Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolaget har marknadens dyraste pensionsfonder

Se upp, om du är kund till försäkringsbolaget Movestic.  

Bolagets fonder är de absolut dyraste på marknaden. 

Flera av dem kostar tre gånger så mycket som en vanlig svensk aktiefond. 

Expressen har tidigare rapporterat om dyra så kallade paketerade fonder, fond-i-fonder och blandfonder med skyhöga avgifter. En storspelare i kategorin dyra fonder är Movestic. Bolaget har 28 miljarder kronor i förvaltat kapital och är det tredje mest valda vid "rådgiven pension", enligt egen uppgift. 

Bolagets så kallade ”Multifonder”, som är fonder som investerar i andra fonder är bland de dyraste på marknaden. 


FRIDA BRATT: Så avslöjar du avgiftsmjölkarna 

16 dyra fonder hos Movestic

Allra mest kostar Movestic Multifond Försiktig. Du som sparare i den fonden betalar en årlig avgift på hela 2,83 procent av kapitalet för förvaltningen. Movestic Multifond Balanserad är nästan lika dyr, 2,73 procent. En genomsnittlig svensk aktiefond kostar 0,94 procent, enligt Finansinspektionen. 

Totalt har Movestic 16 fonder som har en avgift som är högre än 1,99 procent.

På Expressens fråga hur Movestic motiverar de höga avgifterna svarar Stefan Klohammar, bolagets investeringsansvarige, att fonderna är aktivt förvaltade och i huvudsak använder externa aktiva förvaltade. Det betyder att förvaltaren, i motsats till passiv förvaltning, enligt Stefan Klohammar väljer ut fonder och aktier efter egen analys. 

Men det stämmer inte helt. En närmare titt på de fonder som "huvudfonderna" investerar i visar sig inte alls vara aktivt förvaltade. 

Det största innehavet i fond-i-fonden Movestic SICAV - Proaktiv 85 M är exempelvis en mycket billig passivt förvaltad fond från fondbolaget Öhman. 


LÄS MER: Myndighet slår larm om de dyra fonderna 

Investerar i räntefonder

En annan fond-i-fond, Movestic SICAV – proaktiv 90 M, investerar till största delen i billiga räntefonder som inte kostar mer än 0,10–0,35 procent. En billig passivt förvaltad fond kostar mycket låga 0,07 procent i årlig avgift. 

Flera av fondens investeringar tar ut mycket låga avgifter, ändå tar ni ut 2,16 procent i avgift mot kunderna. Tycker ni fortfarande den avgiften är motiverad?

– Avgiften på 2,16  baseras på historiska innehav, vilka kan skilja sig väsentligt från dagens innehav. Över tid kommer vi att se en lägre årlig avgift, som är ett historiskt mått, givet att de underliggande innehaven fortsatt är räntefonder. Dock ska man komma ihåg att fonden är aktivt förvaltad även om den från tid till annan väljer att placera i räntefonder, säger Stefan Klohammar. 

Men Movestic har fler av marknadens absolut dyraste fonder under sitt paraply, en filial i Luxemburg. Fonderna förvaltas av Monyx och Ascensus, men tillhör officiellt gentemot myndigheter Movestic. På så sätt får Movestic del av fondernas mycket höga avgifter, något Movestic bekräftar att man får. 

– Det är en ren lönsamhetsexcersis, säger en källa med god insyn i upplägget.


LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg 

Movestic får del av avgifter

Fonderna är nämligen extremt dyra, med en fondavgift som sticker ut. Fonden Movestic SICAV Ascensus Trend Movestic kostar hela 3,20 procent i årlig avgift och Ascensus Offensiv Movestic kostar nästan lika mycket. Fonden har presterat sämre än index sedan start. 

Movestic SICAV Monyx Sverige/Världen kostar 2,55 i årlig avgift. Fonden har en stjärna hos fondanalystjänsten Morningstar och har konstant presterat sämre än index och andra liknande fonder sedan starten i juni 2014. Ännu mer kostar Movestic SICAV Monyx Världen – inte mindre än 2,91 procent i årlig avgift. 

Stefan Klohammar säger till Expressen att Movestic löpande säkerställer att utbudet håller så hög kvalitet som möjligt, utifrån bland annat avkastning och prissättning. 


Så förvaltas fonder

En förvaltare kan välja att förvalta fonden aktivt. Då väljer han eller hon ut aktier efter egen djupgående analys.

Generellt kostar aktivt förvaltade fonder mer, eftersom de är dyrare i drift. De har möjlighet att ge mer i avkastning än passivt förvaltade fonder. 

Passivt förvaltade fonder kallas också indexfonder. Här finns ingen förvaltare som tar beslut efter eget huvud, utan fonden "härmar" helt enkelt bara ett index. Det innebär att fonden går precis som börsen, i upp- och i nedgång.

En passivt förvaltad fond är billig, eftersom de är billiga i drift. De kan aldrig ge mer än börsen, men kan ändå gå bättre än aktivt förvaltade fonder. Det beror just på att de har så låga avgifter. 

Annons: