Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De har inte råd att gå i pension

<p>Thérèse Juel, 65. Bor i Hoverberg, Bergs kommun, Jämtland. Egenföretagare, journalist, vissångerska och författare. Pension: 7 235 kronor efter skatt</p>
Foto: Richard Ström / Expressen
Hans Röös, 73 med en av sina 26 fullvuxna fjällkor, som han håller på sin gård Segloraberg utanför Borås. Jordbruket har varit en osäker inkomstkälla under alla år han hållit på och det har också gett effekt på hans pension: Min första pension var 4720 kronor efter skatt. Jag hade som bonde hat flera förlustår och tjänat under 25 000 kronor per år och därmed inte kommit upp till gränsen för försäkringskassans pensionspoäng" säger Hans som nu fortsätter driva jordbruket för att få in pengar.
Foto: Robin Aron
<p>"Min första pension var 4 720 kronor efter skatt. Jag tyckte ändå det var märkligt, jag hade hört att det skulle finnas en garantipension på runt 7 000", berättar Hans Röös.<br></p><p><br></p><p><br></p>
Foto: Robin Aron
<p>Margot "Maggie" Bergsten är 67 år men arbetar fortfarande i den frisersalong hon en gång startade som barnbarnen tagit över: "Jag fortsätter att jobba, jag är tvungen till det", säger Maggie som får ut 10 167 kr i pension efter skatt.</p>
Foto: Lisa Mattisson
<p>Margot fortsätter att arbeta två dagar i veckan och tar också en del andra extrajobb.</p>
Foto: Lisa Mattisson

KIRUNA. Hårfrisörskan Margot Bergsten, 67, tar emot oss med saxen i högsta hugg.

Hon har jobbat sedan hon var 14 år och ser på grund av sin låga pension ingen möjlighet att dra sig tillbaka.

– Jag fortsätter att jobba, jag är tvungen till det, säger hon och förklarar att hon tänker frisera Kirunaborna så länge hon orkar.

FAKTA

Margot Bergsten, 67.

Bor i Jukkasjärvi, Kiruna kommun, Norrbotten.

Egenföretagare, frisör.

Pension: 10 167 kronor efter skatt.

Thérèse Juel, 65.

Bor i Hoverberg, Bergs kommun, Jämtland.

Egenföretagare, journalist, vissångerska och författare.

Pension: 7 235 kronor efter skatt

Hans Röös, 73.

Bor i Seglora, Borås kommun, Västra Götaland.

Egenföretagare, bonde med 26 fjällkor plus ungdjur och kalvar.

Pension: 5 900 kronor efter skatt

Är du orolig för din pension?

Inne på Klippoteket i centrala Kiruna är det full aktivitet. Margot Bergsten – eller Maggie som alla kallar henne – drev frisörsalongen i många år, men nu har hennes barnbarn tagit över. Hon fortsätter att arbeta där två dagar i veckan och tar också en del andra extrajobb.

Maggie är en glad och energisk kvinna som har jobbat hårt i sina företag under hela sitt liv. I dag är hon 67 år och pensionär – men har liksom många andra egenföretagare hamnat i pensionsfällan.

Maggie började med en klädbutik i Kiruna, men skaffade senare en liten hårsalong.

– Jag har försörjt mig själv i hela mitt liv. Jag har alltid varit en försiktig företagare och har aldrig satsat på mig själv. De som säger att vi företagare har det så bra borde få prova på hur det är att driva eget, säger Margot Bergsten.

– Jag har aldrig haft fyra veckors sammanhängande semester. En läkare sa åt mig att dela upp semestern så att jag fick lite ledigt. Jag tog en vecka, jobbade två och tog en vecka till. Då började kunderna undra om jag alltid hade semester.

– Jag har som mest tagit ut en lön på 15 000 i månaden. Jag minns att när jag ökade min lön med några tusen, då hade jag dåligt samvete.

Margot Bergsten berättar att hon började pensionsspara 1983. Hon visste vad hon hade på kontot, men i samband med den ekonomiska krisen blev det helt plötsligt nya beslut om pensionen.

– Vi skulle få mindre pengar i pension. Jag uppmuntrade min son att ta ut de pensionspengar som han sparat och det gjorde han. När jag tänkte göra det samma gick det inte, säger Maggie.

– Jag förlorade mycket pengar och sa upp mitt pensionssparande. Men jag sparade ändå i några år. I dag får jag ut 1 167 kronor på ett sparande och 900 på ett annat, sammanlagt har jag 10 167 kr i pension efter skatt.

– Jag har en sjuk man. Tänk om jag blir ensam, hur ska jag då klara mig? Jag måste helt klart sälja huset. Jag fortsätter att jobba, jag är tvungen till det, säger hon.

Vad säger du till dina barnbarn som nu följer din bana?

– Jag har sagt att de aldrig ska pensionsspara, utan hitta andra vägar att förvalta sina pengar. Mina pengar bara försvann, säger Maggie.

Också lantbrukaren Hans Röös, 73, i Seglora i Borås kommun, är en egenföretagare som lever under knappa villkor. Som så många andra småföretagare har han haft svårt att få inkomsterna att räcka till pensionsinbetalningar och försäkringar. Både Pensionsmyndigheten och Skatteverket pekar ut egenföretagare som riskgrupp med dåligt skyddsnät.

Hans Röös bor på gården Segloraberg där han har 26 kor plus ungdjur och kalvar. Han är en drivande man som i åratal har kämpat för böndernas situation. Och har själv stretat för att få ekonomin att gå runt, han har jobbat heltid och mer därtill.

Han berättar att det varit tuffa år särskilt för mjölkbönderna sedan regeringen 1990 beslutade att avreglera det svenska jordbruket och utsätta det för konkurrens från världsmarknaden.

När han gick i pension visste han att han hade haft låg pensionsgrundande inkomst.

– Min första pension var 4 720 kronor efter skatt. Jag tyckte ändå det var märkligt, jag hade hört att det skulle finnas en garantipension på runt 7 000. Jag tog kontakt med försäkringskassan, som utredde frågan, säger Hans Röös.

– Det visade sig vara rätt pension. Jag hade som bonde haft flera förlustår och tjänat under 25 000 kronor per år och därmed inte kommit upp till gränsen för försäkringskassans pensionspoäng. I dag har jag lite mer, nu får jag ut 5 900 kr efter skatt, säger han.

I dag är Hans Röös 73 år. Han har skaffat sig en liten fjällkobesättning som han håller som dikor och driver vidare jordbruket i mindre skala. Han pratar lyriskt om sina kor som producerar kvalitetsmjölk med ett mer högvärdigt näringsinnehåll än andra raser. – Vi måste bestämma oss för om vi ska ha något jordbruk. Det finns många bönder i min situation, säger Hans Röös.

– Andra EU-länder har ett grundavdrag för låginkomsttagare. En minimiinkomst som de måste komma upp till innan de betalar skatt. I Sverige måste vi betala skatt oavsett hur lite vi tjänar, säger han.

Thérèse Juel, 65, är en välkänd vissångerska, radioröst och journalist. Hon har i alla år försörjt sig som egenföretagare och frilans. I dag bor hon med sina hästar och hundar i Hoverberg i Bergs kommun i Jämtland.

Hon berättar att hon som 15-åring brukade uppträda som vissångerska tillsammans med Marie Bergman. De spelade och sjöng på olika tillställningar – och fick upp till 1000 kronor i ersättning.

– Jag uppträder fortfarande och för det mesta har de som bokar mig inga pengar. Så jag brukar få en tusenlapp och ibland 1500 kronor. Vilken lysande löneutveckling jag har haft under de här 50 åren! säger hon och skrattar.

– Förmodligen är det typiskt kvinnligt också. Det visar dels hur vi är sedda på arbetsmarknaden, dels att vi ändå ställer upp.


LÄS OCKSÅ: Experterna varnar för företagares pensioner


Thérèse Juel har varit egenföretagare i hela sitt liv, med några få undantag. Som frilansande journalist har hon försörjt sig, men det blev inte mycket pengar över.

Hon säger att hon aldrig har haft semester och aldrig haft råd med någon pensionsförsäkring. Hon får ut en pension på 7 235 kronor efter skatt.

I dag verkar hon för rättssäkerhetsfrågor och har skrivit en bok i ämnet.

Som frilansande journalist jobbade hon hela tiden. Program i alla SR:s kanaler, länge på radiounderhållningen i Stockholm, därefter många år på Radio Jämtland. Hon har producerat sommarprogram och skrivit massor av artiklar i veckotidningar.

Tjänade du inte pengar under alla dessa år?

– Jag har haft otroligt roligt och gjort massor av spännande reportage. Det har blivit oräkneliga program inom SR-koncernen. Men alla dessa frilansjobb gav inga större inkomster, säger Thérèse Juel.

– Jag minns hur jag förhandlade om min ersättning med programchefen på en lokalradiostation. Han stod där och såg sorgsen ut som om han tagit fram sin egen plånbok och bläddrat mellan facken. Jag fick 400-500 kr per program, säger hon.

Thérèse Juel är upprörd över hur pensionärer behandlas. Antalet fattigpensionärer ökar i Sverige och många lever under EU-normen för existensminimum. Hon är arg på att pensionärer i dag betalar procentuellt mer i skatt än vad pensionärer gjort tidigare.


LÄS OCKSÅ: Bill Gates har råd att leva lyxliv i över 200 år


Hon anser att politikerna ”lurar människor” när de uppmuntrar unga och arbetslösa att ge sig in i företagsbranschen.

– Jag är mycket lycklig över att jag är frisk och kan fortsätta jobba. Jag är också van att leva snålt. Men alla bör veta att oavsett vad politikerna säger har vi som egna företagare inga skyddsnät, säger hon.

Trots alla vedermödor och trots sina dåliga pensioner ångrar de egenföretagare vi har talat med inte sina yrkesval. Att vara sin egen ger ofta stor tillfredsställelse och utrymme för egna initiativ.

Hårfrisörskan Margot Bergsten i Kiruna berättar anekdoter från sitt liv som företagare.

– När jag tänker på mitt liv har kommit fram till att det värsta jag vet är galgar. Vi fick så mycket galgar när jag drev klädaffären. Jag ställde en låda med galgar utanför så folk fick ta hur många de ville, säger hon och skrattar.

Maggie ser glad ut och verkar trivas där hon står i frisersalongen bland färgglada sprayflaskor och hårfärgningsmedel.


LOTTA GRÖNINGS KRÖNIKA: Ingen politiker verkar bry sig om deras villkor.

Annons: