Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander Ernstberger öppnar för att stämma Bodström och Lindsö

"Anklagelserna är felaktiga - det har inte försvunnit några pengar eller någon har blivit lurad", säger Alexander Ernstberger.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Ebba Lindsö och Thomas Bodström.
Foto: ALLRA
Kronofogden la beslag på Ernstbergers lyx-Rolex på häktet. Klockan är värderad till minst 110 000 kronor.
"Kritiken grundar sig på okunskap", anser Alexander Ernstberger. 130 000 premiepensionssparare misstänks ha blivit lurade på flera hundra miljoner kronor.
Alexander Ernstberger är inte längre på väg mot toppen av sin karriär med börsintroduktion av Allra utan väntar på besked om han ska bli åtalad.
Foto: OLLE SPORRONG
Kammaråklagare Thomas Hertz leder förundersökningen mot Allra och bolagets nyckelpersoner.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Ernstbergs lyxvilla på Lidingö är kraftigt belånad i Ålandsbanken.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Ebba Lindsö var tidigare vd för Alla men hoppas av i februari i år.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
1 / 9

Allras grundare Alexander Ernstberger räddade Thomas Bodström efter revisorernas kritik.

Den överraskande vändningen är resultatet av bolagsstämman som Allra höll åtta dygn efter den svidande revisorsrapporten.

– Det är ett beslut som är aktieägarnas privilegium, säger Alexander Ernstberger  till Expressen.

Huvudägaren till det skandalomsusade bolaget berättar nu om brottsmisstankarna, känslan när den exklusiva Rolex-klockan togs på häktet, han lämnar öppet för att stämma Thomas Bodström och Ebba Lindsö, och vad han gjorde för fel i ''Allra-härvan''.

– Inga pengar har försvunnit, säger han.

Med köpet av "Sveriges dyraste hus 2016" och sjöutsikt ute på Lidingö blev Alexander Ernstberger rubrikernas man. Han hade tidigare blivit kallad Sveriges yngste börs-vd. 

Men det var innan allt med pensionsbolaget Allra brakade loss i början av 2017. Bolaget med Alexander Ernstberger i spetsen anklagades för att ha lurat 130 000 premiepensionssparare genom att "mjölka" spararna på hundratals miljoner i form av olika typer av avgifter, kända personer som advokaten och tidigare Thomas Bodström och näringslivsprofilen Ebba Lindö hoppade av Allras styrelse och hela brottsutredningen drog i gång där både Alexander Ernstberger och flera nyckelpersoner kopplade till Allra hamnade i häkte eller blev internationellt efterlysta.

Misstänks ha skott sig på pensionsspararnas bekostnad

Den i dag 31-årige Alexander Ernstberger, som är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, befinner sig på fri fot efter sju veckor i häkte och väntar på beslut i åtalsfrågan. Pensionsfonderna är överlåtna på Ålandsbanken och merparten av de anställda uppsagda.

Alexander Ernstberger har blivit alltmer ensam på Allras kontor i Stockholm. 150 personer har sagts upp. Den tänkta börsintroduktionen är skrotad.
Foto: ALLRA

LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv


Kammaråklagare Thomas Hertz – som leder brottsutredningen – anser att brottsmisstankarna har stärkts. Men själv förnekar Alexander Ernstberger att han gjort något olagligt.

Ni anklagas för att ha lurat premiepensionsspararna på hundratals miljoner kronor genom olika raffinerade upplägg. Din kommentar till detta?

– Det är fullständigt grundlöst – vilket också kommer visa sig i den juridiska processen. Anklagelserna är felaktiga – det har inte försvunnit några pengar eller någon har blivit lurad. Det verkar som om media och åklagaren inte förstått hur branschen och den här typen av förvaltningsprodukter fungerar, vilket vi kommer att visa när vi får möjlighet.

Ewran Mersin var chef för Allras verksamhet. Han är i dag häktad i sin frånvaro

Två personer med koppling till Allra, Ewran Mersin och Mattias Bengtsson, är häktade i sin utevaro. Har du haft någon kontakt med dem, till exempel uppmanat dem att åka hem och låta sig förhöras?

– Jag kan inte svara på frågor som har med förundersökningen att göra.


LÄS OCKSÅ: Åklagaren: Ewran Mersin gömmer sig i Turkiet


Hur reagerade du över att Kronofogden åkte till Kronobergshäktet och tog din Rolex i kvarstad?

– Hur skulle du själv reagera om någon åkte hem och tog din klocka när du är oskyldig? Något som vi kommer att visa under den juridiska processens gång – bara vi får möjlighet.

Kronofogden la beslag på Ernstbergers lyx-Rolex på häktet. Klockan är värderad till minst 110 000 kronor.

Hur ser du på den pågående förundersökningen som rullar på? Åklagaren har sagt att han troligen kommer till ett ställningstagande när det gäller händelserna kring 2012 framåt sommaren.

– Jag är övertygad om att förundersökningen kommer att visa att inga fel har begåtts eftersom allt skett enligt gällande lagar och regler. Och de kritiserade transaktioner har inte heller skett på ett sätt som varit dyrt eller omoraliskt för andelsägarna. Kritiken grundar sig på okunskap. I övrigt kan jag inte kommentera förundersökningen.

Revisorernas kritik av Allra

Den 13 november skrev de två revisorerna Anna Stenberg och Bertil Toreson från Mazars SET:s revisionsbyrå under revisionsberättelsen. Revisorerna nekade bland annat Thomas Bodström, Ebba Lindsö och Alexander Ernstberger ansvarsfrihet och skickade frågan vidare till Allras ägare på bolagsstämman för beslut.


LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström efter petningen - får inte bli landshövding


Körde över revisorerna och räddade Thomas Bodström

Åtta dagar senare körde Allras bolagsstämma över revisorerna och beviljade ansvarsfrihet. För Alexander Ernstberger betydde det inte bara att han beviljade sig själv ansvarsfrihet utan även räddade undan övriga berörda från den gamla styrelsen, däribland Thomas Bodström och Ebba Lindsö.

Alexander Ernstberger på toppen av karriären. Här tillsammans med Annika Strandhäll som då var socialförsäkringsminister.
Foto: / ALLRA

Hur anser du att revisorernas kritik ska tolkas?

– Det viktigaste är att bolagsstämman har beviljat vd och styrelse ansvarsfrihet. Revisorerna har inte identifierat några fel eller brister i Allras fondverksamhet, än mindre tecken på brott, det är viktigt säga eftersom det är den verksamheten som har varit föremål för kritik. Att årsredovisningen för ägarbolaget Allra Sverige inte har upprättas i tid finns det naturliga förklaringar till, exempelvis att Deloitte (revisionsfirman) aldrig avslutade det uppdrag som de skulle slutföra.

Vad betyder revisorernas ställningstagande att inte föreslå ansvarsfrihet för dig och och styrelseledamöterna Johan Bergsgård, Thomas Bodström, Ebba Lindsö, David Persson Rothman, Andreas Selin och Marcus Tobiasson?

– Man kan konstatera att bolagsstämman har beviljat vd och styrelse ansvarsfrihet.

Skandalomsusade Allra har i dags ingen verksamhet med pensionsfonder.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Bolagsstämman avgör om man ska gå på revisorernas revisionsberättelse. Det betyder att du som majoritetsägare ska fatta beslut om dig själv?

– Så fungerar svensk bolagsrätt – nämligen att aktieägarna bestämmer om man ska gå på revisorernas revisionsberättelse. Jag och de andra aktieägarna har beviljat styrelsen ansvarsfrihet – det är ett beslut som är aktieägarnas privilegium. Det ska inte sammanblandas med att något skumt eller olagligt skett.

I praktiken kan det väl sluta med att bolagsstämman inte beviljar ansvarsfrihet och att ägarna sedan väljer vilka i den ''prickade'' styrelsen man sedan eventuellt kräver skadestånd av? 

– Nej, bolagsstämman har med stöd av 100 procent av rösterna redan beviljat styrelsen och ledningen ansvarsfrihet.

Vilka deltog i bolagsstämma den 21 december? Var det en extrastämma?

– Samtliga aktieägare fanns representerade på årsstämman.

Alexander Ernstberger avfärdar inte tanken på att vidta rättsliga åtgärder mot sina tidigare styrelsekamrater Thomas Bodström och Ebba Lindsö. Han lämnar frågan om en stämning öppen.

Du har ju haft synpunkter på Ebba Lindsös och Thomas Bodströms agerande när de brådstörtat hoppade av från Allras styrelse. Kan det bli aktuellt att stämma dem?

– Det är för tidigt att säga något om.

Dåvarande ordföranden i Allra Ebba Lindsö och styrelseledamoten Thomas Bodström lämnade bolaget brådstörtat i februari i år.
Foto: / ALLRA

 Vilka fel gjorde Ebba Lindsö och Thomas Bodström?

– Det vill jag inte kommentera förrän frågan är juridiskt utredd.

Något annat du vill peka på när det gäller revisionsrapporten? Gör det gärna lite målande utan att vara alltför teknisk.

– Allras revisorer har granskat fonderna och fondbolaget in i minsta detalj utan att finna några tecken på fel, än mindre brott. 100 procent av de så kallade närstående transaktionerna med Allras kapitalmarknadsbolag har granskats. Inte heller att dessa skulle ha skett på något omoraliskt sätt, som drabbat andelsägarna, genom att dessa skulle ha gjorts på ett onödigt dyrt sätt.

– Det finns därmed inga belägg för den kritik som har framförts.

Kronofogden har lagt beslag på en rad föremål när man gjorde razzia i Ernstbergers bostad på Lidingö.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

 Sett i backspegeln: har du gjort några fel i "Allra-härvan'' som du ångrar i dag?

– Vi skulle från början ha varit tydligare med att inga pengar har försvunnit för att undvika felaktiga rykten och spekulationer. Vi har varit naiva och trott att omvärlden med medierna i spetsen varit intresserade av att skildra det som är sant, inte att skapa säljande historier.


LÄS OCKSÅ: Razzian mot Alexander Ernstbergers lyxvilla


 Du satt i häkte under sju veckor? Har den tiden påverkat dig på något sätt?

– Det var så klart en omtumlande upplevelse som har påverkat både mig och min familj. I praktiken befann jag mig i fullständig isolering på en mycket liten yta, vilket så klart är psykiskt påfrestande.

Alexander Ernstbergs lyxvilla på Lidingö där han greps på morgonen den 10 oktober i år.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX

 Var du överraskad över polisens ingripande? Vad hände?

– Såklart, det hade varit smidigare om de ringt mig så hade jag infunnit mig på stationen på förhör. Hade jag velat förstöra bevismaterial eller fly landet så har jag haft sex månader på mig att göra det. Så det faller på sin egen orimlighet.

Vad händer med Allra?

– Under året har cirka 150 personer fått lämna sina arbeten på grund av detta så det har inneburit en stor omställning för bolaget och alla medarbetare, men vi är optimistiska och kämpar på.

Kammaråklagare Thomas Hertz misstänker Alexander Ernstberger för grov trolöshet mot huvudman – ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN

Allra var ytterst nära börsintroduktion med allt positivt som det hade inneburit för dig. Är det något du tänker på i dag?

– Nej, ordnar vi upp det här så kommer det fler chanser. Även om jag anser att det är felaktigt eftersom kritiken och anklagelserna är grundlösa. Något utredningen och en eventuellt rättegång kommer att visa.

Banken SEB hade ansvaret för planeringen inför börsintroduktionen. Om jag förstått saken rätt fanns det inga varningssignaler från banken om att det inte skulle stå rätt till med Allra?

– Det är korrekt. SEB gjorde en mycket stor genomlysning av bolaget i samband med att man beslutade sig för att genomföra introduktionen. Genomgången visade att allt sköttes i linje med gällande lagar, regler och det som är praxis i branschen. Vilket även våra revisorers genomgång visat.

– Fondverksamheten var lönsam både för oss och för spararna. Avkastning på våra fonder låg i snitt på 11 procent per år, vilket kan jämföras med börsen som i snitt årligen avkastar 7 procent.

Annons: