Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Falcon-mannen” tvingas fira julen i fängelse

Affärsmannen Max Serwin dömds till fängelse i sex år och 9 månader.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
20 000 pensionssparare anses ha blivit blåsta i Falcon Fundshärvan.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Affärsmannen Max Serwin, 43, försökte förgäves bli frikänd i Svea hovrätt.

Domstolen slog i dag fast hans skuld i förspelet till pensionshärvan där 20 000 pensionssparare blev blåsta.

Domen: 6 år och 9 månader.

- Mannen bedöms ha haft en central roll i planeringen och genomförandet av brottsligheten. Brotten är grova bland annat på grund av att de inneburit synnerligen kännbar skada för Pensionsmyndigheten och pensionsspararna, säger hovrättsrådet Rikard Backelin i en kommentar.

Beskedet från Svea hovrätt betyder att Max Serwin inte släpps fri utan tvingas stanna kvar i häkte och fira jul bakom galler.

Svea hovrätts dom mot Max Serwin, eller Emil Amir Ingmanson som han hette innan namnbytet, kommer inte överraskande. I tingsrätten dömdes han också till fängelse i 6 år och 9 månader för sin centrala roll i förspelet till pensionshärvan med  PPM–bolaget Falcon Funds på Malta. I tingsrättsdomen slogs också fast att han ska betala 72 miljoner kronor. Brotten rubricerades som grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt givande av muta. Hovrätten prutar dock lite på beloppet och fastställer det till 63 miljoner kronor.

”Huvudhärvan” i Falcon Funds - som även kallas för del två i pensionsbedrägeriet - utspelar sig som bäst i Stockholms tingsrätt. Men inför dagens dom i hovrätten beslöt tingsrätten att bryta förhandlingen för dagen. Max Serwin fick domstolens besked i cellen på Kronobergshäktet i Stockholm.

För Max Serwin betyder dagens dom att han i den andra processen kan få max ett år och tre månader eftersom han då har nått ”strafftaket” för den här typen av brott.

Max Sewerin har varit hårt bevakad i domstolen eftersom polisen fruktar att han ska försöka fly.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Två miljarder

Svea hovrätt skriver att bedrägeribrotten - förspelet till pensionskuppen i Falcon Funds - har gått till på så sätt flera personer har loggat in på mer än 20 000 pensionssparares konton och olovligen flyttat över ett fondinnehav om åtminstone två miljarder kronor till den aktuella pensionsfonden. Brotten begicks under 2012 och 2013. Koderna som användes hade pensionsspararna lämnat ifrån sig i ett tidigare skede innan kupplanerna sattes i verket.

Hovrätten dömer också en 59-årige fondförvaltare. I tingsrätten fälldes mannen för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta. I hovrättens dom slås också fast att fondförvaltaren även deltagit i det grova bedrägeri när pensionsspararna fick sina pengar flyttade utan deras vetskap.  Mannens dom fastställs till fängelse i fem år och sex månader.

Jakten på de försvunna pensionspengarna

– Från Pensionsmyndighetens sida så är vi nöjda med domen. Nu fortsätter vi processen att få tillbaka de pengar som pensionsspararna har gått miste om i Optimus. Formellt sett är det staten som får skadeståndet från de fyra dömda men Pensionsmyndigheten kommer att agera för att få del av skadeståndet för spararnas räkning, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Annons: