Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förundersökningen har inletts mot Allra

Allras styrelseordförande Gunnar Axén och vd Alexander Ernstberger.
Förundersökning är inledd mot fondbolaget Allra.

Förundersökning är inledd mot fondbolaget Allra.

– Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman, säger kammaråklagare Arne Fors till Dina Pengar.

Allras vd Alexander Ernstberger om anklagelserna: en smula chockartat.

Både Pensionsmyndigheten och revisorsfirman Deloitte har polisanmält fondbolaget Allra.

Deloitte misstänker både bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Allra, som kastats ut från Pensionsmyndighetens fondtorg, blir allt mer trängd.

Misstänker brott

- Det har framkommit omständigheter som gör att det kan misstänkas att personer i koncernledningen och styrelserna, tillika huvudägare, missgynnat fondandelsägarna i Allras fonder genom dessa närståendetransaktioner”, skriver Deloitte i sin anmälan till Ekobrottsmyndigheten, EBM.


LÄS OCKSÅ: Allra kastas ut från PPM-systemet – ledningen polisanmäls


Kammaråklagare Arne Fors har gått igenom båda anmälningarna och nu fattat sitt beslut:

– Förundersökning är inledd. Misstanken gäller grov trolöshet mot huvudman, säger Arne Fors till Dina Pengar.

Allars vd: En smula chockartat

Allras vd och koncernchef Alexander Ernstberger tillbakavisar anklagelserna. Han vill dock inte låta sig intervjuas per telefon. Via mejl gör han följande uttalanden:

– Vi är naturligtvis överraskade av både polisanmälan och de misstankar som Pensionsmyndigheten fört fram. Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat. Men eftersom vi själva inte tagit del av polisanmälan, än mindre blivit kontaktade av polisen så har vi svårt att kommentera uppgifterna mer än så.

Alexander Ernstberger skriver vidare:

– Men vi vill understryka att vi naturligtvis kommer att samarbeta fullt ut med myndigheten. I det sammanhanget vill vi också klargöra att vi är helt övertygade om att en kommande polisutredning kommer att fria både bolag och oss som enskilda personer.

Skandalerna i fondbolaget Allra

Fondbolaget Allra hade innan skandalerna började regna över bolaget cirka 130 000 kunder inom premiepensionssystemet. I dag finns ungefär 102 000 kvar. Det totala sparkapitalet uppgick närmare 19 miljarder kronor. I dag är många kunder flytt och miljardbelopp har tömts från bolagets fyra PPM–fonder.

Expressens Michael Syrén har granskat Allras ledning och grävt i deras ekonomi:

– Allra har haft ansvaret för över hundratusen pensionssparares pengar - det rör sig om 18 miljarder kronor. När jag ville fråga dem om deras fonder som utvecklats mediokert och även fråga dem om deras egna lyxliv, gömde sig ägarna och ville inte träffas, säger Michael Syrén.

Thomas Bodström vägrade svara

– Till och med bolagets tidigare styrelseledamot, den före detta justitieministern Thomas Bodström vägrade att svara på frågor. Jag har aldrig varit med om ett sånt ljusskyggt bolag.

Svenska Dagbladet inledde en granskning den 30 januari. SvD kunde bland annat visa att Allra marknadsförde sina fonder med falska argument. Dessutom hade flera fonder gått betydligt sämre än snittet.

Sedan var bollen i rullning.

Plötsligt lämnade ordföranden Ebba Lindsö - med en ersättning på 900 000 kronor per år - bolaget. Lindsö hade enbart suttit i sex månader på posten när hon den nionde februari oväntat meddelade att hon inte ställer upp för omval.

Även stjärnadvokaten Thomas Bodström lämnade också i all hast bolaget.

Båda kommer att granskas i den nu inledda förundersökningen. Men ingen av de två eller någon i den verkställande ledningen är brottsmisstänkt.


Allras vd Alexander Ernstberger har inte velat prata med Expressen på telefon utan uppmanat oss att skicka frågorna via mejl.

Merparten av våra frågor ville Ernstberger inte besvara, varken via mejl eller på telefon. Här är frågorna.

1a. Kammaråklagare Arne Fors har beslutat om att inleda förundersökning mot Allra. Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman. Din kommentar?

1b. Grov trolöshet mot huvudman kan ge upp till sex års fängelse vid en fällande dom. Orolig för att du ska hamna i fängelse.

2. Hur ser du på din egen roll i bolaget?

3. Har du någon personlig skuld i det som skett i bolaget?

4. Har du skott dig på pensionsspararnas bekostnad?

5. Vad händer nu med bolaget?

6. Tidigare blev du uppmärksammad för att ha köpt ''sveriges dyraste villa''. Med tanke på utvecklingen kring Allra, ångar du köpet av villan?

Annons: