Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De flyttade till solen och fick en bättre ekonomi

Vid pensionen lockades paret Unger att flytta till ett land som var billigt att bo i och med ett varmare klimat. Foto: Privat

Paret Anne och Ove Unger var redo för pension och valde att flytta till Malta för att få mer för pensionspengarna. 

– Vi betalar mindre skatt och det är otroligt billigt att leva här, säger Anne Unger. 

Skulle du vilja flytta utomlands efter pensionen?

Paret Unger bodde flera år i Helsingborg men gjorde sina sista arbetsår i Norge. Anne, 65, som restaurangchef och Ove, 68, som apotekare. När det var dags att gå från arbetslön till pensionsersättning var det inget alternativ att bo kvar i Norge, som de tyckte blev för dyrt som pensionärer. 

– Vi tittade på Portugal och Malta för det var de länder som är mest förmånliga att bo i som pensionär. 

De började med att besöka Malta och blev kvar. I dag bor de sedan tre år på den lilla ön Gozo som ligger strax utanför den något större ön Malta. 

– Vi upptäckte att det var här vi ville bo. Det är lugnare och mindre trafik än på Malta, säger Anne Unger. 

Utsikt från ön Gozo. Här bor det ett 50-tal svenska pensionärer, berättar Anne Unger. Foto: PRIVAT
Utsikt från ön Gozo. Här bor det ett 50-tal svenska pensionärer, berättar Anne Unger. Foto: PRIVAT

Hon berättar att där lever de gott på sina pensionspengar. 

– Vi betalar mindre skatt och det är otroligt billigt att leva här. Vi hyr en möblerad lägenhet på 120 kvadratmeter för 500 euro per månad. 

– Vi skattar i Sverige och betalar då SINK-skatt, särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. När vi flyttade hit var den 20 procent. Den förra regeringen höjde den till 25 procent. 

 

Förmånlig beskattning och prisläge på Malta

Beskattning av din pension: Sverige har i avtalet med Malta avstått beskattningsrätt på tjänstepension från arbete inom privat sektor och privata pensioner. Allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor beskattas omvänt av Sverige. Hur din pension beskattas avgörs av vilken skattestatus du ansöker om. Mest fördelaktigt är att ansöka om MPR-status, eftersom skatten då kan begränsas till 15 procent.

Övrig skatt: Kapitalskatt, arvsskatt och förmögenhetsskatt. Men kapitalvinster beskattas normalt som löneinkomster, och om inflyttningen sker på rätt sätt kan skatten på dessa skatter ändå reduceras till noll. 

Prisläge: Priser på livsmedel och boende är lägre än i andra euro-länder, vilket gör att du som svensk pensionär kan få lite mer för pengarna här. Men även på Malta påverkas förstås svenska pensionärer av kronans förstärkning. 

Bostadsmarknad: Alla bostäder på Malta är ägarbostäder som du köper med lagfart och i "budgivningen" prutar man nedåt i pris. Räkna med en kostnad för lokala skatter, juridisk hjälp med mera hamnar på omkring 10 procent av köpeskillingen. 

Sjukvård: Malta tillhör EU/EES och därmed har du rätt till sjukvård om du kan uppvisa intyg på att du lyfter allmän pension. Enligt svenska ambassaden på Malta är den allmänna standarden god. 

Källa: Sparsam skatt, Maltamäklarna, Destinavo, Sveriges ambassad Malta.

 

 

"Man häpnar över prisskillnaderna”

Om de går ut på restaurang så är det en tredjedel av priset i Sverige, berättar hon. Även att handla mat är billigt och det är bra råvaror och närodlat. 

– Vi var i Sverige över jul och man häpnar över vilken skillnad det är på priserna. Att ta en cappuccino kostar kanske runt 40 kronor men här på Malta kostar det runt motsvarande tio kronor.  

Anne Unger säger att hon bara kan komma på fördelar med Malta jämfört med Sverige. Sjukvården tycker hon är väldigt bra med korta väntetider, som mest bara några dagar. 

– Vi får gratis sjukvård. Vi har något som heter ”Certificate of Entitlement” som ger oss samma sjukvård som malteserna. Alltså gratis. Det förnyas var tredje år. 

 

Rätt till samma sjukvård

Certificate of Entitlement”, ungefär ”rättighets-certifikat”, är handling som ger en svensk pensionär som är skrivna på Malta rätt till samma sjukvård som landets andra ivånare.

 

Hon ser inga nackdelar med att leva och bo på Malta. 

– Det finns egentligen ingenting jag saknar i Sverige. Vi har inga planer på att flytta härifrån. 

Anne och Ove Unger har bott på Malta sedan september 2015. Foto: PRIVAT

 

Så fungerar SINK – särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Får du pension från Sverige men bor i ett annat land ska du betala skatt i Sverige på den svenska pensionen. Vilken skatt du ska betala beror på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig.

 

Du är obegränsat skattskyldig om du har flyttat härifrån men fortfarande har anknytning hit till exempel en bostad. Då betalar du skatt på din pension enligt vanliga beskattningsregler. Du ska då lämna inkomstdeklaration i Sverige.

 

Om du är begränsat skattskyldig ska du betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) på din pension. Det är en definitiv skatt på 25 procent. Du behöver inte deklarera din inkomst. Utbetalaren gör avdrag för skatten innan pensionen betalas ut till dig.

 

Pensionen kan vara undantagen från beskattning om Sverige har ett skatteavtal med landet i fråga.

 

En pensionär som bor i Sverige skattar enligt inkomstskattelagen. 

 

Källa: Skatteverket 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!