Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet – pensionstillägg på 600 kronor blir av 2021

Regeringen vill ge upp till 600 per månad i pensionstillskott från september 2021Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Pensionsmyndigheten hinner inte bygga upp nya rutiner för pensionstillägget förrän tidigast mars 2022.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN

Den utlovade höjningen av pensionen med 600 kronor riskerar bli kraftigt försenad.

Pensionsmyndigheten slår larm om att pengarna inte kan tillföras förrän tidigast 2022.

Men socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är beredd att driva igenom höjningen ändå – vilket därmed också innebär att han kör över en oenig pensionsgrupp.

– Det här ska genomföras 2021. Att vänta ytterligare är uteslutet och du kan inte hitta en enda pensionär som tycker att det skulle vara okej, säger han.

Enligt januariavtalet 2019 är regeringen överens med Liberalerna och Centerpartiet att höja pensionerna för omkring 1,5 miljoner pensionärer med upp till 600 kronor i månaden.

Det gäller gruppen som har allmän pension i spannet 9 000–17 000 kronor per månad, och som ska kompenseras med ett särskilt tillägg. Kostnaden ska tas direkt ut statsbudgeten.

Regeringen vill att det nya tillägget ska införas nästa år med första utbetalning i september 2021. Men planerna har kört ihop sig, vilket Expressen berättade om i oktober i fjol. 

Då handlade om problem med oenighet inom den parlamentariskt tillsatta pensionsgruppen. Nu är det Pensionsmyndigheten som hissar varningsflagg. Tidigast i mars 2022 kan man genomföra förändringarna.

Myndigheten: Hinner inte med

– Det är ganska omfattande arbetsuppgifter och vi behöver hyfsat med tid för att få detta på plats. Det är viktigt att det blir rätt när vi börjar betala ut pengar, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.Foto: DANIEL ROOS

Det föreslagna tillägget förutsätter antingen att den redan beslutade höjningen av åldersgränserna, i första steg från 62 till 63 (2023) och från 63 till 64 (2026) för att gå i pension samtidigt skjuts upp. Eller att föreslagna förändringar av garantipensionen senareläggs. Det hävdar myndigheten i ett svar till regeringen.

Tillägget kommer att försvåra den enskildes möjlighet att förstå sin framtida pension och livsinkomstprincipen, befarar Pensionsmyndigheten.

– Det nya bidraget, eller förmånen, varken följer principerna för grundskyddet i pensionssystemet, eller principerna för det inkomstgrundande systemet. Det är en ny form av bidrag, säger Ole Settergren.

 

Detta är pensionstillägget

– Höja pensionen genom ett tillägg till dem som har en allmän pension på mellan 9 000 - 17 000 kronor i månaden och arbetat ett helt arbetsliv.

– Tillägget ges fullt ut för dem med allmän pension mellan 11 000–14 000 kronor som jobbat ett helt arbetsliv. Det trappas upp respektive ned vid allmän pension mellan 9 000–11 000 kronor respektive 14 000–17 000 kronor.

– Som mest ska man kunna få 600 kronor mer i månaden, alltså som mest 7 200 kronor om året.

– Pensionstillägget ska inte påverka nivån på bostadstillägg eller garantipension.

 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är en av de ivrigaste påhejarna av förslaget som kritiserades redan då det lades fram under valrörelsen. Kritikerna menade att det riskerade att urholka hela pensionssystemet.

Nu är frågan om pensionshöjningen uppe i riksdagens pensionsgrupp där främst M och KD är kritiskt mot S-förslaget.

Man menar bland annat att pensionstillskottet bryter mot grundprincipen att det ska löna sig att ha arbetat hela livet den dag man går i pension. 

Katarina Brännström, M, och de borgerliga kollegerna i pensionsgruppen vill hellre se en skattesänkning för alla pensionärer.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

– Vi har föreslagit att man i stället för ett bidrag, eller tillägg, sänker skatten för alla pensionärer, med fokus på dem som har lägst pension. Det är så otroligt mycket enklare att genomföra och kommer att ge mer pengar till fler, säger riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) i pensionsgruppen.

Shekarabis svar: Vill sänka skatten också

Ardalan Shekarabi (S), socialförsäkringsminister:

– Jag ställer inte skattesänkningar mot pensionshöjningar. Skatterna bör sänkas också.

 

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är besluten om att driva igenom förslaget.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vad betyder det att pensionsgruppen är oenig?

– Vår ambition är att så många som möjligt ska ställa sig bakom den här höjningen och jag vill understryka det är framgår tydligt av Januariavtalet att pensionerna ska höjas 2021. Det här är en central del.

Så ni tar beslutet även om gruppen inte är enig?

– Vi har sökt samförstånd och ska ha ett möte till. Men detta är en central fråga och ska genomföras, säger Shekarabi.

Pensionsmyndigheten menar att det inte är görbart under 2021.

– De har så klart massor av frågor kring hur detta ska göras, men vi kommer att ha en jättenära dialog med myndigheten och hjälpa dem att prioritera.

Pensionsgruppen som spricker? Nedre raden från vänster till höger: Teresa Carvalho (S), Katarina Brännström (M), Ardalan Shekarabi (S) och Solveig Zander (C). Övre raden från vänster till höger: Fredrik Lundh Sammeli (S), Hans Eklind (KD), Mats Persson (L) och Janine Alm Ericson (MP). Mats Berglund (MP) har ersatt Janine Alm Ericson.Foto: Roger Dahlberg/Regeringskansliet

Varför är det viktigt att göra denna höjning utanför pensionssystemet?

– Vi måste höja pensionerna här och nu. Höjda inbetalningar och andra åtgärder tar tid. Vi har stora grupper i vårt samhälle som har för låga pensioner trots att de arbetat ett helt yrkesliv. Om pensionsgruppens diskussioner ska leda till att de här höjningarna försenas ytterligare ett år är det ett svek mot pensionärerna.

SPF Seniorerna: En tillfällig lösning

Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna, välkomnar en höjning men menar att den äts upp av inflation och hyreshöjningar inom loppet av några få år.

– Vi säger inte nej till höjning av pensioner, men detta är bara en tillfällig lösning. Det måste till ytterligare insatser, säger Eva Eriksson.

– Däremot, fortsätter hon, noterar jag att pensionsgruppen håller på att spricka. 

Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.Foto: Tomas Södergren

Shekarabi menar att man kan hindra tillägget från att urholkas med en indexering och på sikt komplettera med höjda inbetalningar till pensionssystemet.

Om pensionsgruppen faller på den här frågan återstår att se. 

 

TV: Lägsta åldern för allmän pension höjs

Annons: