Henrik Didner och Adam Gerge har blivit rika på att sköta PPM-pensioner. Deras fonder går ungefär som den statliga AP7-fonden, men avgifterna för spararna är 172 procent högre. ”Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder”, säger Henrik Didner. Foto: Jonas Lindkvist/Scanpix
Henrik Didner och Adam Gerge har blivit rika på att sköta PPM-pensioner. Deras fonder går ungefär som den statliga AP7-fonden, men avgifterna för spararna är 172 procent högre. ”Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder”, säger Henrik Didner. Foto: Jonas Lindkvist/Scanpix

Förvaltar PPM-pengar – plockar ut 54 milj var

Publicerad

Fondbolaget Didner & Gerge förvaltar tusentals svenskars PPM-pengar.

I år delar man ut 154,5 miljoner kronor till sina aktieägare. Huvudägarna Henrik Didner och Adam Gerge får 54 miljoner kronor var.

Trots att deras pensionsfonder har samma utveckling som den statliga AP7-fonden, men kostar 172 procent mer i avgifter, säger grundaren Henrik Didner:

– Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder. 

Fondbolaget Didner & Gerge täljer guld på svenskarnas premiepension. I fjol gjorde bolaget en vinst på 158,6 miljoner kronor efter skatt.

Nu tar ägarna, Uppsalaborna Henrik Didner, 59, och Adam Gerge, 53, hem pengarna.

På årsstämman i mars beslutade man att Didner & Gerge ska dela ut 154,5 miljoner kronor till aktieägarna.

Det innebär att Henrik Didner och Adam Gerge får 54 miljoner kronor var, då båda äger cirka 35 procent av bolaget.

818 miljoner på 11 år

Även året innan plockade huvudägarna hem 54 miljoner kronor var. 2014 var utdelningen 110 miljoner och 2013 låg den på 75 miljoner kronor.

Under 11 år har de nu fått utdelning på sammanlagt 818 miljoner kronor, det vill säga 409 miljoner kronor var.

 

LÄS MER: De lever liv i lyx – på dina pensionspengar 

 

Båda bor i villor i Uppsalas finaste områden.

Enligt Henrik Didner kommer cirka en tredjedel av vinsten från svenskars PPM-sparande och resten från andra fonder.

Samma avkastning, högre avgift

Jätteutdelningarna kommer i en tid då hela PPM-systemet är ifrågasatt efter skandalerna med Falcon Funds och Allra. 

I fallet Allra misstänks bolaget för att ha berikat sina ägare i stället för pensionsspararna. Avgifterna har varit höga men avkastningen usel.

”Jag har inte köpt några jättedyra villor eller jättedyra bilar. Jag är uppfostrad i en medelklassmiljö så jag har inte lärt mig att spendera pengar ordentligt än”, säger Henrik Didner.Foto: Jonas Lindkvist/Scanpix

Didner & Gerge fonder har däremot gett spararna bättre avkastning än snittet för de privata fonderna.

Didner & Gerge har haft samma utveckling som den statliga fonden AP7 Såfa, det vill säga ickevalsalternativet för dem som inte själv valt att flytta sina pengar.

Men deras förvaltningsavgift är 172 procent högre än för AP7.

 

LÄS MER: Grattis soffliggare – ni är PPM-vinnarna 

 

Varför tar ni ut en så stor utdelning?

– Fondbolag behöver inte så mycket kapital och då delar vi ut pengarna som sedan ligger i delägarnas bolag, säger grundaren och delägaren Henrik Didner.

Kan ni inte sänka avgifterna i stället?

– Vi hör till de fondbolag som har lite lägre avgifter än snittet, det tror jag faktiskt.

Didner & Gerge grundades 1994.

– Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder. De hade i princip inte kunnat få bättre avkastning någon annanstans, säger Henrik Didner. 

”Inga dyra villor eller bilar"

Miljonerna har både Henrik Didner och Adam Gerge i sitt respektive bolag, registrerade i Sverige. Henrik Didner säger att han i princip inte använt miljonerna han fått i utdelning under åren utan låtit dem ligga i bolaget.

– Jag har inte köpt några jättedyra villor eller jättedyra bilar. Jag är uppfostrad i en medelklassmiljö så jag har inte lärt mig att spendera pengar ordentligt än.

Det kanske blir nästa generation som får njuta av pengarna?

– Jag tror inte att jag skämt bort mina barn. Men när jag är död kan jag inte göra något åt saker och ting. Pengar är inte alltid en välsignelse, det får man inte glömma.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen