Mira Mercury Viklunds egna bilder från paradistillvaron i Frankrike. ”Det är väldigt skönt efter ett yrkesverksamt liv där man jobbat sedan man var 14 år.” Foto: PRIVAT
Mira Mercury Viklunds egna bilder från paradistillvaron i Frankrike. ”Det är väldigt skönt efter ett yrkesverksamt liv där man jobbat sedan man var 14 år.” Foto: PRIVAT

Hon förverkligade sin dröm om ett liv i solen

Publicerad

För fyra år sedan sålde Mira Mercury Viklund, 68, allt för att förverkliga sin dröm.

I dag lever hon livet på Franska rivieran – och hon har inga planer på att flytta tillbaka till Sverige.

– Man ska våga följa sitt hjärta. Man ska inte tänka så mycket, säger hon.

Mira Mercury Viklund, 68, från Stockholm hade länge drömt om att få tillbringa sina pensionsår i Frankrike. Men det såg först ut som att drömmen inte skulle bli uppfylld.

– Jag har haft eget företag och inte haft någon speciell inkomst att prata om. Men jag hade turen att min hyresrätt blev bostadsrätt. Så jag sålde den och då hade jag den lilla bufferten som jag behövde, berättar hon.

Det var för fyra år sedan. I dag bor hon på den Franska rivieran.

– Det är väldigt skönt efter ett yrkesverksamt liv, där man jobbat sedan man var 14 år. Då är det skönt att vara pensionär och slippa gå upp tidigt på morgonen, säger Mira Mercury Viklund.

Svenska sammanhanget är viktigt

Hon får ofta frågan om vad det var som gjorde att hon vågade ta steget att flytta. Men själv tänker hon att det bara var naturligt.

 

LÄS MER: Guide – flytta till solen och spara pengar

 

– En del tycker att det är jättemodigt, men jag förstår inte det. För vad finns det för alternativ? Att jag ska gå omkring och bli bitter för att jag inte är där jag vill vara, säger hon.

Nu fördriver hon tiden med att träffa vänner i solen och hänga på den lokala Svenska Rivieraklubben. Det svenska sammanhanget var viktigt för henne att ha kvar.

– Jag har provat att bo här nere, på platser där man bara pratar franska. Så då kunde jag bestämma mig för att bo här, där jag har tillgång till Svenska Rivieraklubben och svenskar. Så att man får uttrycka sig på svenska, säger hon.

Många svenskar söker sig till Costa del Sol

Det är hon inte ensam om. Mikael Jönsson har arbetat som präst på Svenska kyrkan i spanska Costa del Sol under tre år och han berättar att det är många svenska pensionärer som söker sig dit för att få ett sammanhang.

– Man väljer Costa del sol, Torrevieja, Teneriffa, Gran Canaria och Mallorca. Man kanske inte väljer Granada, Barcelona eller Madrid. De är ju bra semesterorter, men ska man stanna lite längre så väljer man med förkärlek de här platserna. Som också har ett rykte om sig att ha lite mer av ett sammanhang, säger han.

 

LÄS MER: Sju tips – så avslöjar du pensionsskojarna

 

Spanien och Frankrike är några av de mest populära länderna att bosätta sig i efter sin pension. Det bor närmare 6 500 svenska pensionärer i Spanien och runt 3 5000 i Frankrike.

– Vi har inte kunnat se någon ökning eller minskning. Utan det är en ganska konstant mängd som flyttar till de länderna, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert, Monica Zettervall.

Mira Mercury Viklund, 68, från Stockholm bor numera i Frankrike. ”Man måste våga följa sitt hjärta”, säger hon.Foto: PRIVAT

 

Men samtidigt visar statistik från SCB att antalet svenska pensionärer som väljer att flytta utomlands har ökat de senaste åren. Efter några svaga år 2009 och 2010 har det sakta men säkert stigit och förra året flyttade 1 843 svenskar som är över 61 år utomlands.

”Följ ditt hjärta”

Det är främst våra grannländer som svenska pensionärer flyttar till, men förra året tog Spanien silvermedaljen. Samtidigt har Portugal lockat allt mer, medan Frankrike har tappat. Att det är just de länderna som ökat kan till viss del bero på att det finns vissa skattefördelar för de som väljer att flytta dit.

 

LÄS MER: 18 smarta trick som ger dig högre pension

 

Men än så länge bor det totalt fler svenska pensionärer i Frankrike än i Portugal. Mira Mercury Viklund har aldrig ångrat att hon valde att bli en av dem.

– Gå ner i hjärtat och känn efter. Vad vill du för någonting och hur vill du att livet ska se ut om ett eller tio år? Känn efter känslan. Och ta den vägen, den är alltid rätt. Följ ditt hjärta, säger hon.

Två exempelfamiljer: Så mycket kan du tjäna

Exempelfamilj 1

Lars och Eva är gifta och har länge drömt om att pensionera sig utomlands. De har arbetat inom den privata sektorn. Deras allmänna pension beräknas till 16 000 kronor per person. Lars får en tjänstepension från ITP på 5 000 kronor och Eva får ut en på 8 000 kronor.

Om de väljer att bo kvar i Sverige så får de en gemensam skatt på 169 596 kronor per år. Så här mycket i skatt betalar de om de flyttar utomlands och så här mycket kan de spara in på det:

Spanien: 105 740

Spara: 63 856

Frankrike: 43 280

Spara: 126 316

Thailand: 94 294

Spara: 75 302

Malta: 66 244

Spara: 103 352

Portugal: 63 094

Spara: 106 502

Exempelfamilj 2

Efter att ha drivit familjeföretaget ihop så har Bengt och Boel bestämt sig för att pensionera sig utomlands. De har avsatt pengar under en längre tid och deras tjänstepensionskapital uppgår till fyra miljoner kronor var, planen är att ta ut det under fem år. Deras allmänna pension beräknas till 17 500 kronor per person och månad. De har också var sin pensionsförsäkring som är värd en miljon kronor, som de också planerar ta ut under fem år.

Om de skulle pensionera sig i Sverige så skulle de betala 1 161 600 kronor i skatt varje år. Så här mycket i skatt betalar de om de flyttar utomlands och så här mycket kan de spara in på det:

Spanien: 889 140

Spara: 272 460

Frankrike: 706 370

Spara: 455 230

Thailand: 470 294

Spara: 691 306

Malta: 370 294

Spara: 791 306

Portugal: 150 294

Spara: 1 011 306

Räkneexemplen är framtagna av sajten Sparsam Skatt. Personerna är fiktiva.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen