Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka”

Thomas Bodström lämnar Allras styrelse.
Foto: Cornelia Nordström
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza: ”Jag tycker det är bra att han avgår och han borde ha gjort det långt tidigare. Det är så uppenbart att han har varit en gisslan hos Allra.”

130 000 svenskar såg Thomas Bodström som en garanti för ett tryggt sparande hos Allra.

Men bolagets fyra fonder har köpstoppats efter usla resultat och nu lämnar den tidigare s-ministern styrelsen.

– Thomas Bodström har fått bra betalt för att sitta som en skyltdocka på Allra så säljarna kan ringa runt och säga ”med oss kan du känna dig trygg, vi har justitieministern i styrelsen”, säger Claes Hemberg, sparekonom.

Thomas Bodström gjorde rätt som lämnade Allras styrelse.

Det säger författaren och sparekonomen på Avanza, Claes Hemberg.

– Jag tycker det är bra att han avgår och han borde ha gjort det långt tidigare. Det är så uppenbart att han har varit en gisslan hos Allra, säger Hemberg.


LÄS MER: Sju tips som avslöjar pensionsskojarna


Bodström med sin bakgrund i regeringen har fungerat som en trygghet när fonderna sålts in till svenska sparare. Att sitta kvar och reda upp situationen hade varit ett sämre alternativ, menar Hemberg.

– Att vara kvar att städa upp det här tror jag inte på. Jag vet faktiskt inte om det går att städa, hela affärsmodellen är för rutten för att städas i.

Lyxliv på pensionspengarna

Tidigare i februari kunde Expressen rapportera om fonddirektörer i bolaget Allra som levde lyxliv på pensionspengar, trots att deras fonder har låg avkastning. Även Svenska Dagbladet har granskat pensionskoncernen.


LÄS MER: Pensionsfonderna som gått bäst och sämst


På måndagen kallades Allras vd Alexander Ernstberger och ordförande Ebba Lindsö till möte på Pensionsmyndigheten. Under tisdagen beslutade Pensionsmyndigheten att köpstoppa Allras fyra fonder.

När skandalen var ett faktum lämnade Allras styrelseordförande Ebba Lindsö sin post i veckan. I dag lämnade också Thomas Bodström sina uppdrag i styrelsen.

Ingen av de båda går lottlösa från Allraäventyret.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet får Ebba Lindsö 900 000 i arvode för ordförandeuppdraget, medan Thomas Bodström får nöja sig med en kvarts miljon.– Det är bra att en aktör hängs ut så här tydligt för nu kommer andra aktörer att skärpa sig. Samtidigt hoppas jag att myndigheterna inte ger aktörerna för mycket tid, risken är att allmänhetens förtroende helt försvinner, säger Hemberg.

Pensionsmyndigheten måste få makt att granska

Pensionsmyndigheten har inte ett tillsynsansvar över försäljningen av pensionsfonder till svenska folket. Detta måste ändras, säger Hemberg.

– De har inte haft ansvar att granska och det har varit ett problem. Men jag tror att politikerna kommer att ändra sig kring detta. Vi kan inte ha sparare som stoppar in hundratals miljarder i ett system som inte är granskas. Det är så naivt så det är pinsamt, säger Hemberg som vill se Pensionsmyndigheten växa där granskningen av marknadens aktörer utgör en hörnsten i verksamheten.


LÄS MER: De lever lyxliv på dina pensionspengar


– Jag tror det kommer att bli så också, och då kommer rader av oseriösa aktörer att åka ut. Kollar man runt bland flera stora fondbolag så saknas så enkla saker som jämförelsetal. Det är omöjligt för kunder att veta om man valt en bra fond eller inte.

Ett annat problem med Allra-affären är att få vet om de verkligen sparar i de nu stoppade fonderna.

– Man bara sparar på. Flertalet öppnar inte kuverten de får hem, kanske tio procent öppnar och två procent som läser. Det är därför vi behöver ett system som vart tredje år städar ur alla PPM-fonder som man inte aktivt valt. Det går inte att ha det på något annat sätt, säger Claes Hemberg.