Claes Hemberg, Avanza: ”Så var tveksam, försiktig och håll fast vi dina egna principer. Välj gärna lågprisfond, välj gärna breda fonder (Sverige eller globalfond) och välj gärna ISK-konto.”Claes Hemberg, Avanza: ”Så var tveksam, försiktig och håll fast vi dina egna principer. Välj gärna lågprisfond, välj gärna breda fonder (Sverige eller globalfond) och välj gärna ISK-konto.”
Claes Hemberg, Avanza: ”Så var tveksam, försiktig och håll fast vi dina egna principer. Välj gärna lågprisfond, välj gärna breda fonder (Sverige eller globalfond) och välj gärna ISK-konto.”

Därför ska du se upp med pensionsrådgivare

Publicerad

När du ska välja sparformer för din pension kan det hända att du kommer i kontakt med olika rådgivare. Då ska du alltid vara på din vakt och se till att ställa många frågor eftersom det finns många oseriösa aktörer där ute.

– Rådgivare ska ha lön och säljer hellre dyra sparformer än billiga. De är för dina pensionspengar vad karies är för dina tänder, de gröper ur dem, varnar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Det finns företag och aktörer som erbjuder sig att hjälpa dig att välja eller förvalta dina pensionspengar. Här gäller det att vara på sin vakt för höga avgifter och våga jämföra med andra alternativ.

 

LÄS MER: Hur tar jag ut min pension? Expertråd

 

De som erbjuder förvaltningstjänster måste först få ett tillstånd av Finansinspektionen, och det kan du kontrollera på myndighetens webbplats.

Hur väljer jag fondrådgivare?

Det finns många aktörer som kan hjälpa dig med ditt fondval, men det finns några viktiga saker att tänka på i mötet med en rådgivare.

 

LÄS MER: Tjänstepensionen – så fungerar den

 

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, uppmanar dig att ställa frågor och varnar för oseriösa aktörer.

– Rådgivare ska ha lön och säljer hellre dyra sparformer än billiga. De är för dina pensionspengar vad karies är för dina tänder, de gröper ur dem. En avgift på 1 procent sänker din pension med en tredjedel på 40 år, allt annat lika, säger Claes Hemberg.

 

LÄS MER: Pensionspyramiden – så ser din pension ut

 

Han rekommenderar dig att begära betänketid om du tvekar. Ett dyrt val kan kosta flera tusenlappar extra i pensionspengar.

Be fondrådgivaren att jämföra

När rådgivaren föreslår en fond ska du be personen att jämföra den med en lågprisfond inom samma fondtyp.

 

LÄS MER: Skatt på pension – detta bör du känna till

 

– För att du ska betala dyrt för en fond bör den ha slagit index senaste åren, även om det inte är en garanti för framtiden, säger Claes Hemberg.

Det kan också vara så att det är din arbetsgivare som väljer fel rådgivare. Claes Hemberg menar att många arbetsgivare föreslår rådgivare utan att ha full koll.

 

LÄS MER: Det här är premiepensionen

 

– Så var tveksam, försiktig och håll fast vi dina egna principer. Välj gärna lågprisfond, välj gärna breda fonder (Sverige eller globalfond) och välj gärna ISK-konto, säger han.

Våga säga nej till fondrådgivaren

Claes Hemberg varnar för rådgivare som ringer upp dig på telefonen.

 

LÄS MER: Spara till pensionen – expertens bästa råd

 

– De är inget annat än säljare. Jobbar på provision och har inte ditt bästa för ögonen.

Claes Hemberg rekommenderar dig att välja lågprisfonder om du är osäker, ointresserad eller inte vill lägga för mycket tid på ditt pensionssparande.

– Välj då lågprisfonder med en fondavgift på max 0,4 procent. Det är en säker rabatt.

 

LÄS MER: Detta är ISK

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen