Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkar höjda pensionsåldern dig

Snart höjs pensionsåldern från 61 år till 62 år.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL
Pensionsexperten Agneta Claesson förklarar hur de nya reglerna kommer att påverka dig.Foto: DANIEL ROOS / DANIEL ROOS

För den som vill gå i pension vid 61 år rinner tiden ut.

Samtidigt får andra grönt ljus att jobba längre.

Det har den blocköverskridande pensionsgruppen enats om i sin plan för när pensionsåldrarna förändras.

– När människor lever allt längre så måste pensionssystemet hänga med, säger Mats Persson (L).

Sveriges befolkning lever allt längre – och det kommer att påverka det orange kuvertet. Redan nästa år föreslås den lägsta pensionsåldern höjas från 61 till 62 år. 2023 kommer en till höjning, till 63 år, samtidigt som gränsen för garantipension höjs från 65 till 66 år. 

För den som är född efter -58 och som räknat med att ta ut allmän pension vid 61 år, är det alltså dags att tänka om.

– Den som har möjlighet att leva på sin tjänstepension tills man har åldern innan för att ta ut allmän pension har så klart möjligheten att gå i pension tidigare, men de allra flesta kommer att vara beroende av uttagsåldern för den allmänna pensionen, säger Agneta Claesson, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.

"Samma påse pengar ska räcka i fler år"

Hon ser förslaget som en utmaning för de som inte orkar eller vill jobba så länge som nu kommer att krävas. Samtidigt  menar hon att förslaget är viktigt för att hantera den längre livslängden.

– Det är viktigt att förstå att pensionerna inte står och minskar helt av sig själva. Samma påse pengar ska räcka i fler år än tidigare och kommer det inte in mer pengar så blir det en lägre nivå, säger hon.

Och det har den blocköverskridande pensionsgruppen haft i åtanke. Nu höjs även LAS-åldern, som bestämmer hur länge man har rätt att arbeta, från 67 till 68 år. 2023 höjs den ytterligare, till 69 år. 

– Från Liberalernas sida har det varit viktigt att fler ska kunna jobba längre upp i åldrarna. I dag finns ett problem att grupper som läkare och lärare vill jobba kvar, men att de tvingas gå i pension. Nu försvinner den regeln och det känns bra, säger Mats Persson (L) som är ledamot i pensionsgruppen.

Mats Persson tror också att de nya linjerna kan förändra synen på äldre på arbetsmarknaden. 

– Jag tror att det här sänder en väldigt tydlig signal till arbetsgivare och andra på arbetsmarknaden, att äldre är en viktig resurs som man ska ta tillvara på, säger han.

Kan förändra tjänstepensionen

Den slutliga planerade klämmen kommer 2026. Då höjs gränsen för garantipension till 67 år, samtidigt som lägsta pensionsåldern höjs till 64 år.

Vid det laget tror Agneta Claesson att även tjänstepensionen kan ha kommit ikapp. I dag betalar de flesta arbetsgivare ut tjänstepension fram till 65 år, men det kan komma att utökas.

– Det är bara positivt ur en arbetstagares synpunkt i den mån att man jobbar vidare. Då ska man se till att ens avtal inte slutar vid 65, utan att inbetalningarna fortsätter fram till 67 år om det är möjligt, eller till och med längre.

 

Så förändras pensionsystemet

Förslaget från den blocköverskridande pensionsöverenskommelsen kommer med flera förändringar i pensionssystemet.

 

Lägsta pensionsåldern höjs

I dag har svenskar rätt att ta ut sin allmänna pension från 61 års ålder, men nästa år höjs åldern till 62 år. 2023 höjs åldern igen till 63 år innan den 2026 höjs till 64 år. 

 

Nu får svenskarna jobba längre

 I dag har man rätt att jobba fram till 67 års ålder, men 2023 höjs åldern till 68 år. 2026 höjs åldern ytterligare till 69 år.

 

Gränsen för garantipension höjs

I dag är gränsen för garantipension 65 år. Den höjs till 66 år 2023 för att sedan höjas till 67 år 2026.

 

Ny riktålder 2026

2026 planeras alla förändringar vara slutförda. Då knyts åldrarna till en så kallad riktålder, vilket är ett nytt begrepp inom socialförsäkringssystemet. Tanken med det är att åldrarna automatiskt ska justeras upp med ungefär två tredjedelar av medellivslängdsökningen. Det innebär att livslängdens utveckling kommer att påverka hur mycket mer vi kommer att behöva arbeta.

 

Gör en pensionsprognos på minpension.se för att se hur du påverkas av de nya åldrarna.

 

Källa: Regeringen

 

Annons: