Tänk framåt! Med flexpension som kanske tar 70 kronor i månaden kan ge flera tusenlappar i månaden till pensionen.Tänk framåt! Med flexpension som kanske tar 70 kronor i månaden kan ge flera tusenlappar i månaden till pensionen.
Tänk framåt! Med flexpension som kanske tar 70 kronor i månaden kan ge flera tusenlappar i månaden till pensionen.
Spara nu – och du kan gå i pension när du fortfarande känner dig ung! Foto: MONKEYBUSINESS IMAGES / PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IMSpara nu – och du kan gå i pension när du fortfarande känner dig ung! Foto: MONKEYBUSINESS IMAGES / PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IM
Spara nu – och du kan gå i pension när du fortfarande känner dig ung! Foto: MONKEYBUSINESS IMAGES / PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IM

Flexpension – ju yngre du är desto mer pengar får du

Publicerad

Att få flexpension betyder två saker:

1. En liten del av löneförhöjningen läggs till din tjänstepension varje år.

2. Du kan få chansen att gå ner i arbetstid före pensioneringen.

Hur funkar det? Läs vidare!

Många frågar i dag om de har råd att gå i pension. Ersättningsnivåerna sjunker och vi förväntas att leva längre nu än vad folk gjorde förr.

Att pensionsspara är en lösning. Flexpension en annan. Och jo, man kan göra båda.

Men för att få flexpension krävs att din arbetsgivare och fack är överens och har infört systemen i ditt avtalsområde. Fråga din arbetsgivare eller fackrepresentant om du kan få den.

Det här är flexpension i siffror

För dig som är med gäller följande: Från 1 november 2017 betalar arbetsgivarna en flexpensionspremie om 0,2 procent av den pensionsmedförande lönen till dem som fyllt 25 men inte 65 år, skriver arbetsgivarorganisationen Almega på sin hemsida.

Det betyder blygsamma 70 kronor på en lön på 35 000 kronor. Procentsatsen ingår inte i löneförhandlingen, vilket betyder att alla får samma procentsats. Målet, enligt fackförbundet Unionen, är att höja nivån till 2 procent.

Tänk att det är en hävstångseffekt på de 70 kronorna. År 2, om blir de 140 kronor och år 3 blir de 210. Jobbar du i 20 år med flexpension och det är samma summor kommer systemet ha generat 1 400 kronor i månaden till din tjänstepension.

Det är då pengar du aldrig sett i lönerapporten, men du kan ta ut när du går i pension.

Det finns dock ett tak i flexpensionen som landar på 2,0 procent av din lön.

Det lilla du sparar nu kan bli 500-lappar sen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Hur mycket ger flexpensionen i riktiga pengar?

Enligt Unionens beräkningar kommer en 25-åring som i dag tjänar 29 000 kronor i månaden få 7 500 kronor extra i pension i månaden. 

35-åringen som tjänar 36 000 kronor i månaden får 3 750 kronor extra.

45-åringen med 40 000 i månaden får 1 500 extra och 55-åringen med samma lön får 400 kronor extra i tjänstepension.

Vinnarna är de som är unga i dag.

Vad händer om jag byter jobb?

Din flexpension försvinner inte för att du byter arbete. Insatta pengar i ITP-systemet är kvar hur många gånger du än byter jobb. Men saknar din nya arbetsplats kollektivavtal kommer det inte att sättas in nya pengar i systemet.

Vad händer om jag avstår flexpension?

Då kommer de pengar som skulle gått till flexpensionen att bakas in i din lön. Du är inte garanterad kommande avsättningar till flexpensionen.

När kan jag gå ner i arbetstid?

Du kan gå ner i arbetstid när du fyllt 62 och ditt arbete tillåter det. Kommer arbetsgivare och fack inte överens om att du skulle få kortare arbetsvecka kan du kräva central förhandling. Men du kan inte få en rättslig prövning och arbetsgivaren motiverat avslaget utifrån verksamhetens krav och behov. 

Tänk på att om du går ner i tid minskar inte bara lönen, utan också ersättning vid sjukdom eller arbetslöshet och på sikt intjänandet av allmän pension.

Vad vinner arbetsgivaren på det här?

Som arbetsgivare innebär det extra administration att hålla koll på flexpensionen. Men å andra sidan är arbetsgivaravgiften lägre för pengar som betalas in i tjänstepensionen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen