Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falcon-mannen jagas av specialgrupp inom polisen

Den europeiska polisorganisationen Europols efterlysning av Emil Amir Ingmanson eller Max Serwin som han numera heter.
Europols högkvarter i Haag, Nederländerna Foto: EUROPOL
Härifrån han en del av Europols operationer ledas Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Han klippte av sig fotbojan och försvann spårlöst.

En specialgrupp inom polisen tar nu över jakten på Falcon-mannen Emil Amir Ingmanson - eller Max Serwin som han heter efter sitt namnbyte.

Polisenheten, kallad FAST-gruppen, har uppdraget att leta över hela världen efter pensionshärvans utpekade nyckelperson.

Brittisk polis undersöker om Falcon-mannen flytt med privatjet.

Lördagen den 3 november upphörde spåren efter Emil Amir Ingmanson, utpekad som en av nyckelpersonerna i bedrägerihärvan kring PPM-bolaget Falcon Funds.

Falcon-mannen, som i avvaktan på utlämning från Storbritannien bar elektronisk botboja, lyckades då ta av sig utrustningen utan att larmet gick och sedan försvinna från sin bostad i Surrey utanför London där familjen blev kvar.

En polis som Expressen varit i kontakt med uppger att brittiska myndigheter undersöker om han möjligtvis lämnat Storbritannien med privatjet och då utan sitt svenska pass som finns i beslag hos Metropolitan Police i London.

Svenska polisen utan spår

– Vi har inga direkta spår efter honom, säger kammaråklagare Arne Fors vid Ekobrottsmyndigheten EBM, som leder utredningen av pensionshärvan.

En av Europas mest eftersökta. Den europeiska polisorganisationen Europols efterlysning av Emil Amir Ingmanson, eller Max Serwin som han numera heter. Även hans fingeravtryck finns inlagda i registret. Foto: EUROPOL

Ingmanson en av de mest eftersökta i Europa

Men den självlärde affärsmannen Ingmanson har i och med flykten "uppgraderats" hos polisen och tillhör Europas mest efterspanande hos den europeiska polisorganisationen Europol. Där ingår han i en blandning av dömda och misstänkta bland dem både bedragare, knarkhandlare och mördare. Han är dessutom uppsatt på Interpolis speciallista och både där och hos Europol har man i dag också hans fingeravtryck.

Polisens efterlysningsbild på Falcon-mannen Emil Amir Ingmanson, som numera heter Max Serwin. Foto: POLISEN
Den här bilden är från en tv-intervju med Emil Amir Ingmanson våren 2016. Foto: TV4/Kalla Fakta

"Uppgraderingen" som efterlyst gör att hans akt nu också hamnat hos polisens FAST-grupp – en enhet inom polisens nationella operativa avdelning, Noa, som är specialiserad på att jaga svåråtkomliga efterlysta.

Förkortningen FAST, står för Fugitive active search team. Gruppen ingår FAST är en del av ett europeiskt nätverk (ENFAST) där motsvarande grupper finns i alla EU-länder.

Polisens heta telefonnummer

På polisens hemsida skriver FAST-gruppen att man ska "lokalisera och få eftersökta personer gripna oavsett var i världen de befinner sig".

Specialnummer till polisens FAST-grupp för tips om Ingmanson

Tips till FAST-gruppen lämnas på FAST@polisen.se eller till telefonnummer 010 563 55 40.

Gruppen har flera lyckade internationella operationer bakom sig där efterlysta svenskar spårats och sedan gripits av landets polis och sedan förts till Sverige.

– Vi har kontakt med FAST-gruppen, bekräftar kammaråklagare Arne Fors, utan att gå in på några detaljer.

800 miljoner kronor försvunna

Den i dag 41-årige Emil Amir Ingmanson, som via både sin svenske försvarare och brittiska advokater i London förnekat brott, är en av de allra viktigaste pusselbitarna i pensionshärvan kring det skandalomsusade premiepensionsbolaget Falcon Funds som var registrerat på Malta. 

22 000 svenska pensionssparare, som satsat pensionspengar i det Maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds, blev blåsta. Foto: KRISTOFER SANDBERG

22 000 pensionssparare blev i ett första läge blåsta på drygt två miljarder, men polisen har senare lyckats spåra drygt 1,2 miljarder till pensionssparare. 800 miljoner kronor är dock fortfarande borta, anser Pensionsmyndigheten.

Den avklippta botbojan

Det sista spåret efter den svenske affärsmannen Emil Amir Ingmanson är den avklippte fotbojan i hans våning i Surrey utanför centrala London.

 

Emil Amir Ingmanson lyckades klippa av sig fotbojan utan att larmet gick . Det gav honom ett försprång på tre dygn innan larmet gick i London. Foto: JAN DÜSING

Brittisk polis har bland annat försökt utröna om Ingmanson lämnat Storbritannien med privatjet och falskt pass.

– Hans ekonomiska resurser är på den nivån att allt är möjligt när det gäller Serwin, säger en poliskälla.

Interpols efterlysning av Max Emil Serwin eller Emil Amir Ingmanson som är hans gamla namn.

 I dag har han kvalat in inte bara som en av de mest efterspanade på den europeiska polisorganisationen Europols heta lista. Han har även satts upp på Interpols speciallista med efterlysta där han samsas med misstänkta bedragare, mördare och utpekade knarkhandlare.

Kanske ångrar Emil Amir Ingmanson att han klippte av sig fotbojan i bostaden i grevskapet Surrey utanför London eftersom han nu som efterspanad hamnat i internationell fokus på ett sätt som han aldrig tidigare varit.

Advokat Thomas Olsson är utsedd till Emil Amir Ingmanson försvarare. Han uppger att han inte har några kommentarer till att hans klient har försvunnit.

– Det finns inget att säga.