Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionsmyndigheten: Höjd pensionsålder kan skjutas upp

Pensionsmyndigheten larmar nu för att höjningen av pensionsåldern kan komma att skjutas upp.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / Christine Olsson
”Det är tondövt av politikerna att inte lyssna på Pensionsmyndigheten”, säger Frida Bratt.Foto: Nordnet / Nordnet

Här är det nya larmet från Pensionsmyndigheten:

Höjningen av pensionsåldern kan skjutas på framtiden, skriver DN.

– Det är otroligt olyckligt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det svenska pensionssystemet står inför två förändringar de närmaste åren:

De med en allmän pension mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden ska få ett inkomstpensionstillägg på upp till 600 kronor i månaden före skatt.

Detta vill regeringen ska ske från september 2021.

Pensionsåldern ska höjas. Den tidigaste åldern för att ta ut pension höjs från 62 till 63 år och den tidigaste åldern för garantipension och bostadstillägg höjs från 65 till 66 år.

Expressen har tidigare skrivit att den nya höjningen av pensionsåldern är planerad till 2023. Men nu kan den skjutas på framtiden, skriver Dagens Nyheter.

Pensionsmyndigheten: Höjd åldersgräns kan skjutas upp

Detta har att göra med att Pensionsmyndigheten bygger ett nytt datasystem för att klara förändringarna.

– Det system vi har i dag byggdes i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet och behöver förnyas. Vi behöver bygga ett helt nytt system för att klara de förändringar i pensionssystemet som politikerna vill göra, säger myndighetens generaldirektör Daniel Barr till DN.

I januari ska myndigheten ha kontaktat socialdepartementet om att det blir svårt att hinna med förberedelserna inför inkomstpensionstillägget till 2021. I maj skrev man till departementet igen. Budskapet var då att det, enligt DN, kan bli ”mycket besvärligt” att bygga upp ett nytt IT-system för höjningen av pensionsåldern – samtidigt som man förbereder sig för inkomstpensionstillägget.

– Nu flyttar vi personal från bygget av det nya systemet till pensionstillägget. Ungefär 80 procent av dem som skulle ha arbetat med det nya systemet måste i stället arbeta med inkomstpensionstillägget, säger Daniel Barr till DN.

Frida Bratt: ”En nödvändighet”

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, vore det ”otroligt olyckligt” om inte höjningen av pensionsåldern kan genomföras som planerat.

– Höjd pensionsålder är en ren nödvändighet för att vårt pensionssystem ska hålla och inte urholkas när vi lever allt längre och därmed har fler pensionsår. Det handlar om att rädda inkomstpensionerna för kommande generationer, säger hon i en kommentar.

Enligt Frida Bratt är inkomstpensionstillägget däremot ”en kortsiktig åtgärd som inte löser de verkliga utmaningarna”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, står dock fast vid att inkomstpensionshöjningen ska genomföras nästa år. 

Annons: