Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ernstberger överväger lämna lyxvillan

En glad Alexander Ernstberger tog emot den friande domen. Frikänd på samtliga punkter.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö inköpt för 50 miljoner kronor 2016.Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Pensionsbolaget Allras verksamhet är i dag avvecklad.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Han vann striden i tingsrätten.

Men det är inte säkert att Allra–profilen Alexander Ernstberger, 33, stannar kvar i lyxhuset – utnämnt till 2016 års dyraste villaköp.

– Vi har inte tagit ställning till det, säger han några timmar efter den friande domen i Stockholms tingsrätt.

Allra-härvan har gått under benämningen som en av de största skandalerna sedan premiepensionssystemet infördes för drygt 20 år sedan.

Men nu står Allras tidigare vd Alexander Ernstberger med tingsrättens dom i handen, en dom som friar honom och de tre andra misstänkta på samtliga punkter. Åklagaren hade krävt sju års fängelse för honom.

När Allra kollapsade tidigt våren 2013 var företaget på väg mot toppen och förvaltade pensioner till ett värde av omkring 19 miljarder kronor åt cirka 130 000 sparare. Allra var också en av de största aktörerna inom PPM–systemet och på väg mot en börsintroduktion.

Thomas Bodströms avhopp

Bolagets vd Alexander Ernstberger hade det stora ekonomiska klippet inom räckhåll vid en börsintroduktion. Men så kom ifrågasättande artiklar och kända affischnamn lämnade bolaget. Dit hörde bland andra styrelseproffset Ebba Lindsö och den tidigare S-märkte justitieministern Thomas Bodström.

Efter Allras kollaps, stopp hos Pensionsmyndigheten, polisutredning med en uppmärksammad häktestid, åtal, rättegång och på fredagen en friande dom har Alexander Ernstberger siktet inställt på upprättelse.

Allras ledning samlad när domen kom

Hela Allras gamla ledning var samlade på kontoret hos försvararen, advokat Slobodan Jovicic när tingsrätten offentliggjorde domen klockan 11 på fredagsförmiddagen. Tingsrättens besked var ett svidande nederlag för åklagarsidan. 

 – Vi fick domen mejlad och sedan kan det en nyhets–flash i mobilen. Jag har sagt sedan första början, det finns inget brott, det finns inget överpris, det finns inga pengar som försvunnit, säger Alexander Ernstberger.

Alexander Ernstberger och försvararen, advokat Slobodan Jovicic.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han påstår att han var övertygad om utgången.

– Det han varit en lång och omfattande process. Även om vi hade trott att det skulle bli det här utfallet.

– Domstolen har konstaterat att det inte varit ett överpris på de här värdepappersaffärerna eller överpris på den aktietransaktion när Mattias Bengtsson köpte in sig i vårt bolag. Det är spot on, det är precis vad det här målet har handlat om.

Ingen har blivit lurad

Alexander Ernstberger vet att han fått bedragarstämpeln på sig. 

– Jag hoppas att även att de som inte har följt den här processen förstår att det inte finns någon som har blivit lurad på de här affärerna. Det finns ingen som har förlorat pengar, tvärtom. De har varit marknadsmässiga som dessutom genererat en god avkastning.

Pensionsbolagets Allras skylt vid det gamla huvudkontoret intill korsningen Sveavägen-Kungsgatan. Numera är skylten nedmonterad och verksamheten avvecklad.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ångrar du att du gav dig in i Allra–äventyret?

– Det är vad det är, säger han efter viss tvekan. 

– Det är synd att det ska behöva ta två och ett halvt år att visa att man är oskyldig.

Om det nu inte är brott, kan det då ha varit oetiskt?

– Nej, det tror jag inte. Vi har hållit oss till de lagar och regler som finns. Allra är ett av många bolag i finansbranschen.

Allraskylten är nedplockad för gott på fasaden till det före detta kontoret på Sveavägen i Stockholm. Vad ska du göra i framtiden?

– Det är för tidigt att säga. Men jag ska ta det lugnt i helgen och umgås med min familj. Vad som händer sedan låter jag vara osagt. Vi har några etapper kvar med Pensionsmyndigheten i civilmålet som kommer upp i sin första fas i mars.

Kammaråklagare Thomas Hertz säger att han tänker överklaga den friande domen.

– Han har orsakat mig och många av mina kolleger, personer i vår omgivning och tidigare anställda otroligt mycket skada. Det är skada som är oreparabel och som pågått under ett par års tid. Nu när vi fått en sådan tydlig dom hoppas jag att Ekobrottsmyndigheten tar till sig den och tänker en gång extra innan de överklagar den utan kanske skonar alla skattebetalare de enorma processkostnader som det här har medfört.

Kammaråklagare Thomas Hertz tänker överklaga den friande domen.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allra får en massa pengar från staten om domen står sig – cirka 30 miljoner kronor?

– Det är bara en del av de kostnader och utlägg som Allra haft. Sedan har processerna kostat enorma pengar under de senaste åren.

Det råder ingen tvekan i Ernstbergers röst när jag påpekar att trots den friande domen finns det viss risk att hovrätten tänker annorlunda.

– Tingsrätten har ju bekräftat att vi haft rätt i de påståenden och ståndpunkter vi haft. Jag ser ingen oro i det.

Alexander Ernsbergers köp av lyxvillan på Lidingö fick honom att hamna i sökljuset.Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Under hela processtiden har Alexander Ernstberger bott kvar i lyxvillan för 50 miljoner kronor på Lidingö - den villa som kallades Sveriges dyraste villaköp 2016 och satte strålkastarljuset på Allras vd. Husets innevånare har sedan köpet utökats med sambo och en fem månader gammal son.

Slutligen, hur blir det med villan på Lidingö. Ska ni bo kvar?

– Vi har inte tagit ställning till det.

Jesper Mothander: ”Inte konstigt att de frias”

Di:s Jesper Mothander kommenterar Allra-domen.
Annons: