Thomas Bodström lämnar Allras styrelse. Foto: Cornelia NordströmThomas Bodström lämnar Allras styrelse. Foto: Cornelia Nordström
Thomas Bodström lämnar Allras styrelse. Foto: Cornelia Nordström
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: ”Jag tycker det är bra att han avgår och han borde ha gjort det långt tidigare. Det är så uppenbart att han har varit en gisslan hos Allra.”Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: ”Jag tycker det är bra att han avgår och han borde ha gjort det långt tidigare. Det är så uppenbart att han har varit en gisslan hos Allra.”
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: ”Jag tycker det är bra att han avgår och han borde ha gjort det långt tidigare. Det är så uppenbart att han har varit en gisslan hos Allra.”

”Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka”

Publicerad

130 000 svenskar såg Thomas Bodström som en garanti för ett tryggt sparande hos Allra.

Men bolagets fyra fonder har köpstoppats efter usla resultat och nu lämnar den tidigare s-ministern styrelsen.

– Thomas Bodström har fått bra betalt för att sitta som en skyltdocka på Allra så säljarna kan ringa runt och säga ”med oss kan du känna dig trygg, vi har justitieministern i styrelsen”, säger Claes Hemberg, sparekonom.

Thomas Bodström gjorde rätt som lämnade Allras styrelse.

Det säger författaren och sparekonomen på Avanza, Claes Hemberg.

– Jag tycker det är bra att han avgår och han borde ha gjort det långt tidigare. Det är så uppenbart att han har varit en gisslan hos Allra, säger Hemberg.

 

LÄS MER: Sju tips som avslöjar pensionsskojarna

 

Bodström med sin bakgrund i regeringen har fungerat som en trygghet när fonderna sålts in till svenska sparare. Att sitta kvar och reda upp situationen hade varit ett sämre alternativ, menar Hemberg.

– Att vara kvar att städa upp det här tror jag inte på. Jag vet faktiskt inte om det går att städa, hela affärsmodellen är för rutten för att städas i.

Lyxliv på pensionspengarna

Tidigare i februari kunde Expressen rapportera om fonddirektörer i bolaget Allra som levde lyxliv på pensionspengar, trots att deras fonder har låg avkastning. Även Svenska Dagbladet har granskat pensionskoncernen.

 

LÄS MER: Pensionsfonderna som gått bäst och sämst

 

På måndagen kallades Allras vd Alexander Ernstberger och ordförande Ebba Lindsö till möte på Pensionsmyndigheten. Under tisdagen beslutade Pensionsmyndigheten att köpstoppa Allras fyra fonder.

När skandalen var ett faktum lämnade Allras styrelseordförande Ebba Lindsö sin post i veckan. I dag lämnade också Thomas Bodström sina uppdrag i styrelsen.

Ingen av de båda går lottlösa från Allraäventyret.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet får Ebba Lindsö 900 000 i arvode för ordförandeuppdraget, medan Thomas Bodström får nöja sig med en kvarts miljon.

 

 

– Det är bra att en aktör hängs ut så här tydligt för nu kommer andra aktörer att skärpa sig. Samtidigt hoppas jag att myndigheterna inte ger aktörerna för mycket tid, risken är att allmänhetens förtroende helt försvinner, säger Hemberg.

Pensionsmyndigheten måste få makt att granska

Pensionsmyndigheten har inte ett tillsynsansvar över försäljningen av pensionsfonder till svenska folket. Detta måste ändras, säger Hemberg.

– De har inte haft ansvar att granska och det har varit ett problem. Men jag tror att politikerna kommer att ändra sig kring detta. Vi kan inte ha sparare som stoppar in hundratals miljarder i ett system som inte är granskas. Det är så naivt så det är pinsamt, säger Hemberg som vill se Pensionsmyndigheten växa där granskningen av marknadens aktörer utgör en hörnsten i verksamheten.

 

LÄS MER: De lever lyxliv på dina pensionspengar

 

– Jag tror det kommer att bli så också, och då kommer rader av oseriösa aktörer att åka ut. Kollar man runt bland flera stora fondbolag så saknas så enkla saker som jämförelsetal. Det är omöjligt för kunder att veta om man valt en bra fond eller inte.

Ett annat problem med Allra-affären är att få vet om de verkligen sparar i de nu stoppade fonderna.

– Man bara sparar på. Flertalet öppnar inte kuverten de får hem, kanske tio procent öppnar och två procent som läser. Det är därför vi behöver ett system som vart tredje år städar ur alla PPM-fonder som man inte aktivt valt. Det går inte att ha det på något annat sätt, säger Claes Hemberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen