Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla turerna i fondbolaget Allra

Allras vd Alexander Ernstberger var 22 år gammal när han grundade PPM-bolaget tillsammans med David Persson.
Foto: JOHANNA HANNO
Allras vd och grundare Alexander Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa 2016. Villan ligger på Lidingö och har egen strandtomt.
Foto: MAGNUS OLOFSSON

Huvudägaren Alexander Ernstberger, 30, köpte Sveriges dyraste villa och levde lyxliv.

Samtidigt betalade 130 000 svenska pensionssparare dyra avgifter och fick usel avkastning på sina pengar.

Det här har hänt i det hårt kritiserade PPM-bolaget Allra.

1. Byter namn och växer stort

Alexander Ernstberger och David Persson grundar Svensk Fondservice 2008. Grundarna är bara 22 och 28 år gamla.

Bolaget får hård kritik av Konsumentverket 2013 för att ha skickat ut fakturor på tjänster som aldrig beställts, och hotas med vite om de aggressiva försäljningsmetoderna inte ändras.

Efter kritiken byter bolaget namn till Allra i september 2013.

Allra är ett finansbolag som främst fokuserar på premiepensionen. Bolaget erbjuder fonder som de lockar vanliga svenskar att flytta sin premiepension till.

I början av 2017 förvaltar Allra pensioner åt cirka 130 000 sparare. Det förvaltade kapitalet är runt 19 miljarder kronor, vilket gör Allra till en av de största förvaltarna inom PPM-systemet. 

2014 köper Allra PPM-bolaget Prognosia, som också fått hård kritik.

2015 är Allras omsättning 707 miljoner kronor och vinst efter skatt 98 miljoner kronor, nästan tre gånger så mycket som året innan.


LÄS MER: De lever liv i lyx – på dina pensionspengar 


2. Kändisar i styrelsen

I Allras styrelse duggar kändisarna tätt och ger en känsla av ett tryggt alternativ. Den mest kända är den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström, som får 250 000 kronor i årsarvode. Styrelseordförande är Ebba Lindsö, tidigare vd för Svenskt Näringsliv, journalist och politiker för KD.

I styrelsen sitter i början av 2017 också Meg Tivéus, tidigare vd för Svenska Spel, Karin Moberg, Andreas Selin, Marcus Tobiasson samt Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson.


3. Köper Sveriges dyraste villa

Allras vd och grundare Alexander Ernstberger, 30, betalar 50 miljoner kronor för en 250 kvadratmeter stor villa med strandtomt på Lidingö i november 2016. Det är Sveriges dyraste villaaffär 2016. 

I januari berättar Affärsvärlden att det är Ernstberger som köpt rekordvillan. 

I februari rapporterar Expressen om Allra-grundarnas lyxliv. Den andra grundaren David Persson, 36, bor på en av Östermalms mest exklusiva adresser och äger en Ferrari F12 med ett nypris på 2,5 miljoner kronor och en BMW 7-serie. 

I mars visar det sig att Sveriges dyraste villaförsäljning var en affär mellan två kompisar i pensionsbranschen. Försäljaren av Lidingövillan är Klas Hellman, 44, styrelseledamot för Granit Fonder och tidigare delägare i bolaget.

SvD Näringsliv har veckan innan skrivit att Alexander Ernstberger och Klas Hellman tillsammans varit med och startat en mäklarfirma, DS Platforms, på Malta. 

– Jag känner Klas Hellman. Vi har känt varandra en lång tid, säger Alexander Ernstberger till Expressen.

Både Allra-grundarna och Hellman har senare sålt sina andelar i Malta-bolaget.


LÄS MER: Allras vd köpte rekordvillan av sin kompis 


4. Usel avkastning och höga avgifter

Avanzas sparekonom Claes Hemberg varnar för Allra i Dagens industri i januari 2017. Han säger att fondavgiften på 2,25 procent innebär ett överpris på 90 procent.

Dessutom är fondernas avkastning långt lägre än index. Under perioden 2011–2016 gav fonden Allra Lagom en avkastning på 52 procent när jämförelseindexet gav 117 procent.

Avkastningen för Allra Försiktig var 22 procent under samma period, medan jämförelseindex genererade 58 procent i avkastning.

SvD Näringslivs granskning i januari visar att Allras fonder har en usel avkastning jämfört med den statliga fonden AP 7 Såfa. AP 7 Såfa har under 2012–2016 stigit mer än dubbelt så mycket som Allra Modig. Samtidigt är avgiften i den statliga fonden mindre än en fjärdedel av Allras avgift.

På sin hemsida hävdar Allra att fonden ”förväntas slå index” därför att den förvaltas aktivt och har så kallad hävstång. Men när tidningen kontaktar Allras kommunikationschef Anton Abele, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, visar det sig att fonden över huvud taget inte har någon jämförelseindex.


5. Kändisarna hoppar av

I februari 2017 hoppar styrelseordförande Ebba Lindsö av. Senare väljer även Thomas Bodström att lämna styrelsen. 

Gunnar Axén, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, blir ny ordförande för Allra den 23 februari. Han startar ett åtgärdsprogram och anlitar en oberoende granskare.

Den 10 mars väljer dock fler styrelseledamöter att lämna Allra. Nu är det Meg Tivéus, tidigare vd för Svenska Spel, och Karin Moberg som hoppar av.

I februari rapporterar SvD att Allra har ett hemligt bolag i Dubai. 

SvD berättar också att personer i Allras ledning varit inblandade i en finansskandal i Norge för fyra år sedan.


LÄS MER: Thomas Bodström lämnar Allras styrelse 


6. Slängs ut ur PPM-systemet

Pensionsmyndigheten beslutar att köpstoppa Allras fonder den 14 februari 2017. Det innebär att pensionsspararna inte kan välja Allra på premiepensionens fondtorg. Stoppet gäller medan myndigheten utreder Allra.

Spararna börjar fly Allra. I början av mars skriver SvD att nästan två miljarder kronor tagits ut sedan fonderna köpstoppades.

Den 16 mars är utredningen klar. Pensionsmyndigheten meddelar att Allra slängs ut ur premiepensionssystemet och kräver att Allra ska betala tillbaka pensionspengarna som finns i deras fonder. Samtidigt polisanmäler Pensionsmyndigheten Allra.


LÄS MER: Allra kastas ut från PPM – fondbolaget polisanmäls 


7. Polisanmäls av Pensionsmyndigheten och revisorn

Pensionsmyndigheten polisanmäler Allra till Ekobrottsmyndigheten. Som misstänkta gärningsmän nämns de två huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson, Evran Mersin som är vd för Allras dotterbolag i Dubai, Olle Marcusson som är vd för Allras fondbolag i Luxemburg samt bolagets chefsjurist Kristian Wikberg.

Polisanmälan gäller trolöshet mot huvudman, grovt brott samt förberedelse och stämpling till de här brotten.

Pensionsmyndigheten misstänker att intressekonflikterna i Allra-koncernen inte skötts på korrekt sätt, skriver SvD Näringsliv. Framför allt handlar det om misstankar kring Allras dotterbolag i Dubai.

Även Allras egen revisorsfirma Deloitte polisanmäler bolaget för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Ekobrottsmyndigheten beslutar att inleda förundersökning den 21 mars. Förundersökningen gäller trolöshet mot huvudman.


8. Kämpar för sin överlevnad

Pensionsmyndigheten kräver att Allra ska börja betala tillbaka direkt efter att bolaget slängts ut ur PPM-systemet. 16 miljarder kronor av svenska pensionsspararnas pengar finns kvar i bolagets fonder.

Men Allra anser att de kan vänta med betalningen. Bolaget kämpar för sin överlevnad och överklagar till förvaltningsrätten, Konkurrensverket och Stockholms tingsrätt. Alla tre säger nej till Allra, men då överklagar Allra tingsrättens beslut till kammarrätten.

Den 24 mars får Allra sin första seger i tvisten, då kammarrätten beslutar att stoppa tvångsförsäljningen av bolagets fonder. Allra behöver alltså inte ge tillbaka pengarna innan frågan är avgjord.


LÄS MER: Ryter till mot Allra: ”Hög tid att betala” 


9. Ålandsbanken köper fonderna

Ålandsbanken meddelar den 5 maj att man köper Allras alla fyra PPM-fonder. Spararnas pengar, cirka 13 miljarder kronor, flyttas automatiskt till tre fonder hos Ålandsbanken. 

Priset är hemligt men så litet att det inte har någon nämndvärd påverkan på Ålandsbankens räkenskaper.

Allra slutar också att sälja lösningar inom tjänstepension. Bolaget har bara en spillra av sin tidigare verksamhet kvar.


LÄS MER: Ålandsbanken tar över Allras PPM-fonder

LÄS MER: Allra-vd:ns dåliga affär efter lyxlivet

Annons: