För de höginkomsttagare som har 6-7 år kvar till pension och med tjänstepensionslösningar man förvaltar själv gäller det att vara uppmärksam på risknivån redan i dag.

 

Annons: