Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvaret: ”Ernstberger utsågs till syndabock”

Alexander Ernstberger var på måndagen inne på sin fjärde rättegångsdag.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegångssalen är fylld under Allra-processen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allra är i dag avvecklat och kontoret vid Sveavägen-Kungsgatan stängt.Foto: MICHAEL SYREN

Alexander Ernstberger och hans Allra–kollega David Persson Rothman har gjorts till syndabockar för bristerna i pensionssystemet.

De har egentligen inte något att göra i domstolen.

Det var försvarets ståndpunkt under den fjärde rättegångsdagen i härvan kring pensionsbolaget Allra.

– Det finns inga bevis för det åklagaren säger, hävdar försvararen, advokat Carl-Johan Malmberg.

Sal 27 i Stockholms tingsrätt börjar bli något av de fyra Allra–misstänktas andra hem - åtminstone på dagtid.

Huvudpersonerna Alexander Ernstberger och pensionsbolaget Allras medgrundare David Persson Rothman sitter denna dag närmast rättens ledamöter.

Det är trångt i rättssalen när rättegångsschemat har kommit till Alexander Ernstberger - som har blivit något av symbolen i härvan - och hans dag. De två försvararna stjärnadvokaterna Carl-Johan Malmberg och Slobodan Jovicic drar sakframställan om vad de anser egentligen hände under den period som åtalet gäller kring 2012-2013.

Fakta de misstänkta i Allra-härvan

• Pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger, 33, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta i maj 2012 samt grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor hösten 2017 men släpptes i slutet av november. Allra–profilen förnekar brott.

• David Persson Rothman, 39, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. Nekar till brott.

• Olle Marcusson, 42, som var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, men var vd för mäklarföretaget Oak Capital när de misstänkta brotten utspelades 2012. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor. Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 49, tidigare direktör inom Allra. Åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012. Förnekar brott.

Den ena powerpoint–bilden efter den andra passerar förbi på tv–stjärmarna i rättsalen i Stockholms tingsrätt. I bland visas sidor ur polisutredningen.

Alexander Ernstberger sitter tyst under hela eftermiddagen. Det är advokaterna som för ordet.

De två försvararna använder i princip samma delar av förundersökningen som åklagarsidan gjort några dagar tidigare. Men nu är det av lätt insedda skäl inte längre tal om honom som skyldig utan ett oskyldigt offer. Allt har skett lagligt och i vissa delar har inte Alexander Ernstberger haft något med saken att göra, anser advokaterna.

– För den här processen är det viktigt att blicka tillbaka och lägger händelseutvecklingen de senaste åren åt sidan och och tittar på Svensk Fondservice (Allras föregångare innan namnbytet) vad för bolag det var fram till och med 2012, säger advokat Carl-Johan Malmberg sent på eftermiddagen.

– Alexander har blivit syndabock för ett dåligt pensionssystem, säger försvararen, advokat Carl-Johan Malmberg.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”De såg branschen på ett annat sätt”

Advokaten fortsätter sedan med att beskriva sin klient Alexander Ernstberger och hans Allra– kollega David Persson Rothman som två unga ambitiösa män som kommit på något nytt när de gav sig in i branschen.

– Alexander och David, var 26 respektive 32 år gamla. De hade tillsammans startat Svensk Fondservice fyra år tidigare och då med en gemensam insats med några hundra tusen. De båda saknade akademisk utbildning och tidigare erfarenhet från finansbranschen. Det vände de till att bli deras styrka. De såg på branschen på ett annat sätt, med nya ögon.

Äventyret med Allra är över för vd:n Alexander Ernstberger. Kontoret är stängt och verksamheten avvecklad.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Försvararen Carl-Johan Malmberg målar upp hur bolaget blev en succé och växte från 10 000 kunder, till 30 000 och vidare.

– Under våren 2012 hade bolaget växt ur sina kontorslokaler, alla avdelningar växte, inte minst försäljningsorganisationen. Antalet kunder uppgick nu till en bit över 100 000 med en tillväxt på 2 000 kunder per månad.

Ernstbergers målsättning: en miljard inom tre år

Malmberg försöker tvätta den solkiga bilden att Allras huvudpersoner.

– Folk som säger att Alexander och David var två unga killar bara var ute för snabba pengar i PPM–systemet har fel. Att tjäna snabba pengar var inte ett mål, de agerade långsiktigt. Målet var att bygga ett framgångsrikt, fram för allt större bolag. Deras målsättning var att omsätta en miljard inom en treårsperiod.

Målsättningen var en omsättning på en miljard kronor för Allras Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla fyra misstänkt lämnar rättegången som fria personer efter dagens slut. Ingen sitter häktad under processen, men de riskerar alla upp till sex års fängelse.

– Det finns inga bevis för det åklagaren säger, påstår försvaren, advokat Carl–Johan Malmberg när han packat portföljen full och lämnar domstolen.

Men varför kunde då detta hamna i en domstol?

– Det är extra känsligt eftersom det handlar om pensionsspararnas pengar och det finns en uppfattning om att de har förlorat pengar. Många är kritiska mot systemet från alla håll. Och så vill man utse syndabockar för att kunna kritisera systemet.

Så de ha blivit syndabockar?

–Ja, de hänger ut Allra på ett sätt som är helt oberättigat eftersom man inte har gjort dåliga affärer. Pensionsspararna pengar har förvaltats på ett sätt som överensstämmer med regelverket. Det finns inga stålar som har försvunnit eller några pensionssparare som förlorat några pengar.

Alexander Ernstberger lämnar Stockholms tingsrätt fåordig. Men säger till Expressen:

– Det är skönt att processen är i gång.

Rättegången väntas pågå till i mitten av december.

Nu startar rättegången i Stockholms Tingsrätt.
Annons: