Regeringen med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen vill göra det enklare att flytta premiepensionen till partnern.Regeringen med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen vill göra det enklare att flytta premiepensionen till partnern.
Regeringen med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen vill göra det enklare att flytta premiepensionen till partnern.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hoppas att de förenklade reglerna ska locka fler att föra över premiepensionen till partnern som haft lägre inkomst. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGSocialförsäkringsminister Annika Strandhäll hoppas att de förenklade reglerna ska locka fler att föra över premiepensionen till partnern som haft lägre inkomst. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hoppas att de förenklade reglerna ska locka fler att föra över premiepensionen till partnern som haft lägre inkomst. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det blir enklare att flytta pension mellan makar

Publicerad

Regeringen föreslår att det ska bli enklare att flytta pengar man tjänat in till premiepensionen till sin maka eller make, rapporterar SR.

Förhoppningen är att det ska minska skillnaden mellan mäns och kvinnors pensioner.

98 procent av överföringarna går från män till kvinnor.

Redan i dag är det möjligt att flytta över rätten till premiepension till sin make, maka eller registrerade partner. Det kan man göra till exempel om partnern stannat länge hemma med barn och riskerar att få en låg pension.

Nu föreslår regeringen att överföringen ska bli enklare, rapporterar SR Ekot.

I dag måste den som vill flytta premiepensionen för ett år till partnern skicka in en pappersblankett till Pensionsmyndigheten, och mottagaren måste aktivt tacka ja. 

Nu vill regeringen att hela ansökan ska kunna göras på nätet, och att mottagaren inte behöver säga ja. 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) hoppas att det ska locka fler att föra över premiepensionen till partnern som haft lägre inkomst.

– I dag ser vi att det bara är en halv procent som nyttjar den här möjligheten men för de som faktiskt gör det så har det en betydande effekt på den slutliga pensionen, säger hon till Ekot.

98 procent går till kvinnor

Regeringen hoppas att förenklingen ska minska den stora skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner. I genomsnitt har kvinnor cirka 6 000 kronor lägre pension per månad än män. 

De par som i dag har valt att föra över rätten till premiepension får cirka 900 kronor mindre skillnad i sina pensioner i månaden.

Enligt Pensionsmyndigheten går 98 procent av överföringarna från män till kvinnor.

Pensionsgruppen med regeringen och alliansen är överens om förslaget. Tanken är att de förenklade reglerna ska börja gälla 1 januari 2018. 

 

Överföring av premiepension

- Partnern som haft högre inkomst kan välja att föra över rätten till premiepension till sin maka, make eller registrerade partner.

- Man kan bara föra över pensionsrätter som man tjänat in under äktenskapet eller partnerskapet.

- När pengarna förs över minskas beloppet med 6 procent och mottagaren får alltså 94 procent av beloppet.

Källa: Pensionsmyndigheten

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen