Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brittisk vd släppt i Falcon Funds-härvan – flög hem

En av de misstänkta i Falcon-härvan har lämnat Sverige.

Det gäller engelsmannen Antony Farrell, 51, som släppts.

– Jag bedömde att jag inte hade tillräckliga skäl för att hålla honom häktad längre, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

Samtidigt rycker ett åtal närmare för Max Serwin – en av de utpekade huvudpersonerna – och tre andra misstänkta.

Engelsmannen Anthony Farrell, vd för Temple Asset Management som Falcon Funds använde för olika aktieaffärer, har suttit häktad som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Han greps i Storbritannien och efter en segdragen utlämningsprocess överfördes han till Sverige i mitten av april och greps då omgående på Arlanda flygplats.

Onsdagen den 17 april genomfördes häktesförhandlingen i Stockholms tingsrätt och Farrell häktads på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i pensionshärvan.

– Tingsrätten delar min bedömning att det föreligger flyktfara och kollusionsfara och därför har han häktats, sa Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Farrell protesterade mot häktningen

Anthony Farrell protesterade och förnekade brott och krävde att få bli försatt på fri fot. Och i går kom beskedet att han kunde friges. 

Åtalsfristen för Anthony Farrell gick ut klockan 11.00 i går förmiddag. Knappt en halv timme innan deadline - klockan 10.31 - underrättades häktet om att Farrell skulle släppas fri omedelbart.

– Det är glädjande att han är släppt. Men jag kan inte lämna några vidare kommentarer på grund av rådande yppandeförbud, säger advokat Ingrid Elovsson, som är utsedd till Farrells offentlige försvarare.

Den brittiske vd:n Anthony Farrell har hela tiden förnekat brott. Foto: Privat

Det faktum att Anthony Farrells släpptes i går och omedelbart lämnade landet betyder inte att den engelske direktören kan andas ut.

– Han är fortfarande misstänkt men häktningsskälen har minskat, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

Men det här betyder att han är fri att åka vart han vill?

– Ja.

Polisutredningen klar

I dag sitter fyra personer kvar i häkte i pensionshärvan kring det Maltaregistrerade pensionsbolaget Falcon Funds. Bland dem finns affärsmannen Max Serwin, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson – utpekad som en av huvudpersonerna i pensionshärvan.

Polisutredningen består i dag av 10 000-tals sidor dokument och förhör. Och nu börjar slutet skönjas i del 1 – den så kallade Insamlingsfasen där pensionsspararnas pengar överförfördes utan deras vetskap. Den här delen gäller den olovlig fondflytten på två miljarder kronor. Bedrägeriet kunde genomföras med hjälp av pensionsspararnas pinkoder som man har kommit över illegalt.

Av de två miljarderna är i dag närmare 800 miljoner fortfarande borta.

Polisutredning i del 1 skickas i dagarna ut till de misstänka för delgivning, däribland Max Serwin.

Foto: KRISTOFER SANDBERG

Kuppen genomfördes under fyra dygn.

– Med hjälp av pinkoderna har man flyttat spararnas pengar från en fond med en viss inriktning till en annan fond med inriktning mot värdepapper och sedan använt pengarna för att köpa värdepapper i egna syften, har den tidigare åklagaren, kammaråklagare Arne Fors, tidigare sagt.

Det är i dag oklart om delar av rättegången ska brytas ut och köras separat i Stockholms tingsrätt. Inget beslut är fattat. Men om så sker gäller det del 1 - Insamlingsfasen när de två miljarderna försvann från pensionsspararnas vanliga fonder.

Annons: