Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beviljade utdelning på 164 miljoner till ägarna

Fredrik Reinfeldt har tjänhats stora pengar som rådgivare och styrelseledamot för Max Matthiessen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Max Matthiessens PPM fonder Navigera är 500 procent dyrare än till exempel AP7 Såfa och redovisar dessutom en sämre avkastningsutveckling.

Fredrik Reinfeldt var med och beviljade aktieägarna i Max Matthiessens svenska moderbolag, MM Holding AB, en aktieutdelning på 164 miljoner kronor.

Själv tjänar den tidigare statsministern miljonbelopp på sina uppdrag hos rådgivningsföretaget och pensionsförvaltaren, enligt uppgift till Expressen. 

Max Matthiessen menar däremot att det handlar om mindre summor. 

Fredrik Reinfeldt vill inte låta sig intervjuas om siffrorna.

16 maj i fjol uppmärksammades Max Matthiessen stjärnvärvning av den tidigare statsministern, som klev in som styrelseledamot och ”seniorrådgivare” i företaget.

”Fredrik Reinfeldt och Max Matthiessen har haft ett givande samarbete under det senaste året”, konstaterade man i ett  pressmeddelande där även den tidigare statsministern uttalade sig:

– Frågor kring försäkringar, hälsa och pension har framöver en hög samhällsrelevans och samspelet mellan politik, företag och individ är betydelsefullt. Detta är angelägna framtidsfrågor för svenska företag och deras medarbetare. Jag ser fram mot att bistå i arbetet med att vidareutveckla Max Matthiessens verksamhet för att möta framtidens behov, sa Fredrik Reinfeldt då.

Uppdraget hos Max Matthiessen har visat sig mycket lönsamt för Moderaternas tidigare statsminister.

I våras unnade han sig en utdelning på drygt 20 miljoner kronor från sitt egna bolag. Enligt vad Expressen erfar kommer miljontals kronor från samarbetet med Max Matthiessen.

Men kommunikationsansvarig, Petra Broman, på Max Matthiessen skriver i ett mejl till Expressen att Fredrik Reinfeldt har ett styrelsearvode på 400 000 kronor per år. 

"Utöver det engagerar vi honom som föreläsare och för viss rådgivning", skriver hon i mejlet och berättar att det inte rör sig om miljonbelopp. 

 

LÄS MER: Reinfeldt kallar sig ”en god skattebetalare” 

Pensionsbolagens miljonutdelningar

Nyligen kunde Dina Pengar avslöja att den förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström som styrelseledamot i pensionsbolaget Allra var med och beviljade ägarna en aktieutdelning på 20 miljoner kronor.

Max Matthiessen förvaltar både tjänstepensioner och fonder inom PPM via dotterbolaget Navigera AB.

Maj 2016: Fredrik Reinfeldt presenteras som Max Matthiessens styrelsemedlem och seniorrådgivare.

Fredrik Reinfeldt är seniorrådgivare och styrelseledamot i det svenska moderbolaget, M&M Holding AB.

I våras var han som styrelseledamot med och fattade ett beslut om att det utländska ägarbolaget Willis Towers Watson, som är noterat på den amerikanska börsen, skulle få en aktieutdelning på 164 miljoner kronor.

LÄS MER: Reinfeldt får full fallskärm

500 procent dyrare fonder

Expressen har tidigare granskat de enorma vinsterna hos pensionsbolag som Max Matthiessens Navigera AB.

Enligt granskningen då (februari 2017) förvaltade Navigera två miljarder PPM-kronor, och gjorde en vinst på 70 miljoner kronor 2015.

Max Matthiessens PPM fonder Navigera är 500 procent dyrare än till exempel AP7 Såfa och redovisar dessutom en sämre avkastningsutveckling:

AP7 Såfa har stigit med 19 procent per år i genomsnitt under fem år.

Max Matthiessen fond Navigera Strategi Bevara har bara stigit med 6 procent per år under samma tidsperiod. 

Deras bästa fond, Strategi Världen, har i genomsnitt stigit med 12 procent.

LÄS MER: Uppdrag hos utländsk bank med ”hemlig lön”

Lönsamt samarbete för Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt får, via sitt bolag Fredrik Reinfeldt AB, betalt av Max Matthiessen. 

2016–2017 redovisade Fredrik Reinfeldt AB en omsättning på 22,3 miljoner kronor och en vinst efter finansnetto på 17,3 miljoner kronor. Det firade den före detta statsministern med en aktieutdelning på 20,5 miljoner kronor.

 

Max Matthiessen

Max Matthiessens verksamhet bedrivs i bolagen Max Matthiessen AB, Max Matthiessen Värdepapper AB och Navigera AB.

Max Matthiessen AB bedriver förmedling av livförsäkringar.

Max Matthiessen Värdepapper AB ger råd om, förvaltar och utför transaktioner.

Navigera AB förvaltar tjänstepensioner och fonder inom PPM.

 

Under bolagets först år 2016 omsatte han 12,7 miljoner kronor och gjorde en vinst på 9,5 miljoner kronor.

Intäkterna tog den före detta statsministern in samtidigt som han fick avgångsvederlag på 156 000 kronor per månad, pengar som skattebetalarna fick stå för.

Fredrik Reinfeldt signerar böcker vid Moderaternas partistämma i Karlstad 2015.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När SVT konfronterade Reinfeldt om ersättningen från skattebetalarna samtidigt som han fick miljonintäkter till sitt bolag sa han bland annat:

– Jag tror i grunden att det är bra att det finns en omställningsperiod, framför allt för en tidigare statsminister.

LÄS MER: Hör Thomas Bodströms jättehyllning av Allra

Claes Hemberg: ”Varför kändisar i styrelsen?”

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, har vid flera tillfällen kritiserat Max Matthiessen.

– Bara det faktum att ta in kändisar i styrelsen, som Allra gjorde med Bodström, är jag extremt kritisk mot. Ännu värre är det eftersom det är tidigare förtroendevalda politiker vi talar om. Politiker måste ha en särskilt känslig kompass efter politikerkarriären. Annars ruinerar de snart allt förtroende för politiker, säger Claes Hemberg.

Att en tidigare statsminister går till styrelsen för ett pensionsbolag är extra känsligt, menar Hemberg.

Claes Hemberg, Avanza: ”Att folkvalda säljer ut sig till högstbjudande är i mina ögon direkt motbjudande.”Foto: / TT NYHETSBYRÅN

– Pensionssäljares försäljningsmetoder kan direkt undergräva pensionssystemet som politikerna ska stå som garant för. Lägg sen till att Max Matthiessen är ett av de bolag som har branschens högsta avgifter. Att Reinfeldt sätter sin fot där begriper jag inte. Har han inte läst om hur avgifter är det största hotet mot svenska folkets pension? Detta ska en före detta statsminister absolut inte bidra till.

LÄS MER: ”Thomas Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka”

”Direkt motbjudande”

Han föreslår att politiker söker sig till instanser som Konsumentverket, Pensionsmyndigheten eller Konkurrensverket där folkvalda politiker kan fullfölja förtroendet man en gång fått från sina väljare. Eller kommersiella företag men som inte direkt slår mot samhällets kärna som pensioner, försvar och demokrati.

– Eller göra som Al Gore med klimatfrågan. Att folkvalda säljer ut sig till högstbjudande är i mina ögon direkt motbjudande, säger Hemberg.

Fotnot: Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt som enligt hans sambo, Roberta Alenius, är på resa i Indonesien. När Expressen även mejlar Fredrik Reinfeldt för att få svar på aktieutdelningen på 164 miljoner kronor svarar hans sekreterare och hänvisar till Max Matthiessen. Expressen skrev i en tidigare version att Expressen erfar att Reinfeldt tjänar mångmiljonbelopp hos sin uppdragsgivare, vi har nu ändrat till miljonbelopp. 

Annons: