Helene, 61: ”Vill de att jag ska sätta mig och tigga?”

Publicerad

Efter ett långt och rikt yrkesliv på 45 år närmar sig pensioneringen med stormsteg.

Helene Carlsson är mer orolig än förväntansfull.

– Det bekymrar mig mycket hur jag ska ha råd med vård, tandläkare och mat, säger hon.

Helene Carlsson, 61, i halländska Hyltebruk började jobba tidigt.

Som tioåringen sålde hon Kvällsposten på helgerna. Efter en tvåårig gymnasieutbildning var hon etablerad i arbetslivet redan innan tonåren var över.

 

LÄS MER: Mariana, 64, är rädd att förlora sitt radhus 

LÄS MER: Margareta, 65, har inte råd med mjölk mot slutet av månaden 

LÄS MER: Birgitta, 74, har 3 000 kvar när hyran är betald 

 

Genom åren har hon arbetet som apotekstekniker, inom vården och nu som personlig assistent. Efter att barnen föddes gick hon ner och jobbade 80 procent, när hon inte vidareutbildade sig.

Liksom många andra kvinnor var hon hemma under småbarnsåren. Helene har tre barn. Åren som hon tog det stora ansvaret för barnens första tid syns det inget av i pensionskuvertet.

– Jag kommer att orka jobba till max 63 års ålder, det är redan för tungt för mig, säger hon.

Koka soppa på en spik

Hon och hennes man, som jobbat skift vid ortens välkända pappersbruk, har levt ett sparsamt liv. Helene brukar säga att hon kan koka en soppa på spik.

 

LÄS MER: Så stor andel fattigpensionärer finns på din ort 

 

– Men jag blir orolig när jag ser vad jag kommer att få i pension. Det viktigaste är att pengarna ska räcka till vård och mat. Tandläkare är jättedyrt och jag vet inte vad jag kommer att ha råd med, säger Helene Carlsson.

Hennes allmänna pension kommer att landa på 10 200 kronor i månaden, och den sammanlagda pensionen drygas ut med några hundralappar via tjänstepensionsdelen.

”Mesta jag tigga i så fall?”

Det är fortfarande en bit ifrån de lägsta nivåerna, och tillsammans med hennes mans pension på runt 13 000 kronor innebär det att den ekonomiska situationen trots allt ser bättre ut – eller mindre dålig – än för många andra.

 

LÄS MER: Kolla tabellen för din verkliga pensionsålder

 

– Men vad händer om jag skulle bli ensam? Då blir det illa. Hur skulle jag klara mig då? Vill politikerna att jag ska sätta mig och tigga i så fall? För det blir enda alternativet i så fall, säger Helene.

I samtalet återkommer hon till misstron mot politikerna och hur pensionssystemet är uppbyggt.

– Jag litar inte längre på finanserna och misstror hela systemet. Så som de sköter landet skulle jag aldrig sköta min egen ekonomi.

 

Birgitta Larsson

Ålder: 61 år.

Bor: Hyltebruk i Halland.

Yrke: Apotekstekniker och flera år inom vården.

Har arbetet: Sedan hon var 18 med uppehåll för när hennes barn var små.

Pension: 10 200 kronor i månaden (om hon går vid 63).

Övrigt: Tog studielån när hon vidareutbildade sig.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen