Dörren till svenskarnas skatteparadis slår igen

Portugal – populärt land för många svenska pensionärer.
Foto: Shutterstock
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Om en månad stängs dörren till pensionerade svenskars skatteparadis.

Från årsskiftet ska all privat tjänstepension för boende i Portugal och Grekland beskattas.

Drygt 3 000 svenskar berörs, enligt Skatteverkets beräkningar.

Däribland flera finanskändisar.

Frågan om beskattning av privat tjänstepension har under flera år drivits av Magdalena Andersson i sin roll som Sveriges finansminister.

Efter att i flera år förgäves försökt få till nya skatteavtal blev lösningen att säga upp avtalen med Portugal och Grekland i mars tidigare i år.

– Vi sätter punkt för en skattefri gräddfil, sa Magdalena Andersson till Expressen då.

Bakgrunden var att svenska pensionärer kunnat ta ut sin tjänstepensionsdel obeskattat i Portugal (och även i Grekland sedan i mitten av 2020).

För många svenskar har Portugal inneburit en möjlighet att slippa beskattning av de privata tjänstepensionerna, vilka till stor del innehas av höginkomsttagare.

”Kryphålet” har gjort det praktiskt möjligt att under en tid (fem år eller mer) maxa utbetalningarna för att sedan flytta hem till den svenska välfärden.

– Det undergräver legitimiteten för hela skattesystemet, har Magdalena Andersson tidigare sagt Expressen.

Nya regler från 1 januari

Från årsskiftet ska den som har privat tjänstepension från Sverige men bor i Portugal eller Grekland betala svensk skatt på sin pension. 

Berörda pensionärer kan behöva ansöka om särskild inkomstskatt i Sverige redan i höst för att skatten ska bli rätt, meddelar Skatteverket i dag.

Men det är bråttom – skatteavtalen upphör att gälla den 1 januari 2022. 

Svenska Portugal- och Greklandspensionärer kommer från årsskiftet att få skatteavdrag på 25 procent i de allra flesta fall.

Enligt Skatteverket kommer den som tidigare haft ett beslut om särskild inkomstskatt – och som innebar att ingen skatt skulle dras – automatiskt att få det rättat.

Nu uppmanas svenska pensionärer med privat tjänstepension i Portugal att höra av sig till Skatteverket.

Många av de utlandsboende pensionärerna har redan SINK-beslut på sin övriga pension, och de får samma skattenivå på tjänstepensionsdelen efter nyår (25 procent).

Särskild inkomstskatt för utomlands boende är en definitiv skatt på 25 procent. Personen som får beslut om det behöver inte deklarera. Utbetalaren gör avdrag för skatten innan pensionen betalas ut. 

Finanskändisarna som berörs

Enligt en genomgång i Dagens industri är det flera välkända finansprofiler som skrivit sig i Portugal.

Tidningen nämner bland andra Handelsbankens tidigare vd Anders Bouvin, Telias tidigare vd Lars Nyberg, Sandviks ordförande Johan Molin samt Alectas tidigare vice ordförande Christer Ågren.

Även utdelning påverkas

De uppsagda skatteavtalen påverkar beskattningen på fler områden, skriver Skatteverket.

För personer bosatta i Sverige kan det bli högre beskattning på utdelning, ränta och royaltyinkomster som kommer från Grekland och Portugal.

Företag med investeringar eller verksamhet i Portugal eller Grekland kan också få högre skatt därifrån på utdelning, ränta och royalty.