Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falcon-mannen ger upp – nu vill han till Sverige

Den efterlyste affärsmannen Emil Amir Ingmanson hade dubbla falska pass när han greps av ungersk polis. Foto: POLISEN
Emil Amir Ingmanson har bytt namn och heter numera Max Serwin.

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson, 41, ger upp och vill bli förd till Sverige.

Mannen – utpekad som en av nyckelpersonerna i pensionshärvan med Falcon Funds – har i mer än ett år varit efterlyst av svensk domstol.

En ungersk domstol har beslutat att Max Serwin  – som han numera heter – ska överlämnas till svenska myndigheter.

Utredningen kring den så kallade Falcon Funds-härvan tar därmed ett jättekliv framåt.

Det är en domstol i Budapest som under torsdagen tog beslutet att den internationellt efterlyste affärsmannen Emir Amir Ingmanson ska överlämnas till Sverige. Han har också meddelat domstolen att han vill till Sverrige.

– Han har inte motsatt sig överlämnandet som nu är fastställt i domstol, säger kammaråklagare Arne Fors, som leder den giganstiska utredningen kring miljardkuppen.

"Utredarna är väldigt ivriga"

När Ingmanson anländer till Sverige kommer han att föras till Kronobergshäktet i Stockholm. Inom något dygn efter att han landat på svensk mark ställs han inför en häktningsdomare.

Personalen vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Stockholm har laddat för Ingmansons ankomst.

– Utredarna är väldigt ivriga att hålla förhör med honom så att han får en möjlighet att lämna en förklaring till det som har skett. Det blir första steget vad han har för inställning till brottsmisstankarna, säger kammaråkagare Arne Fors.

– Det blir en serie förhör. Alla frågor är förberedda.

De formella misstankarna mot Ingmanson gäller grova bedrägerier, grov penningtvätt och trolöshet mot huvudman.

Härvan omfattar två miljarder kronor och enligt  Pensionsmyndighetens beräkningar saknas fortfarande 800 miljoner kronor. Resten av pengarna har spårats och återförts till pensionsspararna i premiepensionssystemt. 

Emil Amir Ingmanson, som bytt namn till Max Serwin, har under mer än ett år varit på flykt undan svensk polis.

Greps i passkontrollen på Heathrow

Affärsmannen Ingmanson, som misstänks ha en ledande roll i pensionshärvan med det tidigare maltabaserade PPM-bolaget Falcon Funds, har varit efterlyst i Sverige sedan den 13 november 2017. Några veckor före jul det året greps han i passkontrollen på Heathrow när han var på väg hem till våningen i London och sin svenska familj med sambo, litet barn och hund.

Efterlysningsbilden på Emil Amir Ingmanson skickads ut till Interpols samtliga medlemsländer. Foto: POLISEN

Ingmanson i domstolen: Jag är oskyldig

Efter gripandet på flygplatsen följde en turbulent juridisk tid för Ingmanson som motsatte sig att bli skickad till Sverige. Han satt först i brittiskt häkte, hölls sedan nattetid i elektronisk husarrest i sin våning i ett exklusivt bostadsområde i London och i ett hyrt lyxhus utanför den brittiska huvudstaden. Med hjälp av dyra advokater gjorde Ingmanson allt han kunde för att undvika att bli överlämnad till Sverige där han var  häktad i sin frånvaro för grova bedrägerier i Falcon Fundshärvan. Han förklarade i brittisk domstol att han var oskyldig till de svenska misstankarna.

Ingmanson har i olika sammanhand förnekat inblandning i pensionshärvan kirng Falcon Funds Foto: KRISTOFER SANDBERG

 

 

Flydde med fotbojan kvar

Men den 5 december - den dag då domstolen i London skulle meddela att han skulle bli skickad med tvång till Sverige - gapade hans stol i rättssalen tom. Ingmanson hade flytt landet och lyckats kapa av sig den elektroniska botbojan.

I en månad var Ingmanson försvunnen. Men den 5 januari tog hans lycka slut när han greps av ungersk pois med två falska pass. Han hade då också i hemlighet haft besök av sin svenska sambo.

Emil Amir Ingmanson på en bild i sambnad med att TV4:s Kalla Fakta intervjuade honom Foto: TV4/Kalla Fakta

I nästa vecka ska Ingmanson bli åtalad för de falska passen och väntas därefter bli skickad till Sverige inom en månad.

Sammanlagt är 21 personer misstänka i olika delar av pensionshärvan. En person sitter redan i svenskt häkte, tre andra är begärd utlämnade från Storbritannien.

 

 

Falcon-härvan

I november 2013 är den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna..

22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmanson i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

I december  2017 grips Ingmanson på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk  arresteringsorder.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Ingmanson fri med en domstol i London beslutat att han ska förses med fotboja  och husarrest nattetid.

Natten mellan den 3 och 4 november flyr Ingmanson från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

Den 5 januari grips Ingmanson av ungersk polis. Han har då två falska pass med sig.