Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efterlyste affärsmannens lyxliv under husarresten

Emil Amir Ingmanson utpekas som en av nyckelpersonerna i Falcon Funds-härvan.Foto: POLISEN
Infarten till området där "Falcon-mannen" Emil Amir Ingmanson hyrde ett lyxhus.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Här bodde Emir Amir Ingmanson.Foto: LÖEIF BRÄNNSTRÖM
Lyxhuset som Emil Amir Ingmanson uppgav som sin bostadsadress när han placerades i husarrest.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
För att komma in i området måste bilisterna göra genom en grindpassage med skylten "Private"Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Emil Amir Ingmanson är häktad i sin frånvaro för grova bedrägerier i Falcon-härvan. Han har dock hela tiden förnekat brott.Foto: KALLA FAKTA/ TV4
Foto: Curchods
1 / 8

WALTON ON THAMES. Den internationellt efterlyste affärsmannen Emil Amir Ingmanson – numera under namnet Max Serwin – kunde leva ett behagligt herrgårdsliv i sin engelska husarrest.

Expressen kan avslöja att den i dag försvunne ”Falcon-mannen” hyrde ett lyxhus när han stod under bevakning.

– Enligt uppgift betalade han 100 000 kronor i månaden, säger kammaråklagare Arne Fors, som leder utredningen i den gigantiska pensionshärvan.

Expressen har granskat vad som hände när den utpekade huvudmannen i pensionshärvan med det skandalomsusade pensionsbolaget Falcon Funds flydde undan brittisk polis och den hotande utlämningen till Sverige.

800 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar i PPM–systemet är fortfarande försvunna, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Den internationellt efterlyste affärsmannen Emil Amir Ingmanson – numera under namnet Max Serwin – kunde leva ett behagligt herrgårdsliv i sin engelska husarrest.Foto: Kalla fakta/TV4

Ingmanson hyrde gigantiskt lyxhus

Nya uppgifter visar att Emil Amir Ingmanson levde allt annat än ett spartanskt liv när han, efter gripandet på Heathrow-flygplatsen utanför London, tvingades till daglig anmälningsplikt hos polisen och nattlig elektronisk övervakning med fotboja alla veckans dagar och en borgen på närmare tre miljoner svenska kronor.

Ingmanson, som hela tiden förnekat att han gjort något brottsligt, hyrde ett gigantiskt hus i det engelska grevskapet Surrey. Det slottsliknande huset, där han enligt brittiska polisuppgifter bodde fram till en kort tid innan flykten, är i dag till salu för närmare 53 miljoner kronor.

Lyxhuset på den adress som Ingmanson uppgav i brittisk domstol, är i tre våningar, har sex badrum och sju sovrum och fem vardagsrum. Huset är också utrustad med ett väl tilltaget dubbelgarage.

Foto: Curchods
Lyxhuset som hyrdes av den i dag efterlyste svenske affärsmannen Emil Amir Ingmanson ligger i ett exklusivt område utanför London. Huset består av fem vardagsrum, sex badrum och sju sovrum.Foto: Grafik: Helen Rasmusen

Flyttade in med sambo och barn

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson – som har en våning inne i centrala London – hade hyrt in sig med sambo och barn i huset som ligger i ett exklusivt område i Walton on Thames, en mindre ort i grevskapet Surrey, en halvtimmes tågresa från London.

Där, knappt en kilometer från ortens lilla järnvägsstation hyrde Ingmansson det herrgårdsliknande lyxhuset fram till i mitten av oktober enligt uppgift till Expressen. 

Knappt en halvtimmes tågresa från centrala London levde Emil Amir Ingmanson engelskt herrgårdsliv.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Huset, som är nybyggt, ligger inne i ett så kallat gated community – försvenskat kallat grindsamhälle – med en rad miljonärer som grannar. 

I närheten finns flera golfbanor och strövområden lämpliga för söndagspromenader.

Vägen in till det skyddade område där den numera internationellt efterlyste svenske affärsmannen bodde.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Området där den efterlyste svenske affärsmannen Emil Amir Ingmanson hyrde ett gigantiskt lyxhus har drygt 360 hus.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Polis och åklagare känner till hans engelska herrgårdsliv.

– Enligt uppgift betalade han 100 000 kronor i månaden i hyra, säger kammaråklagare Arne Fors, som i dag inte är närmare Ingmanson än den passbild på honom som ingår i den internationella efterlysning via Interpol.

Ingmanson flydde på natten - lämnade sambon

När affärsmannen Emil Amir Ingmanson flydde i skydd av nattmörkret mellan den 3 och 4 november förra året lämnade han lämnade sambo och barn kvar.

Efterlysningsbilden på 41-årige Emil Amir Ingmanson som numera heter Max Serwin.Foto: POLISEN

Den här relativt varma natten med sex grader utomhus och stjärnklart, hade han lyckats lura övervakarna av det elektroniska systemet som höll honom i elektronisk husarrest med en fotboja. Larmet, som var aktiverat mellan midnatt och fem på morgonen sju dagar i veckan, utlöstes aldrig när Ingmanson flydde. Övervakningen sköttes av det privata företaget G4S, som dock inte tycks ha slagit larm till polisen när Ingmanson försvann.

Det var först drygt ett dygn senare – måndagen den 5 november – när han skulle infinna sig i en Londondomstol som det brittiska systemet reagerade när han stol i rättssalen var tom.

Varför inte larmet utlöstes på direkten är oklart.

– Jag blev lite förvånad när jag fick höra att det inte fanns någon GPS kopplad till fotbojan, säger kammaråklagare Arne Fors. Därför vet ingen var han lyckades göra sig av med bojan.

Emil Amir Ingmansons fotboja saknade GPS. Därför vet ingen var han lyckades klippa av sig bojan.

Flickvännen i polisförhör om flykten

Ingmansons sambo har förhörts av London-polisens om hans flykt. Hon berättade att han '' bara försvann" på kvällen. Men inget om att det skulle ha varit en flykt. 

Sambon har i dag fått tillbaka både sitt och barnets svenska pass. Hans pass ligger dock fortfarande kvar i förvar hos Metropolitan Police.

Emil Amir Ingmanson tycks på flera sätt ha lyckats lura det brittiska rättssystemet.

Under flera månader var villkoren för husarresten hårda med daglig anmälningsplikt hos polisen och elektronisk husarrest mellan 22 och 07 varje dag.

Ingmansson belönades av domstolen

Men genom Ingmansons goda uppförande "belönades" han med lättnader i maj förra året. Då fattade domstolen Westminister Magistrates Courts i London, som senare skulle ta beslut om den svenska begäran om utlämning, beslutet att det räckte med elektronisk fotboja under fem timmar, mellan midnatt och fem på morgonen.

Emil Amir Ingmanson kom inte till domstolen som nu tagit beslut om att han ska överlämnas till Sverige.Foto: KRISTOFER SANDBERG

I dag är Emil Amir Ingmanson internationellt efterlyst via Interpol. Spåren efter honom är få. Våningen i London är belagd med kvarstad och är spärrad från försäljning. Expressen har talat med hans svenske försvarare, advokat Thomas Olsson, som meddelar att han inte har något att säga om sin klient.

Den svenska polisens speciella FAST-grupp – specialiserad på att leta efter efterlysta som är svåra att hitta – har i dag Ingmansons fall på sitt bord.

Polisens speciella tipstelefon

Polisens FAST–grupp har en tipstelefon som tar emot information om Emil Amir Ingmanson. Det speciella telefonnumret 010-563 55 40 är öppet dygnet runt.

Annons: