Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hittad: Försvunnen affärsman gömmer sig i lyxkvarter

Här i den exklusiva stadsdelen Earls Court i västra London – ett stenkast från det kända varuhuset Harrods – vistas en av de utpekade nyckelpersonerna i Falcon Funds–härvan, Emil Amir Ingmanson, 39.
Foto: Kristofer Sandberg
Hunden springer till sambon och när Ingmanson kommer fram till henne kopplar han hunden och ger kommandot ”guard, guard” samtidigt som han pekar mot Expressens reporter.
Foto: Kristofer Sandberg
Ingmanson är klädd i en halvlång mörk jacka, jeans och röda sneakers. Han går avspänt med hundens koppel i handen.
Foto: Kristofer Sandberg
Emil Amir-Ingmanson intervjuades i ”Kalla fakta” i fjol.
Foto: Kalla fakta /TV4

LONDON. Åklagare och polis letar fortfarande efter den försvunna pensionsmiljarden i Falcon Fundshärvan.

En av de utpekade nyckelpersonerna är Emil Amir Ingmanson.

Expressen har hittat Ingmanson som nu befinner sig på en exklusiv adress i västra London.

När Expressens reporter frågar var pensionsspararnas pengar är svarar han inte och beordrar i stället sin vakthund – en stor dobermann pinscher – att vakta honom och sambon.

I juni ska revisionsföretaget KPMG vara klar med försäljningen av Falcons kvarvarande tillgångar.

– Då vet vi exakt hur mycket pengar som har försvunnit, säger kammaråklagare Arne Fors, som leder brottsutredningen.

Emil Amir Ingmanson har stämt Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson och anklagar honom för grovt förtal alternativt förtal, på grund av Expressens tidigare rapportering om Falcon Funds–härvan. Ingmanson kräver 50 000 kronor i skadestånd för publiceringarna.

Stämningen ligger i dag i Stockholms tingsrätt. Inom kort hålls en förberedande förhandling i målet.

– Vi kommer förstås att avvisa detta och den journalistiska granskningen av Falcon Funds fortsätter. Det är viktigt att Expressen och andra nyhetsredaktioner belyser missförhållanden och här saknas cirka en miljard kronor av pensionsspararnas pengar, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

Malta var längre centrum för Emil Amir Ingmansons affärsverksamhet. Men sedan en tid tillbaka har han varit försvunnen från ön. Polis och åklagare har inte känt till hans nya vistelseadress.

Men Expressen har hittat den svenske affärsmannen.

Nyckelperson i härvan

Här i den exklusiva stadsdelen Earls Court i västra London – ett stenkast från det kända varuhuset Harrods - vistas en av de utpekade nyckelpersonerna i Falcon Funds–härvan, Emil Amir Ingmanson, 39.


LÄS MER: Polisanmälde affärsmannen är spårlöst försvunnen


Ingmanson är polisanmäld av Pensionsmyndigheten och pekas ut som en av de involverade i att pensionsmiljarden försvann. Brottsutredningen leds av ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Själv har Ingmanson hela tiden förnekat att han gjort något brottsligt.

När TV4:s undersökande program "Kalla fakta" i maj förra året träffade Emil Amir Ingmanson på Malta förnekade han all koppling till Falcon Funds.

– Jag representerar bara mig själv. Jag är en oberoende affärsman.

Du företräder Falcon, frågade TV4:s journalist.

– Nej jag gör affärer med många fondbolag och banker i Europa och jag representerar bara mig själv, jag är en oberoende affärsman.

"Kalla faktas" reporter fortsatte med frågan: Men du företräder Falcon i mejlen, i konversationen när du tar kontakt med banker?

– Nej, alltså jag kan ha uttryckt mig slarvigt i någon mejlkonversation vid något tillfälle, det vet jag inte.

SÅ HÄR MISSTÄNKS PENSIONSPENGARNA HA FLÖDAT FRÅN FALCON FUNDS

Svarar inte på Expressens frågor

När Expressen träffar Ingmanson har det gått ett år sedan intervjun i ”Kalla fakta”. Han och hans sambo är ute på en promenad i det exklusiva bostadsområdet.

De vaktas av en stor dobermann pinscher som Ingmanson tränar i ett närliggande grönområde.

Ingmanson är klädd i en halvlång mörk jacka, jeans och röda sneakers. Han går avspänt med hundens koppel i handen och hans sambo väntar på honom lite längre fram på gatan.

När Expressens reporter presenterar sig tittar Ingmanson bara framåt och går på trottoaren mot sin sambo.

Många av pensionsspararna undrar vad som hänt med den här miljarden?

Men Ingmanson svarar inte.

Finns det någon möjlighet att vi kan träffas senare?

Han svarar inte heller på denna fråga.


LÄS MER: Han pekas ut som hjärnan i pensionsskandalen


Hunden springer till sambon och när Ingmanson kommer fram till henne kopplar han hunden och ger kommandot ”guard, guard” samtidigt som han pekar mot Expressens reporter.

Paret pratar med varandra en kort stund och går sedan vidare.

Varför gömmer du dig, Emil?

Han svarar inte heller på denna fråga och paret går i stället mot sin bostad.

Ingmanson är skriven på Malta

Stockholmaren Emil Amir Ingmanson – som är skriven på Malta - är en självlärd finansman och har tidigare ägnat sig åt låneverksamhet, telemarketing och gick under 2008 i personlig konkurs. Det har bland annat tidningen Dagens Industri tidigare rapporterat om.

Han älskar lyx och har sedan ungdomen levt ett exklusivt liv. En källa till Expressen berättar att Ingmanson redan i 20-årsåldern köpte mycket exklusiva och dyra väskor till sina flickvänner.

– Han hade alltid mycket pengar, säger en person som tidigare ingick i hans bekantskapskrets.


LÄS MER: Tio personer misstänks i pensionshärvan


I november 2013 deltog Emil Amir Ingmanson i bildandet av det maltesiska fondbolaget Falcon. Ett skickat mejl avslöjade då hans inblandning. Senare försvann Ingmanson ur sikte från fondbolaget.

Falcon Funds bildade sedan tre fonder som var registrerade på Pensionsmyndighetens lista över valbala fonder i premiepensionssystemet.

Totalt har 22 000 personer investerat sina PPM-pengar i fonderna som haft ett värde på 2,4 miljarder kronor.

Fonderna stoppades 2016

Den 22 februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten Falcon och möjligheten att placera pensionspengar i bolagets fonder. Myndigheten misstänkte då att det kunde finnas brottslig verksamhet i fonderna.

I juli kontrade Falcon och stämde Pensionsmyndigheten. Falcon menade att myndigheten hade gjort sig skyldig till avtalsbrott – men stämningen drog bolaget senare tillbaka.

I oktober 2016 offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard kronor i pensionspengar är borta. De anmäler också bolagets ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech, som är bolagets ordförande, samt Emil Amir Ingmanson.


LÄS MER: Falcon Funds stoppas från att sköta svenska pensionspengar


Vid årsskiftet faller Falcon samman. Den maltesiska finansinspektionen, MFSA, fråntar bolagets ledning att sköta avvecklingen. Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över tillgångarna och leda fondens avveckling.

Den svenska brottsutredningen kring den försvunna pensionsmiljarden leds av kammaråklagare Arne Fors på ekobrottsmyndigheten, EBM, i Stockholm.

Ingen delgiven om brott

Han och tre utredare var i maj månad på Malta och träffade poliser, åklagare och tjänstemän från den maltesiska finansinspektionen, MFSA.

Ingen person är delgiven misstanke om brott. Rubriceringen på de misstänkta brotten är dock klara.

– Det är grov förskingring, grov penningtvätt och grovt bedrägeri, säger kammaråklagare Arne Fors.

Utredningen - som väntas bli mycket komplicerad och berör flera länder - är fortfarande inne i ett mycket tidigt skede.

– Vi väntar på att polisen på Malta ska skriva på ett samarbetsavtal med oss. Det kommer att underlätta utredningen säger Arne Fors.


LÄS MER: Pensionsmyndigheten drar tillbaka sin stämning mot bolaget


När Arne Fors, som tidigare sagt att han inte vet var Ingmanson befinner sig, får information om att han är i London säger han:

– Jag är inte så förvånad. London är centrum för finansbranschen. Det är intressant, absolut. Han har väl aviserat på olika sätt att han är villig att inställa sig till förhör, men det för tidigt än i utredningen.

Har ni hittat några pensionspengar?

– Det är för tidigt att svara på det, vi spårar kontotransaktioner i flera led i flera länder. Det är det som gör det svårare för oss för vi blir beroende av hjälp från flera olika länder.

Vilka länder?

– Jag vill inte säga det och väcka den björn som sover, säger Arne Fors.

Utredningen i tidigt skede

Han säger också att revisionsföretaget KPMG – som bland annat har i uppgift att sälja Falcons tillgångar - kommer att vara klara med sitt arbete i juni.

– Då vet vi exakt hur mycket pengar som har försvunnit, säger Arne Fors.

Ekobrottsmyndighetens utredning om den försvunna miljarden är fortfarande i mycket tidigt skede. Det är oklart när utredarna tänker förhöra Emil Amir Ingmanson.

Efter att Expressen träffat Emir Amir Ingmanson i London meddelar han via sina advokater att han inte är intresserad av att svara på några frågor från tidningen.

Alla turerna kring Falcon Funds

I november 2013 är den 39-årige affärsmannen Emil Amir Ingmanson med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds.
Bolaget startar tre fonder som registreras på Pensionsmyndighetens ppm–lista.
Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna..
22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.
15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.
13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.
Vid årsskiftet faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.
Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.
Ekobrottsmyndigheten i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.
Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för förskingring.
18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.