Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns tre miljarder att hämta för pensionärerna

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal.
Äldre och sjuka går varje år miste om tre miljarder kronor.Foto: ADOBE STOCK
Anhöriga kan söka bostadstillägg åt en närstående.Foto: Colourbox

Riksrevisionen har räknat fram att det ligger tre miljarder kronor och väntar på Sveriges ålderspensionärer, samt sjuka eller funktionsnedsatta.

Nu flaggar Pensionsmyndigheten för att man som anhörig enkelt kan gå in och söka bostadstillägget åt en berättigad – om personen själv inte gör det.

– Tekniken finns, men det är ganska få som känner till det, säger Linda Nygren, specialist på bostadstillägg och försörjningsstöd.

Riksrevisionen publicerade i torsdags en ny rapport som visar att ett stort antal låginkomsttagare går miste om tusentals kronor i bostadstillägg.

Mörkertalet är stort och Riksrevisionen har räknat fram att uppemot 170 000 ålderspensionärer och sjuka eller funktionsnedsatta personer med låga inkomster inte har bostadstillägg, trots att de har rätt till detta.

1300 kronor i genomsnitt

I reda pengar handlar det om tre miljarder kronor som årligen ligger och väntar, men inte tas ut av berättigade pensionärer och andra. 

I snitthandlar det om 1300 kronor per berättigad person som aldrig tas ut. Totalkostnaden för bostadstilläggen låg på 12,7 miljarder kronor 2016.

Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan har ansvar för bostadstilläggen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett skäl kan vara att många drar sig för att söka bidrag – man vill klara sig på egen hand. Men bostadstillägget är formellt inget bidrag, utan ett tillskott till pensionen.

I andra fall kan det vara så att man inte känner till tillägget. Eller att man av olika skäl inte klarar av att fylla i en ansökan. De kan bero på hög ålder och/eller olika funktionsnedsättningar.

”Svårt att nå ut med”

Pensionsmyndigheten, som liksom Försäkringskassan får kritik av Riksrevisionen då ekonomiskt utsatta grupper som skulle kunna lyftas av bostadstillägget går miste om det, uppmanar nu anhöriga att utnyttja möjligheten att skriva ansökan åt en närstående som är i behov.

– Möjligheten att söka bostadstillägg åt en anhörig via vår webbtjänst har funnits i ett år. Men det är fortfarande ganska okänt och svårt att nå ut med, säger Linda Nygren, specialist på bostadstillägg och försörjningsstöd vid Pensionsmyndigheten. Hon tillägger:

– Det här är en väldigt viktig åtgärd i arbetet med mörkertalet.

Den som är make, maka, sambo eller barn till en person som uppenbart inte längre har förmåga att ta hand om sin ekonomi, får företräda personen vid ansökan.

Linda Nygren, Pensionsmyndigheten.Foto: Daniel Roos

Det ska vara tydligt att personen som behöver hjälp inte längre har förmåga att ta hand om sin ekonomi på grund av sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande.

Samtidigt som Riksrevisionen rapporterar att för få behövande ansöker om bostadstillägg är köerna mycket långa för de som faktiskt skickar in sina blanketter.

Att få sin ansökan om bostadstillägg prövad kan ta 20 veckor. Det är alldeles för lång tid, erkänner man på myndigheten.

”Klart väntetiderna borde vara kortare”

– Vi gör allt vi kan för att få ned handläggningstiderna som kan variera mellan ett antal veckor till ett halvår. Det är klart att de borde vara betydligt kortare väntetider än de vi har i dag, uppger Linda Nygren och fortsätter:

– Vi har flera åtgärder på gång för att komma till rätta med detta. Mer personal anställs och vid årsskiftet sjösätts ett nytt system som ska ge bättre stöd i handläggningen.

Så kan du söka bostadstillägg åt en anhörig

Du som är make, maka, sambo eller barn kan använda Pensionsmyndighetens webbtjänst för att ansöka om bostadstillägg för en anhörig. E-legitimation krävs.

Är man annan behörig anhörig, exempelvis barnbarn, förälder, syskon eller syskonbarn, får man ansöka via en blankett.

Om personen du ska hjälpa har god man, förvaltare eller om det finns en framtidsfullmakt sedan tidigare gäller inte anhörigbehörigheten. Du kan heller inte företräda personen om du själv företräds av någon annan.

 

Källa: Pensionsmyndigheten

Fakta/Bostadstillägg

Bostadstillägg är en skattefri, inkomstprövad socialförsäkringsförmån för ålderspensionärer och personer med låga inkomster som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning.  Bostadstillägget ska bidra till en skälig levnadsnivå och bostadsstandard.

Individen måste själv ansöka om bostadstillägg, och då lämna uppgifter om bostadskostnad, inkomster och sparande. Det spelar ingen roll om den sökande äger sin bostad, eller hyr.

Storleken på det beviljade bostadstillägget beror på boendekostnad, inkomst och eventuell förmögenhet. Som boendekostnad räknas hyra eller avgift, räntekostnader för bolån, fastighetsavgift samt driftskostnader för till exempel uppvärmning.

Mer om din privatekonomi:

Allmänpension, tjänstepension och premiepension - vad är egentligen allt och hur fungerar pensionssparandet egentligen?
Annons: