Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efterlyste Allra-chefen skriver om sitt liv i lyx

Ewran Mersin är häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren vet inte var Allra-chefen befinner sig.
Foto: / ALLRA
Raffles i Istanbul: Här brukar Ewran Mersin bo enligt dagboken vi tagit del av. Turkiet och Istanbul är vid sidan av Dubai och Stockholm de platser han främst rör sig mellan.
Jumeirah at Etihad Towers i Abu Dhabi beskrivs Mersin som ”ett av de bästa ställen jag varit på”.

Han väljer femstjärniga hotell och lyxkrogar.

Expressen har tagit del av den efterlyste Allra–chefen Ewran Mersins resedagbok. 

Samtidigt kan vi avslöja åklagarens hemliga kupp som kan rädda närmare 30 miljoner av pensionsspararnas pengar.

Ewran Mersin, den tidigare chefen för Allras dotterbolag i Dubai, är sedan en vecka häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Det Allra–bolag i Dubai som Ewran Mersin basat över misstänks ha haft en viktig roll i Allra–härvan genom ett komplicerat upplägg. Finansiella instrument ska ha sålts till Allra med kraftig marginal och de stora vinster som uppstått har sedan skickats tillbaka till Allra i Sverige.

Kammaråklagare Thomas Hertz har vädjat till mannen att frivilligt resa till Sverige för att undgå internationell efterlysning, men hittills utan resultat.

– Vi har inga livstecken från honom, säger åklagaren.

Åklagaren Thomas Hertz vid häktnngsförhandlingarna mot Allras tidigare vd Alexander Ernstberger.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Allra-direktörens våning tömdes innan Kronofogden hann dit

Mersin skriver om lyxresorna

Expressen har nu tagit del av den efterlysta Allra–chefens resedagbok berättar om platser han gärna besöker.

På sociala medier berättar Mersin om resor i lyx. Han bor på femstjärniga hotell och rekommenderar några av världens bästa krogar. 

Och han reser framför allt mellan tre resmål: Dubai, Turkiet och Stockholm. …

Under resorna delar han med sig av tips till vänner och följare.

Han beskriver lyxhotellet The St Regis, i Bangkok, Thailand, som ”galet” och Jumeirah at Etihad towers i Abu Dhabi får omdömet ”ett av de bästa ställena jag varit på”.

Waldorf Astoria i Chicago.

Femstjärniga Waldorf Astoria i Chicago, USA, och Raffles i Istanbul får betygen nio av tio. I Istanbul rekommenderar han lyxkrogen Ulus 29, känt för sin vinlista, och Anjelique, en nattklubb i tre våningar i en ombyggd herrgård. 

Allra–chefens rubrik för de exklusiva restipsen: ”Beggers cant be choosers” (Den som är fattig kan inte vara kräsen).

The St Regis i Bangkok: ”Galet”, enligt Mersins bedömning.

Ewran Mersin står i den svenska folkbokföringen som utvandrad med senast kända adress på en exklusiv adress på en konstgjord ö i Dubai, Palm Jumeirah.

Och enligt resekalendern ska Mersin ha befunnit sig i Dubai i juni. Den sista resan i kalendern, den 1–10 augusti, går till semesterorten Bodrum. 

Därefter blir det tyst. 

LÄS MER: Allra-chefen på flykt – Dubai senaste adressen

Misstänks ha länsat lägenheten

I samband med den pågående polisutredningen misstänks Ewran Mersin ha länsat både sitt svenska bolag – och lägenheten på Östermalm i Stockholm – på värdesaker.

Ewran Mersins lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Men åklagaren har på en punkt mer eller mindre lyckats kuppa igenom en plan för att rädda pengar som misstänks tillhöra de blåsta pensionsspararna.

Det gällde Ecme Holding AB där Ewran Mersin enligt handlingar är den enda ordinarie styrelseledamoten. Företaget misstänks ha haft en roll när det gäller att slussa pensionspengarna från Allras fondsparare vidare.

Samma dag som kammaråklagare  begärde Ewran Mersin häktad i sin frånvaro skickade han en hemlig handling till tingsrätten. Innehållet: en begäran om ett blixtbeslut när det gällde kvarstad av företagets tillgångar upp till  29 880 000 kronor. Det misstänkta brottet: Grovt penninghäleri.

Palm Jumeirah i Dubai: Här finns Mersins senast kända adress.
Foto: ANDRÉ MASLENNIKOV / IBL

Kammaråklagare Thomas Hertz fruktade att pengar skulle försvinna från Ecme Holding AB i form av snabba utdelningar om hans och polisens intresse för bolaget blev känt.

Därför vädjade åklagaren till domstolen om att hemlighålla hans begäran om interimistiskt beslut om kvarstad fram till att beslutet var fattat.

LÄS MER: Han skulle få 47 miljoner i utdelning i somras

Tingsrätten gick med på kravet

Åklagaren skriver i den tidigare hemligstämplade handlingen:

”Tillgångar i bolag är lättrörliga, och med hänsyn till att företrädaren till motparten kan antas befinna sig på fri fot utomlands föreligger fara i dröjsmål. Bolaget har enligt senast ingiven årsredovisning fritt eget kapital uppgående till i vart fall yrkat belopp. Redan kännedom om kvarstadsyrkandet kan innebära betydande risk för att bolaget tillhörig egendom undanskaffas, till exempel genom utdelning.”

Tingsrätten gick också med på åklagarens krav på att hålla denna begäran hemlig.

Ett dygn senare fattade tingsrätten sitt beslut om kvarstad och Kronofogden började leta tillgångar.

Och hittills har man fryst tillfångar i form av aktier till ett värde på drygt en miljon kronor.

I dag har kvarstaden formellt fastställts av Stockholms tingsrätt.

Annons: