”De som är pigga högt upp i åldrarna ska få möjlighet att jobba längre”, säger finansministern. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN”De som är pigga högt upp i åldrarna ska få möjlighet att jobba längre”, säger finansministern. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
”De som är pigga högt upp i åldrarna ska få möjlighet att jobba längre”, säger finansministern. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkökningen skenar – då kan pensionsåldern höjas

Publicerad

Sveriges behov av välfärd ökar snabbare än våra intäkter.

Då flaggar finansminister Magdalena Andersson (S) för höjd pensionsålder.

– Tittar man på de som börjar jobba vid 30 bör det finnas möjligheter att arbeta längre än till 65, säger Magdalena Andersson till Dina Pengar.

Sveriges folkmängd ökar i en rasande takt och den här utvecklingen innebär väsentligt ökade kostnader att hantera.

Det slår Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fast i ”Ekonomirapporten” som presenterade på tisdagen.

– Från och med 2018 förväntar vi oss att behovet av välfärd ökar betydligt snabbare än skatteintäkterna, konstaterar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

I rapporten slår SKL larm om att det krävs en rad åtgärder för täppa till gapet mellan kostnader och intäkter, som riskerar att skena mot 59 miljarder år 2021.

Den snabba befolkningstillväxten till följd av det stora flyktingmottagandet i fjol och ett barnafödande som närmar sig historiskt höga nivåer sätter stor press på kommunerna och landstingen.

LÄS MER: Bakslaget för Magdalena Andersson – pensionärernas kryphål kvar 

Knappast skattesänkningar

Den främsta orsaken till att samhällsekonomin kan kantra är att vi blir allt fler unga och äldre i Sverige – alltså de grupperna som kostar mest och där skatteintäkterna är små.

– Det är en utveckling som vi från regeringen också sett och pekat på, jag gjorde det själv i Almedalen i somras. Vi går in i en period då vi blir fler barn och äldre, säger Magdalena Andersson (S).

Finansministern vill inte prata om skattehöjningar som en lösning, men knappast heller sänkningar.

– Jag ser framför mig att vi behöver höja statsbidragen med ytterligare 20 miljarder nästa mandatperiod för att kunna klara den här utvecklingen. Och då måste man prioritera välfärdens verksamheter framför skattesänkningar, säger Magdalena Andersson och betonar att goda statsfinanser gör att man har råd att öka resurserna till välfärden.

LÄS MER: Här är höstbudgetens vinnare och förlorare 

”Pigga ska få jobba vidare”

Höjd pensionsålder diskuteras redan i Pensionsgruppen (där de flesta av partierna ingår) och kan enligt finansministern vara ett viktigt steg mot balans i ekonomin.

Flera intresseorganisationer, som SPF Seniorerna och PRO, förespråkar en höjd pensionsålder.

– Tittar man på de som börjar jobba vid 30 bör det finnas möjligheter att arbeta längre än till 65. Sen får man inte glömma att många av de som jobbat från 20 är slitna när de närmar sig pensionsåldern, säger Magdalena Andersson.

Hon menar att det måste till en attitydförändring kring äldre på arbetsmarknaden.

– De som är pigga högt upp i åldrarna ska få möjlighet att jobba längre, säger finansministern.

 

SKL:S PROGNOS

Kostnaderna för kommuner och landsting väntas 2020 ha ökat med drygt 250 miljarder kronor jämfört med 2015. Bakom ökningen står demografiska förändringar, befolkningen växer kraftigt och antalet äldre och barn i skolåldern ökar snabbt.

Det mesta täcks av ökade skatteintäkter till följd av att fler jobbar, avgifter och statsbidrag.

Enligt SKL:s beräkningar återstår 47 miljarder kronor, som måste täckas med skattehöjningar eller annan finansiering. Det motsvarar en skattehöjning på 2:10 kronor per intjänad hundralapp.

2016 ligger den genomsnittliga kommunalskatten på 32,10 kronor per intjänad hundralapp.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen