Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är den dolda avgiften – som drar ner din pension

Vill du också få det bättre på ålderns höst? Då kan det vara bra att se över ditt pensionssparande. Foto: Colourbox

Hundratusentals svenskar kan höja sin framtida pension på ett enkelt sätt.

Flytta de privata pensionsförsäkringarna – och förhindra att pensionen äts upp av avgifter.

– Höga avgifter gröper ur pensionen på sikt, säger pensionsexperten Monica Zettervall.

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen, är du en av alla dem som har pengar i privata pensionsförsäkringar?

Då riskerar du att drabbas av onödiga avgifter.

Och du kan enkelt spara hundralappar – eller rentav tusenlappar – varje år.

 

LÄS MER: Få raketfart på din pension i fem steg

 

Vid årsskiftet 2015/2016 ändrades reglerna för avdragsrätten av privat pensionssparande. Det innebär att anställda med tjänstepension inte längre får göra avdrag i deklarationen för privata pensionsförsäkringar eller individuella pensionssparanden (IPS).

 

Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen är det många som pensionssparar privat. Foto: PPM / TT NYHETSBYRÅN

 

Avgifter gröper ur pensionen

För företagare och anställda utan tjänstepension gäller andra regler. Men för de flesta privatpersoner är det alltså inte längre förmånligt att fortsätta pensionsspara på detta sätt.

Enligt jämförelsesajten Pensiono har totalt två miljoner svenskar pengar i privat pensionssparande. De som sparar eller har sparat i form av försäkringar gör klokt i att se över sina val – eftersom de lätt drabbas av onödiga avgifter.

 

LÄS MER: Pensionsbolagen som får underkänt – i hållbarhet

 

Inom pensionsförsäkringar är det vanligt att bolagen tar ut en fast avgift samt en procentuell årlig avgift på det totala sparbeloppet. Utöver detta kan du vara tvungen att betala fondavgifter.

– Det kan bli dyrt eftersom du får betala avgifter i flera led, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

 

"Har man det här gamla pensionssparandet, alltså pensionsförsäkring eller IPS, ska man sluta med insättningar om man inte är företagare eller saknar tjänstepension via sin anställning", säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten. Foto: DANIEL ROOS/PRESSBILD

 

Detta slår mot din framtida pension – och ger mindre i plånboken.

– Det kan vara ganska höga avgifter inom privat pensionssparande. Och höga avgifter gröper ur pensionen på sikt, säger Zettervall.

Sluta sätta in pengar – och flytta

Enligt Pensiono har svenskarna totalt 68 miljarder kronor i pensionsförsäkringsfonder. 59 miljarder förvaltas av bolag som tar ut en avgift på kapitalet.

– Många av dessa är döda konton där pengarna bara ligger. Det finns ingen anledning att betala för det, säger Pensionos vd Mattias Fellenius.

 

Mattias Fellenius på Pensiono uppmanar alla svenskar som har sparat i privata pensionsförsäkringar att se över vilka avgifter man har. "Tycker man att det är krångligt kan man tänka på vilken timpenning man får in för att lägga ner lite tid. Den är ganska hög". Foto: Pensiono

 

På tio år går totalt 5,5 miljarder av svenskarnas pensionspengar bort i avgifter, enligt sajtens beräkningar. Men 4,7 miljarder kan räddas.

Och det är upp till dig att rädda pengarna.

Det första du bör göra – om du inte redan har gjort det – är att sluta sätta in pengar till privata pensionsförsäkringar. Nästa steg är att – om det går och är lönsamt – flytta de pengar du redan har sparat ihop till ett försäkringsbolag med lägre, eller ingen, avgift.

– Men se till att skaffa dig upplysningar om vad en flytt innebär och vad den kostar, säger Monica Zetterwall på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS MER: Mer i plånboken för pensionärerna 2018

 

Om du vill flytta din pensionsförsäkring

Du kan inte byta sparform för de pengar du redan har sparat ihop. Däremot kan du, i vissa fall, flytta från ett pensionsförsäkringsbolag till ett annat.

Gör en lista över de pensionsförsäkringar du har och jämför avgifter och villkor.

Kontrollera om du har flytträtt och vad det kostar att flytta. Detta kan du göra hos Konsumenternas.se, eller genom att kontakta ditt försäkringsbolag.

Kontrollera om du kan flytta till det bolag du har tänkt dig. Även det kan du göra hos Konsumenternas.se.

Fundera igenom varför du vill flytta dina pengar och om en flytt löser problemet. Det kan finnas kostnader/förmåner du inte tänker på, till exempel kan rabatt på bolånet som är knuten till din försäkring försvinna.

Om du vill byta bolag – jämför och kontrollera följande:

Avgifter, fondutbud och fondernas historiska avkastning, vilka garantier du har, om du får med dig hela kapitalet eller om ditt gamla bolag gör en "marknadsvärdesjustering", vad du har eller får för försäkringsskydd och vilka ändringsmöjligheter du har eller får.

Så ihop de pensionsförsäkringar som går att slå ihop.

Källa: Konsumenternas.se, Pensiono.

Se också över de fonder du har och välj fonder med lägre avgift. På sin hemsida råder Pensionsmyndigheten:

"Ett sparande i globala aktieindexfonder kostar omkring 0,40 procent per år. Se till att ditt sparande inte blir dyrare än så".

Går spara tusentals kronor

Enligt Pensiono tar många försäkringsbolag ut närmare en procent i kapitalavgift. Får du en årlig avkastning på fyra procent innebär det att cirka en fjärdedel försvinner i avgifter.

– Det kanske inte var så farligt att betala en procent i avgift för några år sedan, men då var avkastningen högre, säger Mattias Fellenius.

 

LÄS MER: Uppgörelsen nära – så ändras pensionsåldern

 

I snitt kostar det, enligt Pensiono, 894 kronor att flytta sina pensionsförsäkringar. Det innebär att man med ett sparkapital på kring 100 000 kronor sparar in på kapitalavgiften redan första flyttåret.

Regeringen har också föreslagit att det ska det bli lättare – och gå snabbare – att flytta och slå ihop pensionsförsäkringar under 2018.

Så sparar du till din pension

Spara i ISK, investeringssparkonto.

Detta innebär att du sparar i aktier eller fonder som du äger själv, och som du kan sälja och köpa när du vill. Du betalar en schablonskatt som beräknas på värdet av ditt sparande.

Spara i kapitalförsäkringar.

Aktierna eller fonderna ägs inte av dig utan av ett försäkringsbolag. Någon typ av försäkring ingår i princip alltid. Du betalar varje år en schablonskatt på värdet.

Amortera mer på bolånet.

Detta kan vara ett alternativ i kombination med eget sparande. Då får du sänkta bolånekostnader och därmed lägre utgifter som pensionär.

Jobba längre.

För varje år du jobbar efter 65 höjer du din allmänna pension med sju-åtta procent.

Källa: Pensionsmyndigheten