Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enkla sparknepen som ger dig mer i pension

”Det som intressant med pensionssparande är att vi oftast har tiden på vår sida”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Foto: KARL GABOR / PRESSBILD
Många oroar sig för att pensionen kommer att bli låg. Som tur är finns flera knep för att höja den med flera tusen kronor varje månad. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Många oroar sig för att pensionen kommer att bli låg, men det finns flera knep för att höja den med flera tusen kronor varje månad. 

– Det allra viktigaste är att spara lite varje månad, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.  

Det finns flera sätt att maxa sin pension. 

Det absolut bästa är jobba länge – allra helst även efter 65. 

Men det finns flera enkla knep för att höja pensionen med flera tusenlappar varje månad. Att spara själv är mycket viktigt och något som alla pensionsexperter rekommenderar att man gör. Johanna Kull, sparekonom på Avanza, säger att det allra viktigaste är att ha ett regelbundet månadssparande. 

– Det är bättre att spara ett lite mindre belopp och kunna hålla i det över tid än att ”maxa” sparandet men sedan tappa motivationen och sluta efter ett kort tag, säger hon och fortsätter: 

– Det som intressant med pensionssparande är att vi oftast har tiden på vår sida. Har man lång tid hinner ”ränta på ränta-effekten” kicka in och även ett mindre belopp kan växa till något stort. Det kan göra otrolig skillnad. 

 

 

Rådet: Håll koll på avgiften

När man drar i gång ett pensionssparande är det första man göra att välja kontoform. 

– Då tycker jag att ett investeringssparkonto, ISK, eller en kapitalförsäkring är bra. Ett ISK är allt gratis. Väljer man en kapitalförsäkring ska man se till att välja en aktör som inte tar ut en kontoavgift. Det finns gratisvarianter och det är helt onödigt att betala en avgift för det, säger Johanna Kull och fortsätter:  

– Har man lång tid kvar till pension, mer än tio år, då är aktiefonder det naturliga valet. Det är det som har gett mest historiskt sett. Aktiefonder svänger betydligt mer i värde, men det gör ingenting om vi har lång tid kvar till vi ska börja ta ut pengarna. En billig globalfond, en Sverigefond och en tillväxtmarknadsfond är exempel på sparande som låter dig ta del av alla världens hörn, alla typer av bolag. Avgiften bör vara max 0,4 procent om man vill satsa på billiga indexfonder.  

När det gäller tjänstepensionen tipsar Johanna Kull om att man ska försöka hålla nere avgifterna. 

Börja med att logga in på Minpension.se och se vad du har för tjänstepensioner, så att du sedan kan se vad avgifterna ligger på och vilka fondbolag du eventuellt kan flytta tjänstepensionen till.  

 

Se själv: Så mycket får du varje månad

Sparar du 500 kronor i månaden i 30 år i en vanlig Sverigefond och i en globalfond, och vi räknar med sju procent i avkastning per år i snitt, då har du 610 000 kronor efter 30 år. Det blir runt 5 000 kronor extra i månaden om du tar du det över tio år, eller 2 500 om du tar ut det över 20 år. Sparar du i 40 år i stället får du 1,3 miljoner kronor.  

 

Sparar du 1 000 kronor i månaden i 30 år i en vanlig Sverigefond och i en globalfond, och vi räknar med sju procent i avkastning per år i snitt, då har du drygt 1,2 miljoner kronor efter 30 år. Det blir runt 10 100 kronor extra i månaden om du tar du det över tio år, eller 5 000 om du tar ut det över 20 år. Sparar du i 40 år i stället får du i stället ihop 2,6 miljoner kronor.  

 

Sparar du 1 500 kronor i månaden i 30 år i en vanlig Sverigefond och i en globalfond, och vi räknar med sju procent i avkastning per år i snitt, då har du drygt 1,8 miljoner kronor efter 30 år. Det blir runt 15 000 kronor extra i månaden om du tar du det över tio år, eller 7 500 om du tar ut det över 20 år. Sparar du i 40 år i stället får du i stället ihop 3,9 miljoner kronor. 

 

Källa: Johanna Kull, sparekonom på Avanza

 

Andra sätt att höja pensionen

Jobba längre: Logga in på Minpension.se och laborera med olika pensionsåldrar och uttagstider. Mellan tummen och pekfingret blir inkomstpensionen mellan 7 - 8 procent högre per år du arbetar extra. 

Att jobba extra är ett annat bra sätt att dryga ut pensionen. I dag finns många olika ”pensionärspooler” som erbjuder hantverkstjänster, barnpassning, städning, läxhjälp med mera. 

Välj bort återbetalningsskydd: Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina inbetalda sparpengar i tjänstepensionen om du skulle gå bort. Skyddet har dessvärre en prislapp i form av en lite lägre pension för dig varje månad. Kanske har du vuxna barn med egen god ekonomi som skulle klara sig väl även om du gick bort? 

Rata PPM-skojarna: Har du anlitat ett så kallat PPM-förvaltningsbolag som ”hjälper” dig att placera pengarna i form av en dyr fond-i-fond försvinner viktiga pensionskronor i avgifter i onödan. Lägg i stället pengarna i statens förvaltningsalternativ AP7 Såfa, om du inte själv vill välja fonder. Vill du själv välja fonder så väljer du med fördel indexfonder som kostar omkring 0,2 - 0,3 procent, som exempelvis Swedbank Robur Access Global eller SPP Aktiefond Sverige.

För över premiepension: Har du arbetat mycket deltid under ditt arbetsliv för att kunna ta hand om barnen? Prata med din partner. Kanske kommer ni fram till att det vore rättvist om han eller hon nu förde över sin premiepension till dig under de sista åren innan pensionen.

 

Källa: Expressen 

Annons: