Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

’Falcon-mannen’ kopplas till Alexander Ernstberger

”Falcon-mannen” Emil Amir Ingmanson hade verksamheten inhyrd i ett exklusivt kontor med utsikt över Hammarbykanalen.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Max Serwin.
Alexander Ernstberger fick tipsmejlet från Max Serwin.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
David Persson Rothman stod även han på sändlistan med rådet från ”Falcon-mannen” Max Serwin.Foto: ALLRA

Det kunde ha varit vilket mejl som helst.

Men det är ett mejl mellan huvudpersonerna i de två största pensionsskandalerna i Sverige.

Affärsmannen Max Serwin tipsar Alexander Ernstberger och David Persson Rothman om ”en väldigt intressant marknad” med ”bra avkastning till låg risk”.

Mejlet, som hittades i en dator, slog ner som en bomb under utredningen av pensionsskandalen kring Falcon Funds på Malta och det förspel i Sverige där fondflytt för 2,4 miljarder kronor skedde bakom ryggen på drygt 20 000 premiepensionssparare i Sverige.

Mejlet är avsänt av Emil Amir Ingmanson – som numera heter Max Serwin – på eftermiddagen den 14 mars 2013 och skickat till Allras vd Alexander Ernstberger och Allras medgrundade David Persson Rothman – båda i dag åtalade och där rättegången pågår i Stockholms tingsrätt.

Max Serwin tipsar Allra-cheferna

Mejlet handlar om handel med Residential Mortgage-Backed Security (RMBS) som är ”korgar” med amerikanska bolån. För Falconutredarna var det en intressant läsning eftersom det var dribblande med RMBS där de köptes till marknadspris och senare såldes in till övergrips till egna fonder där de svenska pensionsspararna misstänks ha blivit blåsta.

Det tidigare okända mejlet från Emil Amir Ingmanson/Max Serwin finns med i den omfattande Falconutredningen, men ingår inte i bevisningen.

Ingmanson/Serwin var vid den här tiden på väg mot toppen av sin karriär och styrde år 2013 en del av sin verksamhet genom sitt bolag Solid Equity som hade ett exklusivt kontor på Hammarby Kaj 16 i Stockholm med utsikt över Hammarbykanalen.

Kontoret skulle drygt tre månader senare få en central när mer än 20 000 PPM–sparare fick sina pengar flyttade i smyg med hjälp av sina egna pinkoder hos Pensionsmyndigheten.

Ingmanson/Serwin ombord på ett privatjet.

I mejlet bifogar Ingmanson/Serwin en bilaga på engelska som visar hur systemet med RMBS fungerar. Han beskriver RMBS i mycket positiva ordalag: ”Det är en väldigt intressant marknad , där man kan få en bra avkastning till låg pris”.

”Falcon-mannen” Emil Amir Ingmanson, som bytt namn till Max Serwin , skickar med en beskrivning hur RMBS fungerar.
En av bilagorna som RMBS som Ingmanson skickade till Alexander Ernstberger.

Mejlet antyder inget olagligt, men utredarna ställde sig frågan: Hör Falcon Fundsutredningen och Allrautredningen – de två största pensionsskandalerna i Sverige – samman?

”Vissa kontakter”

Båda utredningsgrupperna har letat efter en mer djupgående koppling mellan de misstänkta brottshärvorna. Men inget tyder längre på att så är fallet. Utredarna har inte kunnat belägga något samarbete mellan Emil Amir Ingmanson och Allras två huvudpersoner: Alexander Ernstberger och David Persson Rothman 

– Vissa kontakter verkar ha förevarit. Men vi har inte kunnat se att det berör de åtalade gärningarna, säger kammaråklagare Jerker Asplund, förundersökningsledare av Falcon-utredningen.

Solid Equity (SE) med adressen Hammarby Kaj 16 var länge den centrala punkten för Ingmanson.

Härifrån styrde ”Falcon-mannen” Emil Amir Ingmanson/Max Serwin verksamheten.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

”På SE (Solid Equity) var det Emil Ingmanson den som bestämde och han drev och alla dessa bolag som fanns runt SE. Emil var den som kom med nya idéer och presenterade nya idéer. Det fanns ingen annan som bestämde utan det var bara Emil Ingmanson som bestämde, det var väldigt tydligt”, berättar en tidigare anställd som nu kallats av åklagaren att vittna i den kommande Falconrättegången  november.

Vittnet beskriver honom som ”bolagets ägare och visionären bakom affärsidén”.

På Ingmansons Hammarby-kontor jobbade ett 20-tal personer, däribland ett antal it–experter vars uppdrag bland annat var att försöka automatisera fondflytten i smyg för de drygt 20 000 fondägarna.

Varför skulle fondöverföringen automatiseras? frågade en av Skatteverkets utredare en av de anställda under utredningen.

Emil Amir Ingmanson/Max Serwin.Foto: POLISEN

”Emil ville att det skulle gå smidigt. X gissade att det också var för att det skulle gå snabbt och att man ville slippa betala säljpersonal för flera dagars arbete.”

Rättegången mot Emil Amir Ingmanson/Max Serwin och tre andra misstänka inleds den 5 november i Stockholms tingsrätt.

Dina Pengars Leif Brännström om Falcon-mannens flyktförsök:

Emil Amir Ingmanson, numera Max Serwin, var nära att lyckas med sin flykt.

Fakta: Detta är Falcon-härvan

I november 2013 bildades det maltesiska fondbolaget Falcon Funds som riktar sig på svenska PPM-sparare. Den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm är med när bolaget bildas. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

• Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

• 22 februari 2016 fattar Pensionsmyndigheten beslutet att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

• 15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon. Fonden hade då sålts till cirka 27 500 sparare som investerat 3,65 miljarder kronor.

• 13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard kronor i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

• Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

• Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

• 20 juni 2017. Patent och registreringsverket, PRV, ger klartecken till att Ingmanson får byta namn till Emil Max Serwin.

• På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmanson/Serwin i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

• I december 2017 grips Serwin på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder. Namnbytet har inte hjälpt honom.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Serwin fri men Westminister Magistrates Court i London beslutar att han ska förses med fotboja och husarrest nattetid.

• Natten mellan den 3 och 4 november 2018 flyr Ingmanson/Serwin  från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

• Den 5 januari 2019 grips Serwin av ungersk polis. Han har då två falska pass med sig. Gripandet blir dramatiskt eftersom han lyckas fly från gränspoliserna.

• Den 8 februari meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, att kammaråklagare Jerker Asplund tar över utredningen.

• Den 28 februari dömer en lokal domstol i Ungern honom för de falska passen och beslut tas om att han ska överlämnas till Sverige.

• 7 mars: Max Serwin anländer under poliseskort till Stockholm med ett specialchartrat flygplan och förs till Kronobergshäktet.

• Den 11 mars häktas Max Serwin av Stockholms tingsrätt, bland annat för sju fall av grova bedrägerier. Tre personer överlämnas senare från Storbritannien till Sverige. Männen var häktade i sin frånvaro.

• 16 oktober. Max Serwin och flera andra personer i härvan, åtalas.

LEIF BRÄNNSTRÖM

Annons: