Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför sparkades vd:n för Första AP-fonden

Följ sändningarna från Di TV.
Första AP-fondens sparkade Johan Magnusson gick inte lottlös från jobbet. Fallskärmen ger honom 6,4 miljoner kronor utan att behöva jobba.Foto: Håkan Lindgren / © Håkan Lindgren +46 70 65 63 500

Sparkade pensionsbolagschefen för Första AP-fonden, Johan Magnusson, köpte privat aktier i samma bolag som fonden investerade i.

Det framgår av tidigare sekretessbelagda handlingar som Expressen begärt ut.

Det berörda bolaget är fastighetsföretaget John Mattson.

Det har varit höjt i dunkel varför chefen för Första AP-fonden Johan Magnusson plötsligt fick lämna bolaget på dagen efter elva års anställning.

Med sig fick han en fallskärm på 18 månadslöner som maximalt kan ge 6,4 miljoner kronor plus pensionsavsättningar som Expressen avslöjade i samband med hans avgång. Ett guldkantat avtal som ansågs giltigt efter Johan Magnusson inte ansågs ha gjort något kriminellt.

Men styrelsen vägrade att ge några detaljer om varför han fick sparken.

Köpte aktier i fastighetsbolag

Nu visar det sig att Johan Magnussons ”brott” består i att han köpte aktier i fastighetsföretaget John Mattsson när bolaget börsintroducerades. Samma företag hade Magnusson på Första AP-fondens vägnar investerat aktier i.

Det framgår av tidigare sekretessbelagda handlingar hos Första AP-fonden.

I AP-fondens interna regelverk står:

”Anställda får inte heller utnyttja kunskap om Fondens placeringar eller handla i Finansiella Instrument där AP1 för tillfället gör eller inom kort kan förväntas göra affärer för Fondens räkning, där sådan kunskap finns. Anställd som har rätt att lägga order för Fondens räkning får inte samtidigt eller i omedelbar anslutning till orderläggning för Fondens räkning lägga order för egen eller Närståendes räkning”.

Av Första AP-fondens styrelseprotokoll från i förra veckan framgår att han sparkades omedelbart.

”Styrelsen ställde sig bakom compliance funktionens bedömning i det bilagda beslutsunderlaget och bedömde därför att Johan Magnusson inte längre har styrelsens fortsatta förtroende. Styrelsen beslutade att säga upp Johan Magnusson avtalsenligt per den 2019-09-02 med 18 månaders uppsägningstid samt arbetsbefria honom med omedelbar verkan. Styrelsen beslutade att utse fondens chefsjurist Teresa Isele som tillförordnad vd”.

Johan Magnusson anser inte att han gjort något fel. Från AP-fondens interna rapport:

”Johan M anser att hans privata transaktion inte strider mot fondens policy då prospektet (med all relevant och uppdaterad information om bolaget) med information om att fonden hade för avsikt att investera var offentligt då han anmälde intresse om tilldelning av aktier och att avtalet om fondens investering hade tecknats drygt tre veckor före Johan M önskade köpa aktier i bolaget vid börsintroduktionen”.

Johan Magnusson dolde inget

Det framgår också att Johan Magnusson körde med öppna kort när han köpte aktier i bolaget genom att anmäla hanteringen i det interna systemet på Första AP-fonden. 

Men fondens styrelse anser att han trots det brutit mot det interna regelverket genom att det kan uppstå en intressekonflikt när han köpte aktier i ett bolag där han precis köpt aktier i för Första AP-fondens räkning.

”När fonden gör affärer ska den som har kunskap om sådan investering inte samtidigt investera i samma bolag för egen räkning, just för att inte misstänkas använda information som erhållits inom ramen för anställningen för egen vinning. Compliance-funktionen anser att det inte krävs att affärerna görs samma dag för att de ska anses strida mot policyn utan det avser privata investeringar som görs i närtid till fondens investering i samma bolag”.

– Vi bedömde att det inte var något lagbrott som föreligger. Men det är ändå tillräckligt allvarligt brott mot vårt interna regelverk att vi bedömde ta det här beslutet, sa Urban Hansson Brusewitz, styrelseordförande Första AP-fonden till Expressen i måndags.

Fakta Första AP-fonden

Första AP-fonden förvaltar en del av kapitalet i det statliga inkomstpensionssystemet. Avkastningen ska på lång sikt vara minst 4 procent.

Fondens tillgångar på 352 miljarder kronor fördelas i en global portfölj med aktier, räntebärande värdepapper, fastigheter, infrastruktur, riskkapitalfonder och hedgefonder.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. AP-fonderna (AP1, AP2, AP3, AP4 och AP6 förvaltar buffertkapitalet i inkomstpensionssystemet. Sjunde AP-fonden (AP7) förvaltar kapital i premiepensionssystemet.

Första AP-fonden har tidigare varit i blåsväder för lyxresor.

Hösten 2016 åkte tio toppar på första AP-fonden till Kina och Hongkong. Kostnaden för skattebetalarna: Totalt 433 890 kronor för lyxresan, avslöjade Dagens industri. Bland resenärerna fanns bland annat styrelsemedlemmar och vd Johan Magnusson.

Tidningen har även berättat att styrelsen åkte på en lyxresa till Indien för bland annat ett styrelsemöte

Annons: