Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De flyttade till solen – och lyfte sin ekonomi

Gary och Eva Henriksson bor numera i Fuengirola i Spanien.
Foto: PRIVAT
Sofi Gibson med maken Talo och barnen Noa, Amos och Naira bor i spanska Estapona
Foto: PRIVAT

För sex år sedan tröttnade familjen Henriksson på det svenska klimatet och flyttade till den spanska solen. Nu är det billigare att leva och det blir mer pengar över i plånboken tack vare skattesystemet.

– Du kan lyfta din standard, säger Gary Henriksson.

Gary Henriksson, 71, och Eva Henriksson, 59, flyttade till kuststaden Fuengirola för sex år sedan tillsammans med sin son Robert, 20.

Beslutet kom efter att Gary Henriksson pensionerat sig från arbetet som vd på en större bilkoncern i Stockholm. Familjen hade redan en villa som de bestämde sig för att renovera upp.

– Vi hade tröttnat på klimatet helt enkelt, berättar Gary Henriksson som tillägger att både han och frun blivit av med värk i det varma klimatet.

Eva Henriksson jobbar halvtid för ett svenskt företag som outsourcat sin ekonomiavdelning till Fuengirola. Gary Henriksson har valt att fortsätta jobba som fastighetsmäklare samtidigt som han tar ut pensionen.

– Jag kör på, det är för att må bra själv. Jag måste engagera mig i någonting, säger han.

Gary Henriksson: "Du kan lyfta din standard"

För Gary Henriksson del ger det spanska skattesystemet mer över i plånboken.

– Generellt kan man säga att oavsett vad man har i pension så får man behålla mer netto här i Spanien samtidigt som levnadskostnaden är lägre. Du kan lyfta din standard, säger Gary Henriksson.

Familjen Henriksson har stadgats sig i Spanien och åker inte alls till Sverige längre.

– I övrigt så träffar vi och umgås mer intensivt med våra vänner och bekanta när vi bor här, de kommer ju hit, speciellt på vintern, berättar Gary Henriksson.

Skatten blir lägre i Spanien

Göran Andersson är vd och grundare på sajten Sparsam Skatt som hjälper pensionärer som vill flytta utomlands. Han säger att Spanien sedan flera år tillbaka är det mest populära valet sett till de länder som erbjuder pension och sol.

– För de allra flesta blir den spanska skatten kanske två tredjedelar eller tre fjärdedelar av vad det hade blivit i Sverige. Det blir lägre skatt och du får alltid behålla all din intjänade pension, berättar Göran Andersson.

SKATTEN OCH SJUKVÅRDEN – SÅ FUNGERAR DET UTOMLANDS

SKATTEN
• Anledningarna till att flytta utomlands efter pensionen kan variera. Men en fördel kan vara skatten. Sverige har en någorlunda hög skattenivå, vilket gör att svenskar kan få mer pengar kvar per år än om de stannat i Sverige.
• Även om det kan vara lättare att flytta till ett EU-land så skiljer sig ändå de olika länderna åt vad gäller skatt och lagar. Hur mycket du ska skatta på din pension beror på vilket land du flyttar till.
• Sverige har undertecknat dubbelbeskattningsavtal med drygt 100 olika länder. Syftet är att undvika att man dubbelbeskattas. I avtalen drar man upp regler för var ens pension ska beskattas. Det kan vara i Sverige, i det nya landet eller i båda två.
• Svenska pensionärer som valt att bosätta sig utomlands kan få det som kallas för sink–skatt. Den ligger på 20 procent. Men det är inte heller i alla länder som sink–skatten gäller, beroende på hur dubbelbeskattningsavtalet är utformat.
• För att man ska räknas som en "utlands–pensionär" måste man också ha klippt alla band till Sverige. Man får inte ha en permanent bostad kvar och alla omyndiga barn måste flytta med. Då får man inte heller ha kvar sitt företag eller sitta med i en svensk bolagsstyrelse. Däremot går det bra att äga ett fritidshus.
• Skatteverket kräver också att man inte vistas för länge i Sverige. Du måste tillbringa majoriteten av året i det nya landet. I praktiken krävs minst sex månader och en dag, gärna fler dagar för att vara på den säkra sidan.
• Det är inte alltid lätt att veta vad som gäller för just en själv och ens flytt. Därför kan det vara bra att ta hjälp av någon som är insatt i detta, exempelvis en jurist. Det anordnas också föreläsningar och seminarier i ämnet. Tänk på att Skatteverket bedömer din ansökan individuellt.

I Spanien:

• Arvsskatt tas ut samt viss förmögenhetsskatt.
• Vissa avdrag kan lätta på skattebördan.
• Din pension beskattas progressivt

I Portugal:
• Ingen förmögenhetsskatt och ingen arvsskatt.
• Den som har en tjänstepension från privat sektor behöver inte skatta på den.
• Allmän pension, tjänstepension inom privat sektor samt privata pensionsförsäkringar beskattas enligt Sink som ligger på 20 procent.

I Frankrike:
• En tumregel är att om din inkomst beskattas med 30 procent i Sverige så kan du komma ned till en skattenivå på runt 10–15 procent. Men då måste du ta tillvara på de möjligheter som reglerna erbjuder, vilket man kan behöva hjälp för att få.

Källa: Sparsam skatt/Skatteverket


SJUKVÅRD
• Den som pensionerat sig i Sverige har rätt till sjukvård inom EU- och EES-länder, även om man flyttar till ett nytt land.
• För att kunna ta del av vården i det nya landet krävs ett särskilt intyg som heter E121/S1. Det kan du beställa från Försäkringskassans utlandskontor som ligger på Gotland. Intyget ska du sedan lämna in till det nya landets motsvarighet till Försäkringskassan.
• För att få intyget krävs det att man tar ut ålders- eller premiepension. Om ens make, maka eller registrerade partner flyttar med, men inte tar ut någon pension, så kan den ansöka om att bli försäkrad via den andre partnerns intyg.
• Om du är bosatt i ett EU- och EES-land kan du ha rätt till vård för samma patientavgift som de som bor i Sverige. Men då måste du också ha intyget "Rätt till sjukvård i Sverige", som du beställer från Försäkringskassan.
• Om du flyttar till ett land utanför EU/EES får du oftast själv bekosta din sjukvård. Det gäller i exempelvis USA och Thailand.
Källa: Sparsam skatt/EU-upplysningen/Försäkringskassan


ALLMÄNT
• Bara för att du flyttat så behöver du inte säga upp ditt svenska medborgarskap. Du har fortfarande rätt att rösta i riksdags- och Europaparlamentsvalet. Men du får inte rösta i valet till landstings- och kommunfullmäktige.
• Du behåller din rösträtt automatiskt i tio år. Därefter måste du själv anmäla dig till en ny tioårsperiod för att den ska förlängas.

Priserna på väg uppåt

Andreas Strindholm som är partner vid Mäklarhuset Costa Del Sol berättar att bostadsmarknaden stiger i nästan alla av Spaniens regioner, och att det är stabilare nu är före finanskrisen.

– Spanien som helhet är på väg uppåt och priserna likaså. Både inhemsk efterfrågan, spanjorerna är tillbaka, och internationell efterfrågan driver marknaden, säger Andreas Strindholm.

Gruppen 40-50 år från de svenska storstäderna är en stark köpgrupp, eftersom de ofta har högt värderade bostäder att belåna på, berättar Andreas Strindholm.

– Vi har kunder som belånar sin egendom i Sverige för att köpa här, och kunder som lånar i Spanska banker.

Mäklarhusets snittpris på ett vanligt objekt ligger på runt 32 000 - 38 000 svenska kronor per kvadratmeter.


Mäklaren Andreas Strindholm

Mäklaren: Var noggrann

Andreas Strindholm poängterar vikten av att du genomför köpet korrekt.

– Dels en mäklare som kan områden och kan kvalitetsgranska objekten. Sedan måste alla ha ett juridisk ombud, mäklaren är en bricka i spelet och fungerar som projektledare i processen, säger Andreas Strindholm.

Han säger att det låter som en klyscha, men vill poängtera vikten av att läget kan vara avgörande om du sedan ska sälja.

– Som vanligt är det läge, läge och åter läge som gäller. Då vet man att det finns likviditet om man vill sälja någon gång i framtiden. Det viktigaste av allt är dock att man gillar sitt närområde för att man skall trivas, säger Andreas Strindholm.

KÖPA HUS I SPANIEN – SÅ GÖR DU

Andreas Strindholm, partner på Mäklarhuset Costa Del Sol:
– Det låter som en klyscha, men som vanligt är det läge, läge och åter läge som gäller. Då vet man att det finns likviditet om man vill sälja någon gång i framtiden. Det viktigaste av allt är dock att man gillar sitt närområde för att man skall trivas.

CHECKLISTA

• Se alltid till att få juridisk assistans genom hela processen.
• Genomför en besiktning av bostaden innan du lägger handpenning. Kontakta en auktoriserad teknisk besiktningsman.
• De spanska bankerna har strikta villkor för utlåning av pengar, du kan låna upp till 80 procent av köpebeloppet.

• Det tillkommer även en transaktionskostnad på 8-10 procent i överlåtningsskatt.
• Vänd dig till en spansk advokat som kan de lokala reglerna. Advokater hanterar granskningen av dokumenten, kontraktsskrivning och legala/administrativa frågor i köpprocessen.
• När du köper bostad betalar du normalt sett 10 procent i handpenning vid upprättande av privat köpekontrakt.

• Därefter är affären "låst". Ägandet övergår till dig när slutbetalningen är gjord och kontraktet (lagfart) skrivit hos en notarie, så kallad "Notarius Publicus."
• 10–11 procent av köpeskillingen tillkommer i form av skatter, avgifter och advokatkostnader.
Källa: Mäklarhuset Costa Del Sol

Sofi Gibson: "En dröm"

Sofi Gibson, 43, har också valt att flytta till Spanien, nämligen bestämt till Estepona.

Nu är det över 20 år sedan hon lämnade Bergslagen för att bosätta sig med sin man Talo på den spanska solkusten. I dag har paret tre barn i åldrarna 16, 13 och 10.

– Jag har varit hemma mycket med dem, men även jobbat som hudterapeut och nu har jag ett yogacenter, berättar Sofi Gibson.

Hon utbildade sig till yogalärare i Spanien och driver nu centret sedan ett och ett halvt år tillbaka.

– För mig är det en dröm, verkligen, säger Sofia Gibson som dock varnar för att byråkratin i Spanien kan vara lite krångligare än i Sverige.

Känslomässigt att flytta

Sofi Gibson berättar att hon brottades lite med beslutet att flytta.

– Det var några år när det var ganska jobbigt, jag förstod att mina barn inte kommer ha samma uppväxt som mig, eller samma förutsättningar, berättar Sofi Gibson.

Så känner hon inte alls i dag. Familjen har en stuga i Bergslagen de brukar besöka under sommaren och loven. Sofi Gibson rekommenderar dem som vill flytta med familjen att sätta barnen i spansk skola för att verkligen integrera sig.

– Spanien är ett fantastiskt land på alla sätt och vis med kulturen, maten, aktiviteter, klimatet och deras sätt att vara, säger Sofi Gibson.

Hon tycker att maten är mycket billigare i Spanien, medan restaurangpriserna och boendepriserna börjat gå upp.

– Sedan beror det väldigt mycket på var man är i Spanien, tillägger hon.


FLYTTA UTOMLANDS – FÖRDELAR OCH NACKDELAR LAND FÖR LAND

Spanska stränder lockar.

SPANIEN – FÖRDELAR

• Spanien är ett klassiskt land för svenskar att flytta till. Här finns flera svenskorganisationer, bland annat Svenska kyrkan.

• För den som söker värme och solsken är Spanien ett bra alternativ. Vintern är mild och sommaren är varm - med temperaturer på upp till 35–40 grader.

• Levnadskostnaderna är på flera områden billigare än i Sverige. För den som vill kunna sätta en extra guldkant på tillvaron så är till exempel färska frukter och grönsaker ofta billigt året om.

SPANIEN – NACKDELAR

• Efter finanskrisen år 2008 kämpade Spanien med stora ekonomiska problem. De senaste åren har landet börjat återhämta sig något, men bostadsmarknaden är fortfarande svajig.

• Spanien anses inte vara ett klassiskt lågskatteland för pensionärer. Det innebär att man inte tjänar lika mycket på att bo där som man kan göra i andra europeiska länder.

• Det "genuina" Spanien är inte alltid lätt att komma åt, då det finns flera "svenskområden".


Fördelaktig skatt i Portugal.
Foto: Getty Images

PORTUGAL – FÖRDELAR

• Klimatet i Portugal påminner i mångt och mycket om den svenska sommaren.

• För de som får tjänstepension från arbete inom privat sektor så kan man spara mycket, då den inte beskattas under tio år.

• Portugal har generellt sett en låg kriminalitet i jämförelse med andra länder.

PORTUGAL – NACKDELAR

• Bostadspriserna i Portugal sjönk efter finanskrisen år 2008, men den senaste tiden har marknaden återhämtat sig. Det har lett till att bostadspriserna stigit.

• I dag bor det inte så många svenskar i Portugal, vilket gör att det kan bli svårare att få ett "svenskt sammanhang".

• Den ekonomiska krisen drabbade Portugal hårt, vilket påverkade landets välfärdssystem negativt. Den regering som tillträdde år 2015 har försökt återställa vissa sociala förmåner.


Frankrike – när och bra till Sverige.
Foto: GETTY

FRANKRIKE – FÖRDELAR

• Förmånlig beskattning för dig som är pensionär.

• Det franska köket är världskänt för sin kvalitet.

• Då flygresan tar mellan två och tre timmar så är det relativt lätt att ta sig tillbaka till Sverige för den som vill uppehålla kontakten med fäderneslandet.

FRANKRIKE – NACKDELAR

• Fransoserna må vara kända för sitt kök – men de är ökända för sina dåliga kunskaper i engelska. Därför kan det vara bra med baskunskaper i franska.

• I år är det presidentval i Frankrike och det är många som oroar sig över utfallet.

• Generellt sett är levnadskostnaderna i Frankrike jämförbara med de i Sverige, man tjänar alltså inte särskilt mycket ur den aspekten.


Malta ligger avlägset men är smidigt att ta sig runt på.

MALTA – FÖRDELAR

• Engelska är det officiella språket.

• Malta är en liten ö, vilket gör att avstånden är korta.

• Det finns ingen fastighetsskatt på Malta.

MALTA – NACKDELAR

• På Malta är det vänstertrafik som gäller. Vägarna är ofta hårt trafikerade.

• De maltesiska bussarna är en turistattraktion, men för den som är beroende av dem kan det bli problematiskt när de inte kommer på utsatt tid och är pinfulla.

• När man köper bostad måste man vara beredd på att byråkratin gör att processen kan ta längre tid än i Sverige.


Thailand – varmt och skönt året om.
Foto: Linus Nenzèn

THAILAND – FÖRDELAR

• Det thailändska klimatet är varmt och skönt året om.

• Levnadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige, runt halva kostnaden.

• Ingen förmögenhetsskatt.

THAILAND – NACKDELAR

• Då Thailand inte är med i EU så har man inte rätt till sjukvård på samma sätt som i ett EU-land och man har inte heller rätt till någon garantipension.

• Resorna till Thailand är långa.

• Det politiska läget i Thailand är oroligt.

Annons: