Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvirring kring S nya utspel om pensionerna

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL
Socialminister Annika Strandhäll (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att garantera att svenskarna på sikt ska få 70 procent av sin slutlön i pension vill Socialdemokraterna höja pensionsavgiften.

Höjningen får tummen upp av pensionsorganisationerna, men förvirringen är stor kring vem som berörs av de höjda inbetalningarna.

– De som går i pension om 5–10 år också måste få ta del av de höjda avgifterna, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.

Under Socialdemokraternas dag i Almedalen på torsdagen föreslår partiet en ytterligare höjning av pensionerna. Till skillnad mot statsminister Stefan Löfvens löfte från 1 maj, då en höjning med 600 kronor i månaden utlovades, vill man i stället i snitt ge 1 000 kronor mer i pensionskuverten.

Den stora nyheten i beskedet är att höjningen ska ske genom att pensionsavgiften höjs. På 1990-talet föreslogs att 18,5 procent av lönen ska betalas in i pensionsavgift. Men den avgiften baseras på en pensionsgrundande inkomst, och den är din inkomst efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften. Det avdraget ligger på 7 procent. I praktiken är det därför 17,21 procent av inkomsten som vi betalar in. 

LÄS MER: Låt inte banken röra dina pensionspengar 

Christina Tallberg, PRO: ”Det behöver betalas in mer pengar till pensionssystemet.”
Foto: JENS L'ESTRADE

PRO har drivit kampanj

Det är detta som Socialdemokraterna nu vill ändra på. Det tillsammans med andra förslag som sänkt skatt, höjd garantipension och höjt bostadstillägg, som tillkommit inom pensionsöverenskommelsen. 

En höjd pensionsavgift är något som flera pensionärsorganisationer drivit i flera år. De pensionärsorganisationer Expressen talat med är därför försiktigt positiva till dagens utspel från Socialdemokraterna. 

– Det behöver betalas in mer pengar till pensionssystemet, för som det ser ut i dag är det underfinansierat. Därför är det bra att Socialdemokraterna ger detta besked, säger Christina Tallberg, förbundsordförande för PRO.

För att förslaget ska bli verklighet krävs att det får en majoritet i riksdagen. 

– Nu är jag nyfiken på vad de andra politiska partierna tycker.

FRIDA BRATT: S löfte till pensionärerna – ett måste 

Anna Eriksson, SPF Seniorerna: ”Vi menar att de som går i pension om 5–10 år också måste få ta del av de höjda avgifterna.”
Foto: TOMAS SÖDERGREN / © FOTO TOMAS SÖDERGREN +46 70 0209150 TOMAS@SODERG

”Förmodligen inte tillräckligt”

Också Anna Eriksson, sakkunnig i pensionsfrågor hos SPF Seniorerna, är positiv till förslaget. 

– Det är bra att man erkänner och medger att pensionsavsättningarna varit för låga under lång tid. 

Enligt henne är det dock inte helt tydligt när och för vilka reformen kan börja ge effekter, det vill säga när pensionärerna kan räkna med 1 000 kronor mer i plånboken. Socialdemokraterna sade i Almedalen att reformen ger höjda pensioner "på sikt". 

– Åtminstone för de yngre av dagens löntagare kan detta ge bättre pensioner. Men vi menar att de som går i pension om 5–10 år också måste få ta del av de höjda avgifterna, säger Anna Eriksson.

Det är heller inte helt klart när höjningen ska börja gälla. Socialminister Annika Strandhäll meddelade att hon avser att ta upp frågan med riksdagens pensionsgrupp. I partiets pressmeddelande anges inget specifikt år då reformen är tänkt att börja gälla. 

Anna Eriksson säger att förbundet ”förutsätter” att övriga partier är positiva till förslaget.

Varför förutsätter ni det?

– Man borde höjt avgiften för många år sedan. Vi och många andra som sysslar med pensionsrelaterade frågor har pratat om detta i flera år. Det här måste kunna gå att genomföra väldigt snabbt, eftersom 18,5 procent var det man sa från början.

Är förslaget tillräckligt för att höja pensionerna till en acceptabel nivå?

–  Förmodligen inte. Vi önskar att de hade sagt att det här är vad som kan genomföras snabbt och att man sedan vill utreda ytterligare höjningar. 

LÄS MER: Här är valrörelsens största plånboksfrågor 

Så funkar pensionsavgiften

Den pensionsgrundande inkomsten är inkomsten efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften på 7 procent.

Det är på den pensionsgrundande inkomsten som avgiften är 18,5 procent. 18,5 procent av inkomsten efter avdraget på 7 procent motsvarar en avgift på 17,21 procent av hela inkomsten.

Den högsta inkomst som du behöver betala pensionsavgift för är 8,07 inkomstbasbelopp. Det betyder att det högsta möjliga pensionsgrundande inkomsten blir 93 procent av 8,07 inkomstbasbelopp, det vill säga 7,5 inkomstbasbelopp.

Avgiften till inkomstpensionen betalas in till AP-fonderna, som är inkomstpensionens buffertfonder. När inkomsterna är kända efter taxeringen registreras varje persons avgift som en pensionsrätt. Det innebär en insättning av ett fiktivt belopp. Pensionsrätten kan ses som en fordran på pensionssystemet.

Källa: Pensionsmyndigheten

Annons: