Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ekonomitipsen till dig som är pensionär

Den här veckan får 2,3 miljoner pensionärer sina pensionsbesked. Foto: Lev Dolgachov
Och för den som tycker att pensionen är låg finns det faktiskt saker att göra - även om man har jobbat klart.

Den här veckan får 2,3 miljoner pensionärer sina pensionsbesked.

Och för den som tycker att pensionen är låg finns det faktiskt saker att göra - även om man har jobbat klart.

Den arbetande delen av befolkningen får sitt orange kuvert först om en dryg månad. Och det är oftast till dem olika tips om hur man kan göra för att få en bättre pension riktar sig till. Men även de 2,3 miljoner svenskar som redan är pensionärer och som får sitt besked den här veckan kan göra några saker för sin pension.

– Om man har en låg pension kan man ta reda på om man har rätt till bostadstillägg, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägget är ett skattefritt tillägg för pensionärer med låg pension. Det är inkomstprövat och beräknas utifrån boendekostnad, inkomster och eventuell förmögenhet.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket höjs pensionerna nästa år.

 

I höstas gick Pensionsmyndigheten ut med uppmaning till landets pensionärer att kolla om de har anmält rätt hyra, då över 60 000 kan ha rätt till ett högre bidrag än de har i dag.

– De som kan och vill och har möjlighet att jobba samtidigt som man är pensionär kan se på det alternativet också, men det är så klart inte alla som har de förutsättningarna, det beror ju helt på ålder och så vidare, tipsar Monica Petersson vidare.

Och värt att komma ihåg är att 92 procent av pensionärerna även har tjänstepension, vilket inte syns i det besked som Pensionsmyndigheten skickar ut i dagarna.

 

LÄS OCKSÅ: Många får mindre i plånboken - trots höjd pension.

 

Ett allmänt råd är också att inte kasta sitt årsbesked i pappersinsamlingen när det kommer.

– Det kan vara bra att behålla det så att man vet vilka dagar pensionen betalas ut under året eftersom det inte är den 25:e som när vi får lön. Beroende på när man är född i månaden får man antingen den 18:e eller 19:e, säger Monika Petersson.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.