Nya listan – här är din verkliga pensionsålder

Publicerad
Uppdaterad

Pensionsåldern kan höjas mer än många först trott.

Orsaken är att Pensionsmyndigheten ändrat beräkningsmetoderna.

För personer födda på 80-talet kan det slå på mer än ett helt år.

Listan nedan visar din nya pensionsålder.

Dina Pengar har tidigare berättat om att den faktiska pensionsåldern kommer att höjas successivt de närmaste åren. 

Pensionsmyndighetens beräkningar för alternativa pensionsåldern – som bland annat ligger ligger till grund för åldershöjningarna – visar hur länge varje årskull kan räkna med att jobba för att få lika stor pension årskullen födda 1930 fick vid 65 års ålder.

På fredagen rapporterade Svenska Dagbladet att uträkningarna i den alternativa pensionsåldern skrivits upp, och man anger bland annat att en person född 1975 får alternativa åldern uppskriven från 68,4 till 69,4 år och att en person född tio år senare höjs från 69 till 70,2 år – alltså en höjning av åldern med mer än ett år.

Anledningen till att siffrorna nu skruvas är att Pensionsmyndigheten använder en ny metod för beräkningar.

Skillnaden är man nu tar hänsyn till dödligheten hos svenskar under 65. Beräkningarna tidigare gjordes på livslängden efter 65.

Det nya sättet att räkna gör att de alternativa pensionsåldrarna höjs, bland annat för den yngre generationen får mindre arvsvinster. Riktåldern ska höjas i takt med att livslängden ökar och de nya beräkningarna kan därmed slå igenom på riktåldern, skriver SVD.

 

LÄS OCKSÅ: En av tre kvinnor tror inte de kan leva på sin pension 

Bred enighet för höjning

Det finns en bred politisk enighet för att höja åldersgränserna för pensionen. Pensionsgruppen, den som består av alla riksdagspartier förutom V och SD, har konstaterat att pensionsåldern bör öka med livslängdsökningen.

– Pensionsmyndighetens metod för att räkna på den alternativa pensionsåldern skulle kunna vara en modell för detta, säger Ole Settergren, chef för analysavdelningen på Pensionsmyndigheten, till Dina Pengar.

En modell skulle i så fall kunna vara ett årligt besked om pensionsåldern om 20 år.

– Så länge beskeden sker med ordentlig framförhållning och att man låser beskeden så människor får en chans att ställa in sig efter nya pensionsåldrarna, säger Settergren.

 

LÄS OCKSÅ: För många tar ut sin tjänstepension för snabbt 

Kritiken: Var finns informationen?

Att Pensionsmyndighetens information kring de nya beräkningarna varit begränsade och helt tagits bort i årets pensionskuvert har mött stark kritik bland annat från SPF Seniorerna.

”Det är viktigt med transparens från myndighetens sida i allmänhet, och i synnerhet när de har tagit bort den enda tidigare existerande platsen där den alternativa pensionsåldern”, säger Eva Eriksson på SPF Seniorerna.

– Det är viktigt med transparens från myndighetens sida i allmänhet, och i synnerhet när de har tagit bort den enda tidigare existerande platsen där den alternativa pensionsåldern (pensionskuvertet, red. anm.) faktiskt förmedlades till alla framtida pensionärer. Detta berör ju alla dagens löntagare och alla framtida pensionärer, säger Eva Eriksson, ordförande på SPF Seniorerna, till Dina Pengar.

Hon menar att om människor ska kunna göra sig en bild över om de tycker att nuvarande pensionssystem är rimligt eller inte måste information kommuniceras ut väldigt tydligt.

– Det behövs en översyn av hela pensionssystemet. Vi vill ha ett pensionssystem som balanserar finansiell stabilitet med sociala hänsyn och politiskt ansvar, säger Eva Eriksson.

 

LÄS OCKSÅ: PPM-systemets fem värsta fonder 

Lista: Kolla din nya pensionsålder

Källa: PENSIONSMYNDIGHETEN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen