Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernstberger begärs i personlig konkurs

Expressens reporter Leif Brännström om domen.
Alexander Ernstberger fick beskedet om att han är begärd i konkurs på Kronobergshäktet i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Alexander Ernstberger har under hela domstolsprocessen hävdad att varken han eller de övriga i härvan gjort sig skyldiga till något olagligt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Alexander Ernstberger och de tre andra inblandade i Allra-härvan begärs i personlig konkurs.

Åtgärden är Pensionsmyndighetens steg i jakten på pengar som ska täcka skadeståndet.

– De har inte kunnat betala hela skulden och räntan, säger Lena Aronsson, Pensionsmyndighetens chefsjurist.

Pensionsmyndigheten har inlett ”Operation Allrajakten” – myndighetens försök att spåra de pengar som ska täcka de fyra Allra–profilernas skadestånd i pensionshärvan. 

Skadeståndet ligger på närmare 170 miljoner kronor.

Men skulden växer dag för dag eftersom den tickar ränta på beloppet. Enbart räntan som räknas från brottsdatum 2012 är i dag uppe i 130 miljoner kronor, enligt Pensionsmyndighetens beräkning.

HD nekade prövningstillstånd i Allra-härvan

– Vi är glada att vi nu har fått juridiskt svart på vitt att hovrättens dom står fast. Det hjälper oss att kraftsamla i det viktiga arbete vi gör för att få tillbaka och återföra pengar som pensionärer och pensionssparare har förlorat, sa Daniel Barr, generaldirektör på Pensionsmyndigheten efter HD-beskedet i onsdags.

Högsta domstolen meddelade då att man inte bevilja prövningstillstånd.

Ett drag i Pensionsmyndighetens försök att säkra pengar för de berörda pensionsspararna är att begära Allra–profilerna i personlig konkurs. HD-beskedet fick Pensionsmyndighetens advokatbyrå Trägårdh att direkt inleda första fasen i ”Operation Allrajakten” genom konkursförfarandet. 

David Persson Rothman och Alexander Ernstberger begärs båda i personlig konkurs.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Både Stockholms och Solna tingsrätter är berörda. Pensionsmyndighetens ombud har begärt advokat Nils Åberg som konkursförvaltare.

– Jag väntar på besked om jag ska utses till konkursförvaltare, säger han.

Därför begärs de i konkurs

Myndigheten pekar i sina ansökningar bland annat på att Kronofogdens utredningar visar att de fyra dömda inte har några tillgångar som kan täcka skadeståndet. 

– De har inte kunnat betala hela skulden och räntan. Därför är det rimligt att en konkursförvaltare undersöker om det finns tillgångar som Kronofogdemyndigheten inte kunnat utmäta och efterforskar om någon av de tilltalade överlåtit eller gett bort egendom på ett sätt som gör att egendomen ska lämnas tillbaka, säger Lena Aronsson, Pensionsmyndighetens chefsjurist.

De fyra dömda i Allra-härvan

• Alexander Ernstberger, 35, Allras grundare och vd, är dömd för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Sex års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad och hålls på Kronobergshäktet.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice, är dömd för mut- och häleribrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• Olle Marcusson, 45, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital, dömd för mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra, dömd för trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år. Inte häktad, men har reseförbud.


Alla fyra ska nu placeras på anstalt och börja avtjäna sina straff.

Frågan är då om det går att spåra några pengar förutom de miljoner och tillgångar som Kronofogden lyckats hitta?

Kammaråklagare Thomas Hertz drev brottmålet och tror inte att det går att hitta några större summor.

Advokatfirman: Kan finnas pengar utomlands

Men en fingervisning om att det kan finns mer pengar är några rader i advokatfirman Trägårdhs konkursansökningar för de fyra Allra–profilerna och två bolag med koppling till härvan – Allra Pension AB och David Perssons Rothmans bolag DPR Invest AB som är i likvidation.

Pengar kan finnas undangömda utomlands, något som dock förnekats av de inblandade.

”Konkursutredningen kan komma att bli komplicerad med utredningar av komplexa transaktioner med brottsligt förvärvade medel. Utredningen kan komma att involvera flera bolag och personer såväl i Sverige som utomlands”, skriver advokatfirman.

Allraprofilerna är begärda i personlig konkurs. Alexander Ernstberger, David Persson Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgård.

I hovrättens fällande domar den 22 juli i år skrev domstolen att de fyra tillsammans ska vara solidariskt ansvariga för skadeståndet:

”Genom delaktighet i de olika brott som begåtts under uppläggets utförande har de tilltalade tillsammans orsakat skadan. De ska därför åläggas att solidariskt betala skadestånd till Pensionsmyndigheten”. Och det är detta som Pensionsmyndigheten tar fasta om när de fyra begärs i personlig konkurs.

Ålandsbanken kontor vid Stureplan har flera gånger haft påhälsning av polisen som letat efter bevis i de misstänktas bankfack och gjort utmätningar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ernstbergers Porsche och villa

Kronofogdens utredningar visar att ingen av de fyra har några synliga tillgångar utöver det som redan tagits. I Alexander Ernstbergers fall utgjordes tillgångarna bland annat av den kreditköpta Porsche som togs av Kronofogden och försäljningen av Allra-profilens lyxvilla på Lidingö – en fastighet som blev årets dyraste villaköp i Sverige när Ernstberger köpte den för 50 miljoner kronor 2016. 

Fastigheten utmärkte sig igen i år som årets dyraste villaförsäljning 2021, då den såldes för 90 miljoner kronor – från början 92 miljoner – och Kronofogden kunde lägga vantarna på ett antal miljoner sedan långivaren Ålandsbanken – Allra-profilernas favoritbank – fått sitt.

Expressen har sökt de fyra dömdas advokater.

Fakta konkurs

Tingsrätten kan besluta om konkurs när ett företag eller en privatperson inte kan betala sina skulder.

Den som försätts i konkurs kallas gäldenär och får inte själv bestämma över egendom som tillhör konkursboet. Ett konkursbo är de tillgångar som konkursförvaltaren tar över när en person eller ett företag försätts i konkurs. Det är inte möjligt att sälja eller ge bort egendom och inte heller betala skulder med pengar som tillhör konkursboet.

Gäldenären får inte ingå nya avtal som påverkar ekonomin. Det är konkursförvaltaren som bestämmer vilken egendom och hur mycket pengar gäldenären får behålla.

Den som söker någon annan i konkurs kallas borgenär.

Källa: Domstolsverket

Expressens Leif Brännström om hovrättens fällande domar.