Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gå i deltidspension på smartast möjliga sätt

Pensionsekonomen Kristina Kamp säger att en stor fördel med att gå i deltidspension är att man har jobbet kvar. Det är helt enkelt en mycket bättre lösning än att sluta arbeta helt. Foto: Minpension
Försök ta reda på hur din pension skulle påverkas i det långa loppet om du skulle gå i deltidspension. Ta också reda på vad som gäller för uttaget av tjänstepensionen. Foto: RUSLAN GUZOV / COLOURBOX

Att sluta arbeta innan 65-årsdagen är ofta en dålig idé rent ekonomiskt. 

För dem som fyllt 61 och inte kan eller vill jobba heltid längre kan deltidspension vara ett bra sätt att få till en mjuk övergång mellan arbetsliv och pension. 

– En stor fördel är att man har jobbet kvar. För man kan ångra sig, säger pensionsekonomen Kristina Kamp.  

Många drömmer om att gå i pension tidigt. 

I dag måste man ha fyllt 61 för att få börja plocka ut allmän pension, men åldersgränserna kommer att höjas successivt från 2020. 

Deltidspension kan vara en smart lösning för dem som inte kan eller vill jobba till 65, men det finns både för- och nackdelar att ha hänsyn till innan man bestämmer sig.  

Till att börja med kan alla inte gå i deltidspension. Den saken bestämmer nämligen din arbetsgivare. 

– Det är den första haken. Sedan har allt fler avtal ”flexpension” och har man det ska det mycket till för att arbetsgivaren ska få säga nej. Man måste höra efter vad som gäller, säger Kristina Kamp på Minpension.se.  

 

LÄS MER: Partiernas besked om pensionerna inför valet 

 

– Sedan måste man ta reda på vad som händer med pensionen. Man kan inte göra en prognos rakt och upp ner utan måste ringa Pensionsmyndigheten och prata med sin arbetsgivare om hur tjänstepensionen påverkas. Det finns till någonting som heter förmånsbestämd pension, till exempel ITP2, och om man går ner på deltid de sista åren kan den påverkas väldigt negativt. Det där bör man kolla noga, fortsätter hon.  

Generellt sett är reglerna för den allmänna pensionen mycket mer flexibla än reglerna för tjänstepensionen. Man bör därför noggrant reda ut vad som gäller så att man kan fatta smartast möjliga beslut, tycker Kristina Kamp. 

 

LÄS MER: Tillägget som 100 000 äldre missar att söka 

 

Men det allra vikigaste man bör veta om är att man tar av sin framtida pension om man börjar ta ut allmän pension tidigt. Har man sparpengar är det bättre att använda dem för att klara sig ekonomiskt än att börja ta ut allmän pension. 

”Bättre än att sluta arbeta helt” 

Dessutom måste man skatta mer på den pension man plockar ut innan det år man fyller 66. 

– Det gäller även om man bara tar ut en lite del, eftersom det är grundavdraget som man inte får, säger Kristina Kamp.

 

LÄS MER: Maxa din pension – så får du 24 000 kronor extra varje år 

 

Hon pekar på en möjlig fallgrop att ta med i beräkningarna: 

– Går jag ner i arbetstid och sedan blir sjuk eller arbetslös – då minskar ju ersättningarna, säger Kristina Kamp och fortsätter:

– Det är alltid bättre att försöka gå ner på deltid än att sluta arbeta helt och hållet. Men gör man det för att man är trött och inte orkar – då borde man se om man egentligen inte ska vara sjukskriven i stället.  

 

Tänk på det här innan du bestämmer dig

Allmän pension: 

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. Man kan tidigast ta ut allmän pension från 61 års ålder. Man väljer själv hur stor del man vill ta ut: 25, 50, 75 eller 100 procent. Man kan också välja att bara ta ut premiepension. Dessutom kan man stoppa utbetalningarna av den allmänna pensionen om man till exempel återgår till arbetslivet.  

Tjänstepension: 

Många kan börja plocka ut tjänstepension från 55 års ålder. Men när man väl börjat ta ut tjänstepensionen kan man inte ångra sig. Alla kan heller inte ta ut tjänstepension samtidigt som man arbetar. Ta reda på om tjänstepensionens storlek påverkas negativt om du går i deltidspension ett par år innan 65. I vissa gamla tjänstepensionsavtal har nämligen de sista årens inkomst stor betydelse. Det enklaste sättet att ta reda på vad som gäller är kanske att höra direkt med tjänstepensionsbolaget. 

Garantipension:

Är ett grundskydd för dem med låga eller inga inkomster. Garantipensionen kan man få först från 65 år och den beviljas automatiskt när man lämnar in sin ansökan om allmän pension eller vid 65 om man tagit ut sin inkomstgrundade pension tidigare.

Änkepension: 

Om du har änkepension och börjar plocka ut allmän pension innan du fyllt 65 blir du av med änkepensionen.  

Skatten:

Fram till det år man fyller 66 betalar man högre skatt på pension än man gör därefter. Om din lön och pension är över 39 000 kronor i månaden måste du betala statlig skatt. Räkna på saken.  

Sjukpeng och a-kassa:

De här ersättningarna baseras på din inkomst och blir därmed betydligt lägre om du går i deltidspension.  

 

Källa: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se / Pensionsmyndigheten

Annons: