Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör så här om du vill slippa jobba till 71

Känns arbete till 71 års ålder fullständigt oöverkomligt?

Det finns saker du kan göra för att öka dina chanser att gå i pension lite tidigare. 

Här tipsar Dina Pengars Frida Bratt om 6 råd för att kunna lämna arbetslivet tidigare.

Dagens 35-åringar bör sikta på att arbeta tills de är 70, medan den som i dag är 21 år gammal lär behöva arbeta tills de är 71. Dagens femåringar kommer att behöva arbeta tills de är 72 år. Detta åtminstone om de vill att pensionen ska ligga på en nivå på 70-80 procent av slutlönen (och de börjar arbeta när de är 23 år). Detta enligt Pensionsmyndighetens förslag på nya beräkningar av så kallad riktålder som presenterades på onsdagen. 

Men känns det helt oöverkomligt att arbeta till 71 års ålder finns knep att ta till för att öka chanserna att kunna gå tidigare än så. 

Hur många år tidigare vill du gå och vad kommer det innebära för storleken på pensionen? På Minpension.se kan du med hjälp av bank-id laborera med olika pensionsåldrar.

Du måste vara beredd på att pensionen kommer bli betydligt lägre än lönen. 

1. Börja spara tidigt

Ett sätt att möjliggöra tidig pension är att bygga upp ett privat pensionssparande som du kan börja plocka av de första åren. Då kan du låta tjänstepensionen fortsätta växa. Ju tidigare du börjar spara desto bättre.  

2. Så mycket ska du spara

Har du en slutlön på 29 000 kronor i månaden före skatt och sparar 500 kronor i månaden i 30 år så kommer din totala pension (inkomstpension, tjänstepension, privat sparande) att bli 12 900 kronor efter skatt om du tar ut pensionen vid 62 års ålder. 

Väljer du att i stället spara 1 000 kronor i månaden i 30 år blir din totala pension vid 62 års ålder 15 500 kronor efter skatt. 

Kan du spara 2 000 kronor i månaden i 30 år blir din totala pension vid 62 års ålder 21 350 kronor efter skatt. 

Vill du gå vid 61? Har du sparat 2 000 kronor i månaden i 30 år skulle din pension bli 20 860 kronor i månaden efter skatt. 

Så har vi räknat: Uträkningarna ovan innefattar inkomstpension, tjänstepension och privat pension under de tio första åren som pensionär. Vi räknat på en slutlön på 29 000 kronor. Vi har räknat med en värdeökning på sparandet på 2,1 procent i tjänstepensionen. Vi har för enkelhetens skull räknat med 30 procents skatt. På det privata sparandet har vi räknat med en värdeökning på 5 procent per år och 0,5 procent i årlig avgift. Skatten på ISK (det privata sparandet) har vi räknat efter en statslåneränta på 1 procent. Räntan kan stiga och då blir skatten betydligt högre. 

3. Utnyttja aktiemarknaden

A och O är att ditt sparkapital växer. En stor fördel om du börjar spara tidigt är att du har råd att ta risk, och därmed kan placera allt på börsen. Placera i billiga indexfonder som max kostar 0,4 procent. Globalfonder är en bra grund. 

4. Minska levnadskostnaderna

Ska drömmen bli verklighet kan du av två skäl behöva se över dina levnadskostnader. Dels för att kunna spara mer under tiden du arbetar, dels för att kunna leva på en lägre pension. Det finns smarta verktyg du kan ta till hjälp för att få koll på dina utgifter och vad du kan dra ned på, till exempel appen Tink. En stor del av dina utgifter kanske är boendet? Se över din boendesituation – är du villig att flytta till något billigare? Glöm inte att kolla om du har rätt till bostadstillägg som pensionär. 

5. Fundera på deltid

Kan deltid vara ett alternativ till att gå i tidig pension? För varje år du skjuter upp uttaget av inkomstpensionen blir den cirka 7–8 procent högre, enligt Pensionsmyndigheten. Kanske kan du bara ta ut tjänstepensionen och fortsätta arbeta deltid? 

6. Fälla: Sämre skydd

Har du bestämt dig för att plocka ut inkomstpension på deltid bör du vara medveten om att din a-kassa sänks från 80 till 65 procent av lönen om du skulle bli arbetslös. Kan du i stället börja plocka ut från ett privat sparande som kan få täcka upp, eller från tjänstepensionen? 

Annons: