"Jag skulle älska att resa men även om jag skulle ha råd med det måste jag betala för två", säger Birgitta Larsson – som hela tiden möts av normen att man ska vara ett par. Foto: Privat"Jag skulle älska att resa men även om jag skulle ha råd med det måste jag betala för två", säger Birgitta Larsson – som hela tiden möts av normen att man ska vara ett par. Foto: Privat
"Jag skulle älska att resa men även om jag skulle ha råd med det måste jag betala för två", säger Birgitta Larsson – som hela tiden möts av normen att man ska vara ett par. Foto: Privat
Många pensionärer tvingas vända på varenda krona. "En del avundsjuka personer påpekar att jag har pengar sparade. Men skulle jag göra allt de föreslår skulle jag sitta här utan ett öre. Pengarna ska räcka i några år till", säger Birgitta Larsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅNMånga pensionärer tvingas vända på varenda krona. "En del avundsjuka personer påpekar att jag har pengar sparade. Men skulle jag göra allt de föreslår skulle jag sitta här utan ett öre. Pengarna ska räcka i några år till", säger Birgitta Larsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN
Många pensionärer tvingas vända på varenda krona. "En del avundsjuka personer påpekar att jag har pengar sparade. Men skulle jag göra allt de föreslår skulle jag sitta här utan ett öre. Pengarna ska räcka i några år till", säger Birgitta Larsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Birgitta, 74: Efter hyran har jag 3 000 att leva för

Publicerad

Pensionären Birgitta Larsson, 74, har inte råd att prenumerera på lokaltidningen.

För att betala sin senaste tandläkarräkning var hon tvungen att sälja sin mammas gamla guldkedja – och hon berättar att hon aldrig skulle överleva en oväntad utgift.

– Man straffas för att man är ensam. Det är en oro hela tiden, säger Birgitta Larsson.

LÄS MER: ”Mot slutet av månaden räcker inte pengarna till mjölk”, berättar Margareta, 65 

 

Birgitta Larsson i Örebro har varit pensionär i snart nio år. Men pensionärslivet har inte alls blivit vad hon hade tänkt sig.

Tvärtom.

Efter så här många år har Birgitta Larsson vant sig. Det blir ingen guldkant på tillvaron. Hon har till och med valt bort att prenumerera på lokaltidningen – det blir för dyrt.

– Min tanke var inte att sitta här ensam som pensionär. Jag hade tänkt att vi skulle var två och jag hade älskat att vara ute och resa, säger hon.

 

LÄS MER: Fler fattigpensionärer – så är läget på din ort 

 

Svårare att vara ensam pensionär

Birgitta Larsson har varit ensamstående i cirka åtta år. 

Med en hyra på 6 200 kronor i månaden och en pension på 9 200 kronor i månaden blir det inte mycket över i plånboken.

– Det kan vem som helst räkna ut, att det inte går ihop. De som är två personer kan klara sig ganska bra men jag får ta hela smällen själv, säger Birgitta Larsson.

 

Birgitta Larsson

Ålder: 74 år

Bor: Örebro

Yrke: Tandtekniker, tjänsteman på kommunen.

Har arbetat: I cirka 40 år.

Pension: 9 206 kronor i månaden efter skatt.

Övrigt: Studerade ett år i början av 1970-talet, jobbade sedan deltid på kommunen från 1973 för att ha tid med hem och barn.

I början av sin yrkeskarriär jobbade hon heltid som tandtekniker i Växjö, efter att ha tagit examen 1965. Sedan flyttade hon till Örebro och studerade i något år i början av 70-talet. Därefter började hon jobba administrativt inom kommunen på deltid.

– Jag prioriterade hem och barn. Det var ganska vanligt att man gjorde det på den tiden men det får man sota för nu.

 

LÄS MER: Efter 45 år av jobb – pengarna räcker inte 

 

Deltidsarbetare får sämre pension

Ensamstående kvinnor som har jobbat deltid får generellt ut låga pensioner i Sverige. Samtidigt är det lätt att hamna i kläm om de har besparingar eller till exempel äger ett fritidshus.

Birgitta Larsson får inget bostadstillägg på grund av att hon har en del pengar i fonder efter sina föräldrar. Men Birgitta Larsson har tänkt leva länge – och sparpengarna måste räcka.

 

LÄS MER: De lever liv i lyx – på dina pensionspengar 

 

– Det är mitt räddningskapital som jag skjuter över ett par tusen kronor från varje månad. Så länge jag har dem överlever jag om inget oförutsett inträffar. Men det är inte skoj att ta av de pengar mamma och pappa har slitit ihop bara för att kunna överleva.

Samtidigt är hon tacksam över att hon har ett mindre kapital – och tänker på dem som inte har några besparingar alls.

"Pensionerna står still"

Ändå räcker inte pengarna riktigt till. När Birgitta Larsson var tvungen att göra en rotfyllning för två år sedan hamnade tandläkarräkningen på över 7 000 kronor.

– Jag har sålt av guldsmycken jag har fått av min mamma, och där rök den sista fina guldkedjan, säger Birgitta Larsson.

 

LÄS MER: 100 000-tals svenskar har för låga pensioner

 

Enligt henne är pensionssystemet "förfärligt". Hon känner sig maktlös – och tycker att politikerna inte gör något åt problemen. Hon lever med en ständig känsla av oro, berättar hon.

– Hyrorna stiger, allt i samhället stiger, men pensionerna står stilla. Det är bedrövligt att läsa om att allt går ut på att höja bidragen. Jag tycker att alla som har jobbat hela livet ska ha rätt till en dräglig pension utan bidrag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen