Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolaget utreds - men PPM-spararna stannar hos Solidar

Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, tror att många sparare inte vet vilket fondbolag som förvaltar deras pengar.Foto: KARL GABOR / PRESSBILD
Spararna stannar kvar hos Solidar - trots köpstoppet av bolagets PPM-fonder.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Trots köpstopp och utredning av Pensionsmyndigheten stannar spararna kvar hos fondbolaget Solidar. Det visar färska siffror som Expressen tagit del av. 

- Många av dessa sparare vet inte ens vilket bolag som förvaltar deras pengar, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank. 

Den 19 december köpstoppade Pensionsmyndigheten nio av fondbolaget Solidars fonder i premiepensionen. Anledningen var att Pensionsmyndigheten skulle utreda om Solidar har följt det samarbetsavtal myndigheten har med fondbolagen, en utredning som fortfarande pågår.

Sedan köpstoppet har det alltså inte gått att köpa andelar i Solidar-fonderna, men det är fritt fram för befintliga sparare att lämna fondbolaget. 

FRIDA BRATT: Man undrar - vem är egentligen PPM till för? 

PPM-spararna stannar 

Men spararna har i hög utsträckning stannat kvar.

Vid tiden för köpstoppet hade Solidar 78 500 unika sparare som hade hela eller delar av sin premiepension i någon av Solidars PPM-fonder. Det totala kapitalet uppgick till 19,2 miljarder kronor. 

Idag, lite mer än tre månader senare, finns 67 800 sparare och ett förvaltat kapital på 15,7 miljarder kronor kvar i fonderna, enligt dagsfärska siffror från Pensionsmyndigheten. 

LÄS MER: Solidars pensionsbolag byter namn 

Jonas Lindmark, fondanalyschef på Morningstar, menar att en förklaring till att förhållandevis få sparare lämnat kan vara att Pensionsmyndigheten inte formulerade sig särskilt alarmerande vid tiden för köpstoppet. 

- Media har heller inte heller skrivit lika kritisk om Solidar som om Allra, konstaterar han.

Många PPM-sparare ovetande

Men Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, tror att den största förklaringen helt enkelt är att Solidars sparare är oinsatta.

- Många av dem vet nog inte ens vilket fondbolag det är som förvaltar deras pengar, säger Johanna Kull, som drar paralleller till Allra-skandalen:

- Även då var det svårt för Pensionsmyndigheten att nå ut med sitt budskap om hur man som sparare ska gå tillväga för att lämna fonderna. 

Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten, uppger att myndigheten inte kommer att gå ut med någon ytterligare information till berörda sparare i det här läget. 

- Vi har informerat om att fonderna är köpstoppade därför att vi utreder om bolaget följer samarbetsavtalet. Det är den information vi vill gå ut med i den här fasen. Vi kommer inte att kommunicera något utöver det innan vi vet resultatet (av utredningen, reds anm). 

Solidar har hela tiden tillbakavisat anklagelserna om att man inte följer Pensionsmyndighetens samarbetsavtal och vd Roland Johansson har kallat beslutet om köpstopp för "olyckligt". 

PPM och fondbolagen

Samtliga fondbolag som har fonder på premiepensionens fondtorg har tecknat ett avtal med Pensionsmyndigheten som reglerar villkoren för samarbetet. Om Pensionsmyndigheten misstänker att ett bolag inte följer avtalet kan myndigheten köpstoppa fonderna under tiden en utredning görs. Kommer man fram till att avtalet inte följd avregistreras fonderna.

Hittills har fonder från Falcon Funds, Allra, GFG, Fondeum och Advisor köpstoppats.  

Premiepensionen är den del av din allmänna pension som sätts av till ett fondtorg där du själv kan välja fonder. Väljer du inte hamnar fonderna i icke-valsalternativet AP7 Såfa. 

 

 

 

 

Annons: