Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ernstberger stoppas – får inte närvara vid förlossning

Kronofogden har slagit till mot Allra-toppen Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö.
Alexander Ernstberger får inte närvara vid hustruns förlossning. Kriminalvården säger nej.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Allras vd Alexander Ernstberger hålls inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm.
Foto: AXEL ÖBERG

De tre häktade Allra-topparna har mötts av den brutala verkligheten med Kriminalvårdens hårda regler.
Pensionsbolagets vd Alexander Ernstberger har förgäves vädjat om att få närvara när hustrun ska föda parets andra barn.

– Alexander är självklart bekymrad och ledsen över beslutet att han inte får närvara vid förlossningen, säger hans advokat Carl-Johan Malmberg.

Allra-profilerna Alexander Ernstberger, David Persson Rothman och Olle Marcusson är så långt från en avkopplande sommarledighet de kan vara. Inlåsta i var sin cell på Kronobergshäktet i Stockholm med en reglerad tillvaro in i minsta detalj, låsta dörrar och övervakning, hoppas de att advokaterna ska lyckas få prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Trion i Allra-härvan häktades när Svea hovrätt avkunnade de fällande fängelsedomarna för drygt en vecka sedan. I avvaktan på besked från HD om eventuellt prövningstillstånd blir de kvar i häktet och kommer att placeras på anstalt, om domarna vinner laga kraft.

Strikta regler på häktet

Nu möter de tre Allra-topparna det strikta regelverket i häktet.

Alexander Ernstberger satt hösten 2017 häktad under drygt en månad, men då var förutsättningarna på det privata planet helt annorlunda. Nu väntar han och hustrun sitt andra barn.

Alexander Ernstberger har dömts till sex års fängelse.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den 24 juli ansökte Ernstberger om permission från häktet för att närvara vid hustruns förlossning.

Allra-topparna är häktade eftersom hovrätten anser att det finns risk att de flyr Sverige. Det är under vissa omständigheter möjligt för den intagne att få permission, men då bevakad av personal från Kriminalvården. Dit hör om någon närstående blivit allvarligt sjuk, en närståendes begravning eller ”vid viktig angelägenhet som rör den intagnes barn”.

Krävs extra resurser

Men när det gäller Alexander Ernstbergers begäran är Kriminalvården tydlig: Det blev avslag.

Av beslutet framgår att det skulle krävas extraordinära säkerhetsinsatser för att bevaka förlossningen. Dessutom vet man inte hur lång tid den tar. Därför är det extra svårt att planera för myndigheten.

Av beslutet framgår att Ernstberger har möjlighet att ansöka om besök för hustrun och barnet, efter födseln.

– Alexander är självklart bekymrad och ledsen över beslutet att han inte får närvara vid förlossning. Det kan tyckas märkligt eftersom han inställt sig frivilligt till Kriminalvården och inte heller undanhållit tillgångar. Kronofogdemyndigheten har fått en fullständig tillgångsredovisning, varför flyktfaran borde vara obefintlig, säger advokat Carl-Johan Malmberg, Ernstbergers försvarare.

Nekats ringa hustrun

Alexander Ernstberger har fått klartecken att ta emot besök av hustrun och två andra närstående personer. Men inga telefonsamtal.

– Han har nekats att tala med sin hustru i telefon. Vi bedömer det utsiktslöst i nuläget att överklaga. Vi arbetar intensivt med överklagandet till Högsta domstolen, säger Malmberg vidare.

Expressen har talat med kammaråklagare Thomas Hertz som tycker att beslutet verkar hårt, men att han inte har något inflytande över beslutet.


Dygnsschemat på Kronobergshäktet

Ca 07.30: Väckning och frukostutdelning.

08.30-11.00: Aktiviteter som promenad (på häktets rastgårdar), gym, gemensamhetstid (om de sitter i gemensamhet med andra intagna), samsittning (med annan intagen).

Ca 11.00-12.00: Lunch.

12.00-13.00: Egen tid, dusch, gym.

.13.00-16.00: Gemensamhet, gym, egen tid, samsittning.

16.00-16.30: Middag.

16.30-17.00: Inlåsning för natten.


Promenaden kan ske på förmiddagen eller eftermiddagen. Det finns inga toaletter på rummen på häktet Kronoberg så toalettbesök sker kontinuerligt under dygnet sedan den intagne kallat på vakt via ringklocka.


Källa: Kronobergshäktet.

Olle Marcusson har fått nej till att använda privat mobiltelefon och dator med internetuppkoppling i cellen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
David Persson Rothman får ta emot kontrollerade besök från två personer.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

För de två andra Allratopparna har tillvaron också hårdnat sedan de klev in på Kronobergshäktet.

Allras medgrundare David Persson Rothman har efter prövning fått klartecken att ta emot ”kontrollerade besök” av två personer. Däremot får han inte ringa till en av dem eftersom numret går till en mobiltelefon. Kriminalvården godkänner bara fast telefon. Samtalen riskerar annars att ”äventyra säkerheten”. David Persson Rothman får i stället brevväxla med personen.

Ingen mobil eller dator i cellen

Olle Marcusson, som varit chef för Allras verksamhet Luxemburg hoppades att han skulle få använda sin privata mobiltelefon i häktet och en privat dator med internetuppkoppling för att kommunicera med sin advokat inför resningsansökan till Högsta domstolen. Men Kriminalvården ger blankt avslag.

De dömda i Allra-målet

• Alexander Ernstberger, 35, och Allras grundare och vd, som åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta i maj 2012 samt grov trolöshet mot huvudman. Dömd till sex års fängelse. och näringsförbud i tio år.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice. Han åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. Dömd till fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

• Olle Marcusson, 44, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital.

Marcusson åtalades för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott.  Dömd till fem års fängelse och näringsförbud i tio år.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra anklagades för grov trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år. Får reseförbud, men ska gripas om han försöker fly.

Här är straffen för topparna i Allra-härvan.