En övervägande majoritet av Sveriges tjänstemän sparar till tjänstepension genom sina kollektivavtal.
Avtalen förhandlas vart fjärde om år, via PTK – en tuff förhandlare – så försäkringsbolagen tvingas gå med på allt bättre avtal för spararna.
LÄS OCKSÅ: Det oroar vi oss mest för ekonomiskt
Gamla försäkringen ligger kvar
Men din gamla försäkring ligger kvar hos den gamla förvaltaren, som ett så kallat fribrev.
– Det du ska se till att göra är att flytta den till den nya upphandlingen. Det är en ”no brainer”, men det är ändå få som gör det, säger Mattias Fellenius på jämförelsesajten Pensiono.
Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, håller i grunden med.
– Som princip ska man om man har möjlighet flytta till billigare produkter om de är lika bra, säger hon.
Hennes reservation är dock att man först ska kolla de andra villkoren vid sidan av förvaltningskostnaden.
– Nuförtiden är man garanterad i princip pengarna tillbaka i traditionella försäkringar. I gamla produkter finns det ibland garantier som säger att du får pengarna tillbaka – plus ett antal procent, förklarar Anna Allerstrand.
LÄS OCKSÅ: Ny metod: Så blir du blåst på din pension
Kan spara 7,1 miljarder
Beräkningar som PTK låtit göra visar att om alla tjänstemän flyttade sina tjänstepensioner till den billigaste lösningen skulle man spara 7,1 miljarder i avgifter de närmaste tio åren.
Pensionssajter som Pensiono har som affärsidé att mot en avgift hjälpa dig, men Anna Allerstrand betonar att man faktiskt får ta ansvar för sin egen ekonomiska framtid.
– Man får ta sig lite tid till det här, för det handlar om mycket pengar som regel. Det här är så pass viktigt att det är värt att lägga ned någon timme eller två, säger hon.