Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grattis soffliggare! Ni är vinnare i pensionsreformen: "Världsklass"

Det ser ut att bli soffliggarna som tar hem det stora priset i den nya pensionsreformen, skriver Dagens Industri. Foto: MAGNUS GLANS / PENSIONSMYNDIGHETEN / PRESSBILDER
Om du inte gör något aktivt val av premiepensionsfond i PPM-systemet hamnar du i Såfan.

Det ser ut att bli soffliggarna som tar hem det stora priset i den nya pensionsreformen, skriver Dagens Industri.

Nu sänker man avgiften för 3,5 miljoner sparare.

– 99 av 100 sparare borde ha den här fonden, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Den sjunde AP-fonden Såfa, också kallad soffliggarfonden, kunde i veckan annonsera att man nu ska sänka fondavgiften från och med nästa år. Det rapporter Dagens Industri.

Den årliga förvaltningsavgiften sänks från 0,11 till 0,10 procent 

– Vi kan sänka avgiften på grund av att det förvaltade kapitalet växer, framför allt beroende på mycket god avkastning men också på grund av ökade inflöden, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om premiepensionen

 

På sju år har kapitalet i fonden ökat från 100 miljarder kronor till 430 miljarder, och Richard Gröttheim är säker på att avgiften kan komma att sänkas ännu mer framöver. 

– Jag är övertygad om att vi kan sänka mer framöver om kapitalet fortsätter att växa. Vi bör kunna komma ned mot en avgift på 7-8 punkter (0,07-0,08 procent).

Claes Hemberg om Såfan: "Världsklass"

En av dem som flera gånger har lovordat "Såfan" är Avanzas sparekonom Claes Hemberg. Och han tycker att det är bra för spararna att avgiften nu sänks.

– De flesta fonder sänker aldrig sina avgifter, men det här statliga bolaget har sänkt och sänkt och sänkt, säger han.

 

https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/943756521032253441

Enligt en uträkning sparar de svenska PPM-spararna tillsammans 30 miljoner kronor per år i och med den sänkta avgiften. Eller tio kronor per person.

 

LÄS MER: Teori: Maltaupplägg kan fälla PPM-bolaget Solidar 

 

En symbolisk summa – men ändå viktig, enligt Hemberg. Han hoppas nu att fler fondbolag följer efter.

– Det går faktiskt dra ner på avgifter. Såfan är en bra förebild för andra företag som håvar in pengar, säger han.

Claes Hemberg kallar sjunde AP-fonden för en fond i världsklass. Enligt en analys han har gjort har bara en av 20 fonder lyckats bättre de senaste 17 åren.

– 99 av 100 sparare borde ha Såfan.

Högre krav ska ställas på fonderna 

Det var för en vecka sedan som den nya pensionsreformen presenterades av Pensionsgruppen. I den ingår att man bland annat ska ställa hårdare krav på fonter, något som väntas resultera i att en tredjedel av fonderna gallras ut. Enligt Dagens Industri kommer en stor del av de pengarna att kunna hamna i soffliggarfonden. 

 

LÄS MER: Det innebär förändringarna i pensionen 

 

I nya pensionsreformen ingår även att pensionsåldern höjs succesivt till 64 år fram till år 2026. 

– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa, skriver företrädare för Pensionsgruppen i DN Debatt. 

Annons: